HABER MERKEZİ

Oda üyeleri 31 Temmuz tarihine kadar Keşan TSO’ya başvurarak yeniden yapılandırmadan faydalanabilecek. 

Üyeler, geçmiş döneme ait borçlarını gecikme zammı olmaksızın, Temmuz 2018 sonuna kadar tek seferde ödeyebileceği gibi, ilk taksiti Temmuz 2018 tarihinden başlamak üzere 6 eşit taksitle de ödeyebilecek.

Konuyla ilgili olarak Keşan TSOYönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; 

“Kanuna göre, dileyenler toplam meblağı altı taksite kadar ödeyebilecek. Bu durumda birinci taksitin son ödeme günü 31 Temmuz olup, altı aylık taksit yapılması durumunda kalan beş taksit birer aylık dönemler halinde tahsil edilecek. Kanunda ayrıca; ‘Taksitlerden herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde ise yapılandırma iptal edilerek, aidat borcunun eski haline döndürüleceği ve o ana kadar yapılan tahsilatların borçtan düşülerek günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edileceği’ hükmü yer alıyor. Bu sebeple, üyelerimizin yapılandırmalarının bozulmaması için taksitlerin zamanında ödenmesine özen göstermelerini rica ediyoruz.”

Borçlara yeniden yapılandırma imkânı sağlayan 7143 Sayılı Kanun’un, hem devlete borcu olan bireyleri, hem de SSK ve vergi borçlu olan işletmeleri rahatlatacağını kaydeden İsmail Şapçı, oda üye ve munzam aidatlara da ödeme kolaylığı getiren kanundan borcu olan bütün üyelerin yararlanmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Aidatlarını ödeyememiş olan üyelerin Oda’ya müracaat etmeleri halinde borçlarının hemen yapılandırılacağını kaydeden Şapçı, “Üyelerimizin bu fırsatı değerlendirmesini ve borçlarından kurtulmasını istiyoruz” dedi.

Yürürlüğe giren Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması kapsamında faiz affı ve yeniden yapılandırma şu şekilde uygulanacak; 

1.Anılan madde 31.03.2018 tarihinden önceki alacakların tahsilini düzenlemektedir ve borçlarını 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunanlara iş bu kanun kapsamında yapılandırma hükümlerden yararlanma imkânı tanınmaktadır

2- Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 18.05.2018 önce üyelerin borç asıllarının kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklar üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silinecektir. Kısmen ödeme olmasıhalinde bu ödemeye tekabül eden orandaki gecikme zamları affedilecek olup, ödenmemiş kısma ilişkin gecikme zamlarının silinmesi söz konusu olmayacaktır.

3- Taksitli ödeme yapmak isteyen üyelerimizin, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Odamıza yazılı müracaat etmeleri şarttır.

4- Taksitlendirmenin herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde, yapılandırma iptal edilerek aidat borcu eski haline getirilecektir. Üyeden o ana kadar yapılan tahsilatlar toplam borçtan düşülerek, kanun uyarınca günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edilecektir.

5-Başvuru üzerine oda ve borsa tarafından üyenin asıl alacağı olan toplam meblağ üyenin talebi doğrultusunda azami altı takside kadar bölünebilir. Birinci taksitin son ödeme günü 31 Temmuz 2018 olup, altı aylık taksit yapılması durumunda kalan beş taksit birer aylıkdönemler halinde tahsil edilecektir.

6- Oda aidat borçları nedeniyle icra işlemlerinin başlatılmış olması durumunda taksitlendirme için başvuran üyelerin icra işlemleri durdurulur, bu kapsamda mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır. Taksitlendirme imkânından yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir. Taksitlerden herhangi birinin süresinde ödenmemesi halinde, o tarihe kadar tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonraki kısım için icra takibine devam edilir.