HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Orkun Özkaya ve Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan’da konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada döviz kurlarının aşağıya çekilmesiyle birlikte öncelik hızlı tüketim mallarında olmak üzere fiyat artışlarının geri çekilmesi çağrısında bulundu.

KURUN YÜKSELİŞİ İLE YAPILAN ZAMLAR, KURUN DÜŞÜŞÜYLE GERİ ALINMALI

Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, kurda yaşanan düşüşle getirilen zamların da geri alınması gerektiğinin altını çizerek, “Ülkemizin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği şu dönemde kamu-özel sektör işbirliği içerisinde çalışmalıyız. Bu süreçte yerel işletmelerimiz başta olmak üzere herkes olumsuz yönde etkilendi. Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik tedbir paketinin ardından kur önemli oranlarda aşağıya geldi. Kur artışlarını hızlı bir şekilde hammaddeye yansıtıldığı gibi yaşanan bu düşüşünde aynı hızda hammaddeye yansıtılması beklentisindeyiz. Kurun yükselişi ile yapılan zamlar, kurun düşüşüyle geri alınmalı” dedi.

KURUN DENGELİ VE İSTİKRARLI OLMASI ÖNEMLİ

Açıklamasının devamında kurun belirli aralıklarda olması hem ithalatçı hem de ihracatçıyı öngörülebilirlik noktasında destekleyeceğine de değinen Özkaya, “Bundan sonraki süreçte kurun dengeli gitmesi çok daha önemli. İhracatçı dengeli ve istikrarlı bir kur ister. Kurun belli bir aralıkta öngörülebilir olması ticari faaliyetler açısından çok önemli” diye konuştu.

KURDA Kİ DÜŞÜŞ FİYAT ARTACAK BEKLENTİSİNİN ÖNÜNE GEÇTİ

Keşan TSO Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan’da kurda ki düşüşün olumlu sonuçlar doğuracağı beklentisinde olduğunu belirterek, “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat düzenlemesi gibi yeni ekonomik düzenlemelerin döviz kurlarını aşağıya çekmesini uzun vadede olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bunda ki en önemli pozitif etki, fiyat artacak beklentisinin kırılması oldu. Hammadde üzerinde beklenti enflasyonu oluşmuştu. İnsanlar maliyet çıkarırken artan kur nedeniyle hep daha fazla maliyet ile yerine koyacağım beklentisi ile yüksek fiyatlandırma yapıyordu. Belirttiğim gibi bunda da kontrolsüz bir şekilde artan dövizin etkisi çok yüksekti. Bu beklenti kırıldığı için özellikle hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere fiyatların gerilemesi beklentisindeyiz. Artan kuru hammaddeye anında yansıttıkları gibi o zamları kurun düşüşüne göre geri almalarını bekliyoruz. Kur yukarı çıkınca fiyat artıranların şimdi inince de hızlı bir şekilde indirmeli” ifadelerini kullandı.   

YENİ YIL ALIŞVERİŞLERİNİ YEREL İŞLETMELERİMİZDEN YAPALIM

Açıklamasında 2021 Yılının son haftasına girildiğine de değinen Mercan, yeni yıl alışverişlerinin yerel esnaftan yapılması çağrısında da bulundu. Cahit Mercan, “Pandemi etkisinde geçen 2021 yılının son haftasındayız. Keşan TSO olarak pandemi sürecinde başlattığımız ‘Alışverişini yerel esnaftan yap esnafına sahip çık’ kampanyamızı yılın bu son günlerinde de hatırlatmak istiyorum. Yeni yılın gelmesi ile birlikte yerel işletmelerimiz yeni yıl alışverişleri için hazırlıklarını tamamladı. Covid-19 salgını süresince alınan tedbirler doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamaları, iller arası getirilen seyahat yasakları ve karantina süreleriyle yerel işletmelerimizin önemli bir bölümü gelir sağladığı gün ve saatlerde işletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Bu süreçte önemli ölçüde gelir kaybı yaşayan yerel işletmelerimize destek olmak için yeni yıl alışverişlerimizi yerel işletmelerimizden yapalım. Pandemi süresince kazancı düşen yerel işletmelerimize destek olalım” dedi.