HABER MERKEZİ

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası açılan firma sayısında bir önceki yıla göre Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme sağladı.

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; 2015 ve 2016 yılı karşılaştırıldığında, açılan firma sayılarında %25’lik bir artış sağlanırken, kapanan firma sayılarında ise %44’lük bir azalma gerçekleşti.

Keşan TSO Yöneticilerinin konu ile ilgili yaptıkları bilgilendirmede; Ticaret Sicili Kayıtlarında 1 Ocak 2016 ve 31 Aralık 2016 dönemi karşılaştırıldığında açılan firma sayısında %25’lik bir büyüme yaşanırken, kapanan firma sayısı ile karşılaştırıldığında ise kapanan firma sayısında %44’lük bir azalma olduğu bildirildi.

AÇILAN FİRMA SAYISI 159, KAPANAN FİRMA SAYISI 67

Kayıtlarında 1 Ocak 2016 ve 31 Aralık 2016 tarihleri arasında açılan firma sayısı 159 iken kapanan firma sayısı 67 olarak tespit edildi. Geçen yılın Kayıtlarında 1 Ocak 2015 ve 31 Aralık 2015 döneminde ise açılan firma sayısı 127 iken kapanan firma sayısı 119 olarak tespit edildi. Bu kapsamda Keşan TSO’da açılan firma sayısında artış sağlanırken kapanan firma sayısında ise memnun edici bir azalma meydana geldi.

Keşan TSO Yöneticileri ayrıca; 6728 sayılı Kanunla 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 132’nci maddesine eklenen üçüncü fıkra ile ticaret sicili harçlarının Odalarca tahsiline ilişkin düzenleme yapıldığını belirterek, 77 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde uygulamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalar yapılmış, söz konusu Tebliğin 4 üncü maddesinin son fıkrasına istinaden, Ticaret Sicili Müdürlüğünü bünyesinde bulunduran Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’na 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ticaret sicili harçlarının tahsili konusunda yetki verildiğini söylediler.


TİCARET SİCİLİ HARÇLARINI KEŞAN TSO TAHSİL EDECEK

Bu kapsamda, 1 Ocak tarihinden itibaren yetkilendirilen Keşan Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan Ticaret Sicili Müdürlüğü işlemlerine ilişkin olarak ticaret sicili harçları Keşan TSO tarafından tahsil edilecek.

Keşan TSO Yöneticileri son olarak, üyelerin Şirket Kuruluş, değişiklik ve belge taleplerinin karşılanmasında harç ödemesi için banka veya vergi dairesine gitmelerine gerek kalmadığını, ayrıca TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’un düzenlemesinden sonra, Ticaret Sicili Gazete ücret tahsilatının Keşan TSO’da başlanarak işlemlerin tek durak olan odalarda tamamlanacağını ifade ettiler.