HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, yaptığı yazılı bir açıklamayla  kur ve enflasyon artışlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Şapçı, açıklamasında kur fiyatlarındaki hızlı artışla birlikte tarımsal üretime dikkat çekti. İsmail Şapçı, “Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası hem uzun vadeli faizlerin hem de döviz kurlarının artması reel sektörümüzü tedirgin etmekte. Kurdaki hızlı artış iç piyasalarımızı ve ulusal ekonomimizi olumsuz yönde etkiledi. Yerel ve ulusal işletmelerimizin yıl sonu planlamaları hedeflenen noktalardan şaştı. Bölgemizde özellikle tarım sektöründe ciddi sıkıntılar yaşanmakta. İthalata bağlı ürünlerde üretici çiftçilerimiz özellikle gübre, tohum, tarımsal ilaçlar ve akaryakıtta ki fiyatların yüksek seviyedeki artışları karşısında olumsuz etkilendi. Çiftçilerimiz destekleme alamazsa ya gereken şekilde üretimi yapamayarak ya da tarlaları ekemeyecektir. Bu nedenle tarımsal üretim yeni paketlerle desteklenmeli. Çiftçi ve önümüzdeki dönemde tüketici mağdur edilmemeli” dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTMALI AMA İŞLETMELERİN ASGERİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ YÜKLERİ AZALTILMALI

Gündemine asgari ücrete yapılması planlanan zammı da alan Şapçı, açıklamasının devamında “Asgari ücret artmalıdır, ama işletmelerin asgari ücret üzerindeki yükleri azaltılmalıdır. Aksi halde yerel işletmelerimizin önemli bir kısmı bunun altından kalkamaz ve büyük işten çıkartılmalar yaşanır. Dolayısı ile bu da kayıt dışı istihdamı doğurur. Ücretler üzerindeki gelir vergisi ve prim yüklerinin mutlaka azaltılması yoluna gidilmelidir. Bunun da iş verenlerimiz tarafından tatmin edici bir düzeyde yapılmasını diliyoruz” diye konuştu.

KUR DEĞİŞİMİNDEN KAYNAKLANAN FARK, KAMU ELİYLE SÜSPANSE EDİLMELİDİR

Değişen kur farkından kaynaklı kamu ihalelerinden dolayı kamu alacaklarının ertelenmesine de değinen Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şapçı, şunları söyledi: “Taahhütlü iş yapılan kamu ihalelerinde güncel fiyat ayarlanmasına gidilmelidir. Kur değişiminden kaynaklanan fark, kamu eliyle süspanse edilmelidir. Ayrıca ihracat yapıp yurtdışından alacağı olan ihracatçılarımız henüz kendi alacaklarını tahsil edemeden kur farkından doğan TL bazlı vergiler ile belleri bükülmekte bu nedenle ihracatçılarımızın henüz tahsil edemediği bedeller için TL bazlı vergiler kalkmalı ya da yapılacak tahsilat sonrasına alınmalıdır”

GÜMRÜK KAPILARIMIZDA Kİ YOĞUNLUK İÇİN DESTEK PERSONEL GEREKLİ

Açıklamasında bölgemizde bulunan gümrük kapılarında yaşanan yoğunluklardan kaynaklı destek personel ihtiyacı olduğunu da vurgulayan İsmail Şapçı, “İpsala Gümrük Kapımız, Kapıkule Gümrük Kapımız, Hamzebeyli ve Dereköy Gümrük Kapılarımızda hem ihracat hem de kur farkından dolayı turist hareketliliği yaşanmaktadır. Özellikle hafta sonları yaşanılan yoğunluktan dolayı artan taleple girişlerin aksaması, kuyrukların uzaması, bizim gibi işletmelere kayıplar yaşatmaktadır. Bu kayıpları an aza indirgemek için yoğunluk zamanlarında gümrüklerimize gerekli polis/memur/destek personeli takviyesi yapılmalıdır. Değişen kur farkıyla yurtdışından gelen misafirlerimizi gümrük kapılarımızda bekletmeden ülkemize girişlerini sağlamalıyız. Pandemi süresince alınan tedbirler doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamaları, iller arası getirilen seyahat yasakları ve karantina sürelerinden sonra yurtdışından gelen turistler ile Covid-19 salgınından sonra ilk kez yerel işletmelerimizin yüzü gülmesi için yurtdışından gelen turist talebi bizlere fırsat yarattı. İşletmelerimiz bundan en yüksek seviyede faydalanmalı, bölge ekonomimiz şu zor günlerde bu desteklerle nefes almalı. Bahsettiğim konular ile ilgili başta Sayın TOBB Başkanımız Başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımıza taleplerimizi ilettik. Konuyla ilgili herkesten destek beklemekteyiz. Aksi takdirde önümüzdeki dönemler de daha çok sıkıntı yaşanabilir”