BÜLENT SAYLAM

Saat 15.00 sıralarında Keşan TB meclis Salonunda düzenlenen basın açıklamasına Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ile Yönetim Kurulu üyeleri, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ile Yönetim Kurulu üyeleri ve İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin katıldı.

KAYNAK MİKTARI 1 MİLYON 666 BİN TL’DİR.

Toplantıda ilk önce söz alan Kaymaz, Nefes Kredisi hakkında şunları söyledi: “2016 Aralık ve 2018 Nisan aylarında KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) Nefes Desteğinden sonra bir üçüncüsü 31 Ağustos 2018 tarihinde imzalanmıştır. Nefes Kredisinde KOBİ finansmanında yaşanan sorunların giderilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. 21 Eylül 2018 tarihli yönetim kurulumuzun yapmış olduğu toplantı sonucunda Keşan TB olarak yeni çıkan nefes kredisindeki şartlara uygun kaynak miktarı 1 milyon 666 bin TL’dir. Bunun karşılığında TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’dan bir miktar kaynak kurumumuza ayrılacak ve yatırmış olduğumuz kaynağında 7 katı da diğer 8 banka tarafından da üyelerimize kullandırılacaktır.” dedi.

ÜYELERİMİZE 15 PUAN BİR AVANTAJ SAĞLANIYOR

Keşan TB üyelerine verilecek Nefes Kredisi ile ilgili bilgilere şöyle devam etti: “Üst limiti 200 bin TL olmak üzere bir kaynak sağlanacak. Bunun ödeme şekli 18 aydır. İlk 6 ayı sadece kullandırılan paranın faizi, son bir yılı da anaparayı ödeme şeklinde olacak. Miktarda veya ödeme ile ilgili bir azalma veya arttırtma tarihlerle ilgili hiçbir şekilde değişiklik yapılmayacaktır. Kullandırılan kaynaktan sonra kalan kısmı tekrar kurumumuza iade ediliyordu. Bu sefer farklı bir durum söz konusu, bizim kurum olarak ayırdığımız kaynağın tamamı tüketilmesi bile kalan kısmı önce Keşan TSO İpsala TB ve ilimizdeki diğer oda borsa odaları üyelerine bu kaynaktan faydalanabilecek. Kullandırdığımız paranın faiz oranı 16,25 kurumumuza ödenecek olan rakam; bizim üyelerimize bankalardan kullandırdığımız kaynağın faiz oranı 1,85 olarak belirlenmiştir. Bu durumda normal piyasa koşullarına göre üyelerimize 15 puan bir avantaj sağlanıyor. Gücümüzü aldığımız üyelerden tekrar bu gücümüzü üyelerimize kullandıracağız.” şeklinde konuştu.

İLİMİZDE EN FAZLA KAYNAK AYIRAN 2. KURUMUZ

TOBB’a aldıkları yönetim kurulu kararının bildirdiklerini hatırlatan Kaymaz, “Krediyi bugünden itibaren faaliyet belgeleriyle bankalara müracaat eden üyelerimize tahsis ediyoruz. Taahhüt ettiğimiz rakam bankalarda hazırdır. Bugünden itibaren üyelerimiz faaliyet belgelerini alıp, faaliyet belgesinde de KOBİ Nefes Kredisi ibaresini personelimiz de altına düşüp bu şekilde bankalara müracaat edeceklerdir. Önce kurumumuza başvursunlar sonra kredi için bankaya kredi için gitmelerini üyelerimizden rica ediyoruz. Biz ilimizde en fazla kaynak ayıran 2. Kurumuz. Ben kaynağın kurumumuzda birikmesini sağlayan özellikle bir önceki dönem emeği geçen meclis üyesi ve yönetim kurulu başkan ve üyelerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

ÜLKEMİZDE KREDİDEN ÇOK ÜRETİME İHTİYAÇ VAR

Daha sonra söz alan İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin de şunları söyledi: “KOBİ Destek Kredisi için teşekkür ediyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde gerçekleşen destek kredisinin amacı bölgedeki üyelerimizin finansmana uygun şartlarda ulaşmalarını sağlamak. Şu anda faizlerin yüzde 40’lara ulaştığı dönemde 1,85’le kredi almak ve de bunun 18 ay içinde geri ödenmesinin sağlanması büyük bir ayrıcalık. Bölgemiz tarım ve hayvancılıkla ön plan çıkan bir bölge. Şu anda ülkemizde krediden çok üretime ihtiyaç var. Yaşadığımız bölgede üretimi arttırmak için neler yapmamız gerekiyor? Nasıl üretimi arttırabiliriz? Bu konuda biz odalar ve borsalar olarak Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ile birlikte bölgenin kalkınması için eylem planını hazırladık. Burada üretimi artırmanın başında çalışmak geliyor. Türkiye’nin değil dünyanın en güzel bölgesinde yaşıyoruz. Üretimi arttırıcı tedbirleri hep birlikte almalıyız. Ucuz para dönemi, bolluk dönemi bitti. Üretime dönmemiz lazım. İnadına üretim artmalı.”