Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Patent Enstitüsü ve üniversitelerin katkılarıyla Ankara’da düzenlenen “Coğrafi işaretlerin tanıtılması ve pazarlanması” konulu seminerde Keşan’ı temsil etti. 3-4 Mart 2016 tarihlerinde Ankara’da yapılan seminer ile ilgili dün basın mensuplarına bir bilgilendirme toplantısı yapan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Türkiye’de 200 adet coğrafi işaret alan ürün var. 220 adet ürün için de coğrafi işaret almak için başvuruda bulunulmuş. TOBB ve Türkiye Patent Enstitüsü Türkiye’nin değerlerini açığa çıkarmak adına coğrafi işaretli ürünlere bu yıl önem vermeye başladı. Çünkü yerel ekonominin canlanması yerel ürünlerle olacak düşüncesi içerisindeler. Gıda ürünü patent alırsa daha tanınır ve bilinir hale geldiği için ekonomiye daha fazla katkısı olacaktır.” dedi.

ANKARA’DA GURURLANDIK

Örnek uygulama olarak 200 ürün içerisinde; Aydın inciri, Ege pamuğu, Keşan satır eti, İpsala pirinci, Ege sultani üzümünün gösterildiğini ve bunların 2’sinin bölgemizden olduğunu belirten Helvacıoğlu, “Bu ürünler iyi uygulama örneği olarak seçildi. Bizler, orada, coğrafi işaretleri alma süreci ve sonrasında neler yaptığımızı sunum eşliğinde anlattık. Bu coğrafi işaretlerin geliştirilmesi konusunda da burada uzman kişilerden bilgiler aldık. Biz Ankara’da gururlandık. Bu 6 ürünün ikisi Keşan TSO tarafından coğrafi işaret olarak alındı. Biz bu sayede herkese örnek olduk. Bu bağlamda bu iki ürünümüzün başarı hikâyesini anlattık.” şeklinde konuştu.

İPSALA PİRİNCİ DÜNYA PAZARIYLA TANIŞMA FIRSATI YAKALAYACAK

Toplantıda METRO Marketler Zinciri’nin coğrafi işaret alan 200 ürünü 29 ülke ve Türkiye’de bulunan marketlerinde satma kararı aldığını ifade eden Helvacıoğlu, “Şu anda coğrafi işareti olan İpsala pirincinin METRO Marketler Zinciri’nin raflarında yer alması için karşılıklı görüşmeler yapacağız. METRO Grubu’ndan gelecek yetkililer ile buradaki çeltik üreticilerimizin katılımıyla bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Ardından ikinci toplantıyı İstanbul’da yapacağız. Bu sayede İpsala pirinci dünya pazarıyla tanışma fırsatı yakalayacak. 2016 yılı dünya bakliyat yılı. Portföylerinde coğrafi işareti olan bakliyat olmadığını ifade ettiler ve buna da İpsala pirinci ile başlamayı düşünüyorlar. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım.” dedi.