AYŞİN SEÇİL GEZER

Alioğlu, “Ekonomimizin en önemli gıdası umut ve moraldir. Sanayici olalım, tüccar olalım, turizmci ya da çiftçi, hepimiz umutla geleceğe bakmalıyız. Sadece kendimiz ve işlerimiz için değil, çalışanlarımız, bölgemiz ve ülkemiz için umutlu olmalıyız. Bizler iş dünyasının gerçekçi insanlarıyız. Bardağın boş kısmını görür ve tedbirimizi alırız. Ama öte yandan dolu kısmını görür ve bu umutla geleceğe bakarız. Bunu bölgemiz iş insanlarında da hissediyoruz. Dünya endüstri 4-0 kavramıyla bizim gibi gelişmekte olan ülkeler ve bilhassa kendi bölgemizde bu gibi ümitsizliklere kapılmaması gerektiğine inanıyoruz. Karamsar fikirler ve beyanatlara da itibar edilmemesi gerekir.  Bölgemiz geneline bakıldığında iş dünyamızın yatırımları devam ediyor. Endüstri 4-0 kavramıyla fabrikalarımız yeni teknolojilerle donatılıyor, yeni fabrikalar kuruluyor, ek yatırımlar yapılıyor, yeni oteller inşa ediliyor. İnşaat imalatları devam ediyor, işletmeler yeni yeni idari binalar yapıyor. Tüm bu gelişmeler bölge insanımıza daha fazla istihdam sağlamak adına bölgemizin daha fazla zenginleşmesi adına yapılıyor. Bu gelişmeler ışığında 2018 yılının bir önceki yıla göre daha iyi olacağı inancını taşıyoruz. Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemiz de inşaat sektörü lokomotif sektör olduğunu hepimiz biliyoruz.” dedi.

YARI YARIYA BİR AZALMA GÖZLENMEKTEDİR

2017 yılında gerilemeler olduğunu belirten Yüksel Alioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Keşan Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün ve Keşan Tapu Müdürlüğü'nün açıklamalarına göre Keşan'da 2016 yılında 202,986 m2 inşaat imal edilmiştir. 2017 yılında bu sayı 94,596 m’ye gerilemiştir. Rakamlara bakıldığında bir önceki yıla göre yarı yarıya bir azalma gözlenmektedir. Bu azalmanın başlıca sebeplerinden en önemlisi Keşan'da yenilenen imar revizyonu kapsamında uzunca bir süreyle ruhsat verilememesi, revizyonunun hazırlanması, komisyon görüşmeleri, onaylanması, 1 ay askı süresi ardından itirazlar, itirazların görüşülmesi vs. Yılın ikinci yarısı yasal prosedürlerin tamamlanması, 1 Ekim'de yeni imar mevzuatının değişmesi, kesilecek ruhsatları 2018 yılına ertelemiştir. Yeni yıla ertelenen projelerin takriben 80,000 m2 inşaat alanı olduğu tahmin ediliyor. Bu paralelde Tapu Müdürlüğümüzün açıklaması 2016 yılında yapılan satışlardan elde edilen döner sermaye harç damga vergisi toplam 11,583,420 TL Keşan Tapu Dairesi gelir elde etmiştir. 2017 yılında bu rakam 11,473,530 TL olmuştur. Tapudaki satışlara bakıldığında bir önceki yıla göre hemen hemen aynı kalmıştır. TUİK'in istatistiklerine bakıldığında 2017 Ekim ve Kasım ayında yavaşlama ivmesine karşın yılın genelinde olumlu bir ivme gösteren konut sektörü olarak 2018 yılından da umutluyuz. Türkiye genelinde 2016 yılında 1,341,453adet konut satılmış, 2017 yılına gelindiğinde satılan konut sayısı 1,304,399 adet olmuştur, bir önceki yıla göre %2,7küçülmüstür.”

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN %6 CİVARINDA BÜYÜYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

İnşaat sektörünün bu yıl büyüyeceğini ifade eden Alioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan'a baktığımızda tapu satış istatistikler 2017 yılında bir önceki yıla göre sadece %1’lik bir küçülmeden söz edebiliriz. Ekonomimizin inişli çıkışlı dönemlerde gözler hemen konut sektörüne dönüyor. Ancak kısa vadeli düşünülmemeli. İnşaat sektörünün bu yılda %6 civarında büyüyeceğini düşünüyoruz. İş adamlarımız ve özellikle inşaat sektöründeki müteahhit arkadaşlarımızın ümitsizliğe kapılmadan çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Müteahhit üyelerimizin çalışmalarını kolaylaştırması noktasında Keşan TSO ve MEYBEN (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi) ile ortak çalışma yürütüp inşaat çalışanlarımızın ustalık belgesi sınavlarının yapılıp yaklaşık 60 inşaat çalışanının belge sahibi olmasına vesile olunmuştur. Müteahhit üyelerimizin de desteğiyle belgelendirme çalışmalarının devam edeceğini daha fazla çalışanımızın belge sahibi olması için odamız bünyesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”