AYGÜL KONAR

“TÜM ESNAFIMIZ PANDEMİDEN MUZDARİP”

Esnafın bu dönemde borçlarını ödeyemediğini, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerden muaf tutulması gerektiğini söyleyen Kocaman, “Kısıtlamalar ve tedbirlerden en çok etkilenen her zaman biz esnaf olmuştur. 415 meslek kolundaki tüm esnafımız pandemiden muzdarip. Bu dönemde devletini yanında görmek istiyor. Büyük küçük bütün esnafımız bugüne kadar devletine olan sorumluluklarını yerine getirmiştir. Devletine yük olmamıştır. Ancak bu kısıtlama döneminde birçok esnafımız bu sorumluluklarını yerine getiremediği gibi evine ekmekte getirememiş oldu. Dolayısıyla borçlarını, elektrik, SGK borcunu, kirasını, elemanının maaşını ödeyemez duruma gelmiştir. Tam da burada devlet, hibe desteği, kredi desteği ve yanında çalıştırdıkları elemanları için nakit desteği vermeli. Bu dönemde temel ihtiyaç olan elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerden muaf tutulmalı. Ayrıca kiracı olan esnafa da kira desteği, SSK ve BAĞ-KUR desteği verilmeli. Pandemi süresinde esnafın kamuya olan borçları yapılandırmaları yeniden görüşülerek en az 6 ay ertelemeli ve sıfır faizle daha önce can suyu diye adlandırılan kredilerin ödemesi de aynı şekilde faizsiz bir şekilde pandemi bitene kadar ertelenmeli. Aksi takdirde esnafımızın hepsi icralık olacaktır” dedi. 

“BİZİMLE BERABER AYNI İŞİ YAPAN ZİNCİR MARKETLERE VE AVM’LERE BİR KISITLAMA GELMİYOR”

Her gelen yasakta ilk önce üye oldukları esnaf odalarının etkilendiğini belirten Kocaman, şunları kaydetti:“Bizler Manifaturacılar Tuhafiyeciler Odası olarak başka bir durumdan daha muzdaripiz. Bizim odalarımız da tekstil, tuhafiye, terzi, ayakkabı ve zücaciye işi ile ilgili üyelerimiz bulunmakta, her gelen yasakta ilk önce bizleri kapatmaya ve kısıtlamaya gidiyorlar. Fakat bizimle beraber aynı işi yapan zincir marketlere ve AVM’lere bir kısıtlama gelmiyor. Bizler devletin üvey evladı mıyız diye düşünmeden edemiyoruz. Vergiyi ve SSK’yı öderken böyle bir ayrım yapılmıyor.”

“EĞER KAPANACAKSA HERKES KAPANSIN”

Herhangi bir sektörün kapanmasıyla diğer esnafın da olumsuz etkilendiğini hatırlatan Kocaman, “Bir de il ve ilçelerdeki hıfzıssıhha kurullarına seslenmek istiyorum. Her ilçede hemen kararlar alınıp çevre ilçelerden gelen pazarcılar bizim ilçemize veya ilimize gelmesin deniyor. Tamam, gelmesinler de, bu esnafın ödemelerle yükümlü oldukları borçları ve bakmakla yükümlü ailelerine kim bakacak? Bunu göz önünde bulundurarak karar verirlerse çok iyi olur. Bu esnafımızın da mağduriyetlerinin giderilmesi ve belediyelerin gerekli önlemleri alarak işlerine gitmeleri gerekiyor. Bizler de can taşıyoruz, bizler de hastalanmayı göze alarak ekmeğimizin peşinde koşuyoruz. Sağlık herkese lazım, eğer kapanacaksa herkes kapansın da biteceğini bilelim. Önümüzdeki yaz sezonuna rahat girelim. Herhangi bir sektörün kapanmamsı diğer esnaf kollarını olumsuz etkiliyor. Meslek kolu ne olursa olsun bizim birbirimize ihtiyacımız var” diye konuştu. 

“DEVLETİMİZİ BÖYLE KÖTÜ GÜNÜMÜZDE YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Vatandaşa alışverişlerini yerel esnaftan yapmaları konusunda çağrıda bulunan Hasan Kocaman, “Buradan vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Bölgemizin esnafına işletmelerine sahip çıkalım. Alışverişimizi yerel esnafımızdan yapmaya çaba gösterelim. Bölge esnafımız güçlü olursa sizlere daha iyi hizmet verecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşın sokağa çıkmasını istemediğimiz bir dönemde esnafa vatandaş nasıl katkı sağlayacak? Çarşı mağazalarımız açık ama sonuç ve şartlar her ne olursa olsun biz devletimizi böyle kötü günümüzde yanımızda görmek istiyoruz. Bugüne kadar veren biz olduk, bugün de devlet versin” şeklinde konuştu.