HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 12.00’de, Keşan TSO’da başlayan toplantıya Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Kadir Mutaf ve Murat Arıkan ile Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Enver Yüksekdağ ve Uğurcan Urgan katıldı.

Kadir Mutaf, 19 Kasım’da, ticaret dünyasında yaklaşık 10 yıldır devam eden ‘Kurtuluş Caddesi Alışveriş Günü’ etkinliği olduğunu hatırlatarak, “Bütün Keşan ve bölge ekonomisini olumlu anlamda iz bıraktığını söyleyebileceğimiz bir etkinlik. Bugün de basına yansıyan Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman’ın bir açıklaması oldu. Kendisi son derece doğru söylüyor. Bu tip etkinlikler hep birlikte olmadan olmaz. Herkesin bir arada olarak, destek vererek yaptığı etkinliklerdir. Bunu 10 yıldır birlikte yapıyoruz. Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, esnaf odalarımız. Bunun en büyük bileşeni esnaflarımız. Onlarla birlikte yaptığımız bir etkinliğimiz. 10 yıldır iyi geri dönüşler aldığımız, civar ilçelerden, bölgemizden, Batı Trakya’dan olumlu dönüşler aldığımız bir etkinlik bu. Biz bu etkinliğin her zaman artarak üzerindeki etkinliklerin geliştirilerek devam etmesi en büyük temennimiz. Bu yıla geldiğimizde maalesef, gittiğimiz, görüştüğümüz, temas kurduğumuz hiçbir esnafta piyasada oluşan bu fiyat belirsizliğinden dolayı olumlu bir geri dönüşüm alamadık. Çünkü insanlar bugün indirim günleri adı altında bir güne hazır olmadığını ifade ettiler. Malum insanlar piyasada, bu olumsuz yapıda insanlar ekonomik tabloda sattıkları ürünü gerçekten aynı fiyatta yerine koymakta bile zorlanıyorlar. Bu da hepimizin gözlemlediği hemen her gün karşılaştığı bir tablo” dedi.

TL’NİN BU KADAR HIZLI DEĞER KAYBETMESİ, EKONOMİYİ DE MAALESEF KÖTÜ BİR DURUMA SÜRÜKLÜYOR

Fiyatların hemen her gün değiştiği, her gün zamların havada uçuştuğu olumsuz bir tablo yaşandığını ifade eden Mutaf, şunları söyledi: “Özellikle halen etkisi devam eden bir pandemi sürecinden sonra ekonominin bu derece dalgalanmalar içerisinde olması piyasada maalesef güven istikrarını ortadan kaldırdı. TL’nin bu kadar hızlı değer kaybetmesi, ekonomiyi de maalesef kötü bir duruma sürüklüyor. Bu da esnaflarımızı çok derinden etkiliyor. Biz bugünkü süreçte bu etkinliğimizi esnafımızın desteğiyle bugünlere kadar getirebildik. Ama bugün görüyoruz ki esnaflarımızın gerçekten tek gayeleri var işletmelerini devam ettirebilmek, ekonomide tutunabilmek, evlerine ekmek götürebilmek. Bu da onları zorlayarak, ısrar ederek yapabileceğimiz bir etkinlik değil maalesef. Ama bazı firmaların elindeki stok ürünleri indirime çevireceğini gözlemliyoruz. Bazı firmalar bireysel olarak hazırlık içerisindeler. Bazı ürünlerini seri sonu satışı adı altında satışa sunacaklarını görüyoruz. Ama bu sene etkinlik firmaların kendi bireysel etkinliği olacak. Bizde bu yılki etkinliğin bu yıl böyle olacağını size duyurmak istiyoruz”

UYGUN FAİZLERLE İŞİMİZE YATIRIM YAPMAK İSTERİZ

Kadir Mutaf, ekonominin bu tablosunun kendilerini son derece üzdüğünü ve durumu endişeyle takip ettiklerini dile getirerek, “Faizin düşmesi bugün konuşulan bir konu. Bütün iş dünyası uygun faizlerle çalışmak ister. Uygun faizlerle işimize yatırım yapmak isteriz. Ama bugünkü tabloda görüyoruz ki TL’nin bu kadar hızlı değer kaybetmesi ticareti olumsuz anlamda etkiliyor. Bu konuda da yetkililere uyarıda bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETİMİZDEN KOBİ’LERİ, KÜÇÜK ESNAFI DESTEKLEYECEK PAKETLER AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ.

Murat Arıkan da, yaklaşık 10 yıldır yapılan indirim günlerinin oldukça verimli olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Burada biz Keşan TSO üyesi ya da değil şeklinde bir ayrım yapmadık. Esnafla bir arada kenetlenerek güzel organizasyonlar yaptık. Fakat bulunduğumuz süreçte bir kamuoyu yoklaması yaptık esnafımızla. Malum başta ülkemizde olmak üzere dünyada oluşan global bir kriz var. Şu anda indirim sürecinden daha önemli. Çünkü esnaf şu anda öncelikle korumak istiyor. TL’nin değer kaybıyla beraber çok kaygan bir süreçteyiz. Aldığı malı geri koyamadığından dolayı esnaf buna çok sıcak bakmadı. Verimli bir organizasyon olmayacağından dolayı, bu sene böyle bir etkinlik yapılamadı. Dünyada global bir kriz var. En başta enerji krizi, bu da en başta her şeyi etkiliyor. Başta gıda, barınma. TL’nin değer kaybıyla beraber. Biz burada hükümetimizden KOBİ’leri, küçük esnafı destekleyecek paketler açıklamasını bekliyoruz. Uzun zamandır hep konuşulan ama bir türlü yürürlüğe girmeyen perakende yasası. Esnaf zincir marketlerle nasıl yarışsın? Alım gücüyle, fiyat rekabetiyle nasıl yarışsın? Haksız rekabet oluşturan bir durum var ortada. Bugün 8-10 zincir market olan mahallemiz var. Türediler diyeceğim. Esnafımız bir taraftan kendini koruyacak, bir taraftan iş yapacak, bir taraftan fiyat rekabetiyle yarışacak, bunun yanında da yaşayacak, ayakta kalacak. Acilen hükümetin, esnafın yanında olması lazım.  KDV indirimi, SGK indirimi, SGK teşviki, personel desteği bunlara acil olarak ihtiyacımız var. Pandemi bizi çok farklı bir boyuta getirdi. Ülke olarak en çok etkilenen ülkelerden biri biziz. Biz yine buradan büyüklerimize sesleniyoruz esnafın en çok ihtiyacı olduğu zaman, bu zaman. Yanında olması gerektiği zaman bu zaman. Esnaf ivedilikle bir perakende yasası bekliyor. Şu an esnafın kendi Bağkur’unu ödeyecek durumu yok. Barınma, ısınma ihtiyacı var. Kış ayları daha zor geçiyor. Çoluğunu, çocuğunu okutmak için şehir dışına gönderiyor. TOBB’la hep yazışmalar yaptık. Taleplerde bulunduk. Ama bu gerçekleşmedi. İvedilikle bunu bekliyoruz”      

ESNAFIN ELİNDEN ÇIKARMAK İSTEDİĞİ MALLAR ALTIN DEĞERİNDE

Enver Yüksekdağ ise saatlik bir fiyat değişimi yaşandığını ve firmaların indirim günlerine giremediğini kaydederek, “Hangi ürünleri satacaksa o ürünleri bugün itibariyle alıyor olması lazım. Konteyner fiyatlarının artması bütün maliyetleri etkiliyor. Nakliye firmaları buradan yurtdışına dolu gidiyorlar ve boş geliyorlar. Bugün itibariyle 10 dolara gidiyorsa, şimdi 20 dolara gidiyor. Oradan da bize aynı şekilde geliyor. Hammadde artışları aynı şekilde. Bu yıl için böyle olacak. Önümüzdeki yıl biraz daha değişirse indirim günleri yapılabilir. Bugün itibariyle esnafın elinden çıkarmak istediği mallar altın değerinde” dedi.

BU YIL BU HEYECANI YAŞAYAMIYORUZ

Uğurcan Urgan da, ekonomide ciddi bir kriz oluştuğunu ifade ederek, “Aynı zamanda mal tedariki, hammadde tedariki anlamında da dünya üzerinde büyük bir sıkıntı var. Esnafımızı anlıyoruz. Bizlerde aynı işi yapmaktayız. Keşan TSO indirim günlerinin mimarlarından biridir. Bizlerde bunlara katılabiliyorduk. Kendi sektörümden örnek vermem gerekirse 2 ay sonrasına fiyat veremiyorum. Bırakın 2 ayı 10 gün sonrasına fiyat veremiyorsun. Hangi malın nasıl değişeceğini bilmiyoruz. Esnafımız elindeki malı satmak istemiyor. Sattığını da hem para olarak yerine koyamıyor hem de malı bulamıyor. Bu yıl bu heyecanı yaşayamıyoruz. Tabi ki bundan vazgeçmiş değiliz. İnşallah seneye güzel bir organizasyonla tekrardan bunu gerçekleştirmiş oluruz” şeklinde konuştu.