Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan TSO Yönetim Kurulu üyesi Kadir Mutaf, Keşan TSO Meclisi Üyesi Murat Arıkan, dün düzenledikleri ortak basın toplantısında, gerçekleştirdikleri Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Samsun’a gidişlerinin ana sebebinin bölgemizde gerçekleştirmek istenilen Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin aynısının orada bulunması olduğunu söyleyen Alioğlu, “Orayı ziyaret ettik. Nasıl bir kurulum aşaması yaşayıp geçirdiklerini gördük. Ayrıca orayı ziyaret ettiğimizde bölgede tarım fuarının gerçekleştirildiğini de öğrendik oraya da katılım gösterdik. Bunun dışında Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 54 firmayı da ziyaret ettik. Samsun bizden çok daha büyük bir şehir ve çok daha fazla özelliklere sahip. 17 tane ilçesi, 600 bin merkez nüfusu, 650 bin kırsal ilçe nüfusu var. Çok güzel bir şehir ve belediyenin inanılmaz güzel çalışmaları var. Görsel açıdan ve şehircilik anlamında üst yapısı, alt yapısı tamamlanmış. Hakikaten ekip çalışmasıyla muhteşem parkları, güzel meydanları, trafiğe kapalı caddeleri, spor tesisleri, her türlü aktiviteyi burada gördük. Orada Ticaret ve Sanayi Odasına ziyarette bulunduk. Oranın sanayi odası bizden kat ve kat fazla üyesi olan çok faal bir sanayi odası ve bizlere gösterdikleri ilgi de çok güzeldi. Kendilerine teşekkür etme ihtiyacını hissediyorum. Oradan bulunan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bizim burada gerçekleştirmek istediğimizin çok daha küçük bir versiyonuydu. 47 hektar bir alana kurulu üzerine de 21 hektar bir ilave yapılacakmış. Yüzde 60% oranında doluluğa sahipler. Bizim burada düşündüğümüz; 142 hektar boyutunda 3 misli daha büyük bir alana sahibiz. Bize bir ön çalışma olması ve nelerle uğraştıklarını hangi aşamalardan geçtiklerini görmek amacıyla orada bulunduk. En önemli şeyin de firmaların isteğine göre tahsis yapıldığını, bu tahsisler doğrultusunda altyapının ve yolların geliştirildiğini gördük. Bu da hakikaten çokça önemli bir konu.” şeklinde konuştu.
İLERİDE DOĞACAK OLAN SIKINTILARIN ÖNÜNE GEÇİLDİĞİNİ GÖSTERDİ
Alioğlu’dan sonra konuşan Keşan Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Necmi Kaymaz,  şunları söyledi: “Ziyaretimizin amacı orada kurulu olan Gıda İhtisas OSB’nin kurulma aşamasında izlemiş oldukları yol haritasının ne olduğunu görmek, burada faaliyette olan firmaların avantaj ve dezavantajları nelerdir, bunları kendilerinden dinleme fırsatına sahip olduk. Başkanımın da söylediği gibi firmaların ölçeğine göre kendilerine yer tahsis edilmesi bizlere ileride doğacak olan sıkıntıların önüne geçildiğini gösterdi. Keşan’da kurulacak olan Gıda İhtisas OSB’de burada yer alacak firmalara orada edinmiş olduğumuz bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum. Buraya kurulacak olan işletmelerin, özellikle bizim bölgelerimizde hammaddesi var olan ürünlerle ilgili bizim Gıda OSB’de konuşlananların kendileri için büyük avantaj sağlayacağını eğer ki bizim bölgemizde olmayan bir ürünle ilgili yatırım yapılacaksa ileride bunun kendilerine sıkıntıya sokacağını ve rekabet edilebilirlik açısından kendilerinin zor durumda kalacağını şimdiden ifade etmek istiyorum. Çünkü hammadde uzaktan geldiği ve pazara da uzak kalındığı zaman maliyet her zaman yüksek olur. Bu da firmanın sürekliliği açısından ileriki günlerde sıkıntı oluşturacaktır. Ziyaret ettiğimiz Gıda İhtisas OSB’de işletmelere gittiğimizde burada süt ürünleri, et ürünleri, yem sanayi, tatlı ve unlu mamuller üzerine firmalar ve susam ve helva üzerine bir tesis vardı. Kendileriyle konuştuğumuzda Avrupa Birliği standardında ürün elde etmek için yapılan bu yatırımlarda AB Fonlarının %75 ve T.C. fonlarının %15 katkılarıyla proje maliyetinin %90’ının hibe destekli projeler olduğunu buraya yatırım yapacak olan firmaların projelerini sunduktan sonra sınırsız bir sürede değil 8 ay 21 gün bir süreyle sınırlandırıldığını gördük.  Bu da yatırım yapacak firmalar için bir ışıktır. Bizim bölgemizde IPARD destekleri henüz yok fakat yeni teşviklerde ilçemizde AB fonlarından faydalanacak. Yine üç kurum olarak birlikte her zaman olduğunu gibi yapmış olduğumuz sanayi odası ve borsa ziyaretlerinde bizler, Keşan TSO, Keşan Ticaret Borsası ve İpsala Ticaret Borsası olarak birlikte hareket ettiğimizi projeleri hep birlikte yürüttüğümüzü ve hatta hiçbir zaman için ayrı ayrı ifade kullanmadığımızı, Hamzadere Bölgesi olarak Enez, İpsala ve Keşan’ı birlikte andığımızı orada ki oda ve borsa başkan ve yöneticilerine ilettik. Kendileri de bu birlik ve beraberlikten ötürü bizleri kutlayarak örnek teşkil ettiğimizi ifade ettiler. Ben de Yüksel Başkanım gibi bizleri orada kabul eden bizlere ilgi alaka gösteren Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanına, Samsun TB Yönetim Kurulu Başkanına, genel sekreterlerine Keşan TB Meclisi adına teşekkür ediyorum.”
NELERLE KARŞILAŞACAĞIMIZ KONUSUNDA TECRÜBE SAHİBİ OLDUK
İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin de toplantıda söz aldı. Girgin, şunları kaydetti: “İpsala Ticaret Borsası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Ticaret Sanayi Odası’nı temsilen Samsun’a gittik. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan aynı zamanda Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, 3 gün boyunca bizimle yakından ilgilendi. Başta şehrin ticareti olmak üzere her konuda bizi bilgilendirdiler. Samsun Gıda OSB’yi gezdik ve yarın öbür gün bizim nelerle karşılaşacağımız konusunda tecrübe sahibi olduk. Burada kurulan tesislerle ilgili olarak bizleri bilgilendirdiler. Bölgemize yapılması planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin önemini orada bir kez daha anladık. Yapılması gerekenleri ve karşılaştıkları güçlükleri de bizlere anlattılar. Böyle bölgelerde işletmenin büyüklüğüne göre metrekare verilmesi konusu üzerinde duruldu. TÜYAP Fuar Alanını da ziyaret ettik. Burada bizim bölgemizde faaliyet gösteren firmaların olduğunu da gördük. Bizler için çok verimli bir seyahat oldu. Orada bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.”
PROJENİN BENZERİNİ KEŞAN’DA DA YAPABİLİRİZ
Sonrasında sözü alan Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf, şu ifadeleri kullandı: “Bölge olarak baktığımızda bizim bölgemizin Samsun’a göre jeopolitik konumunun daha iyi olduğunu gördük. Bu nedenle bölgemize yapılacak Gıda OSB’nin önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Samsun şehrinin gezme fırsatımız da oldu. Yapılaşmayı ve kentsel dönüşümü yerinde gördük. Samsun Çiftlik Caddesi’ni ziyaret ettik. Burada cadde esnafı tarafından bir güzelleştirme derneği kurulmuş. Belediye ile esnafın kurduğu bu dernek ortak bir karar alarak caddenin peyzaj olarak değiştirilmesi ve trafiğe kapanmasına karar verdi. Binaların dış cephelerinin aynı tip yapılması kararlaştırıldı. Tek tip tabela prensibi benimsendi. Bu proje 2 yılda tamamlandı. Maliyetinin yüzde 25’ini belediye, geri kalan kısmı ise caddede ev ve iş yeri bulunanlara eşit olarak paylaştırılmış. Belediye bu hissedarlara taksitli ödeme kolaylığı getirmiş. Bu projenin benzerini Keşan’da da yapabiliriz. Böyle konular da gündemde var. Bu çalışma bizim model alacağımız örnek bir çalışmadır. Samsun’daki bu cadde bizim çok ilgimizi çekti. Bu konuda çalışmalar yapıp bunu da gerekli kurumlara ileteceğimizi belirtmek isterim. Yöresel ürünlerimiz ve coğrafi işaretlerimizin geliştirilmesine verdiğimiz önemin ne kadar yerinde olduğunu orada da gördük. Orada takip edildiğimiz için bu bizim gurur kaynağımız oldu. Şu anda bizim 2 tane coğrafi işaretimiz 3 tane de buna aday ürünümüz var. Bize orada destek olan ve misafirperverlik gösteren herkese teşekkür ediyorum.”
NELER YAPMAMIZ KONUSUNDA FİKİR SAHİBİ OLDUK
Toplantıda son olarak Keşan TSO Meclisi Üyesi Murat Arıkan, konuştu. Arıkan, şunları kaydetti: “Samsun ziyaretimizde oradaki Gıda OSB’nin artı ve eksilerini görme fırsatı bulduk. Gıda OSB’yi bölgemizde kurarken neler yapmamız konusunda fikir sahibi olduk. Ziyaretimiz sayesinden bölgenin ekonomik hayatını yakından tanıma fırsatımız oldu. 2 yıldır burada yapılan fuar sayesinden şehir cazibe merkezi haline getirilmiş. Bu alanda yılda 7-8 adet büyük organizasyon yapılıyor. Bu organizasyonlar şehirlerin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Şehir merkezinden 19 Mayıs Üniversitesi var. Bunun 50 bin öğrencisi bu şehir merkezinde eğitim görüyor. Bu öğrenciler şehirlere ekonomik ve kültürel açıdan büyük artılar getiriyor. Bunları gördükçe bizler de bölgemizde bunları yapmak istiyoruz. Samsun gezimiz bizim için oldukça verimli geçti. Bölgemize yapılması planlanan Gıda OSB konusunda bize büyük yarar sağlayacak diye düşünüyorum.”