SONGÜL KONAR

Kocaman, Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nun koronavirüs tedbirleri kapsamında aldığı karar gereğince, Cumartesi günleri kurulan halk pazarının oda üyesi esnaflar için bir süredir kapalı olduğunu hatırlatarak, pazarın tekrar kurulması yönünde bir karar alındığı anda esnafları bilgilendireceklerini kaydetti. 

“CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇIKLAMALARI DA, CİDDİYE ALINMADIĞINI GÖSTERİYOR”

Pazarın kurulmamasındaki kararın, virüsün yayılmaması adına insanların toplu bir şekilde bir araya gelmemesi ve yine alışverişlerin toplu bir şekilde yapılmaması adına alındığını belirten Hasan Kocaman, "Koronavirüs, kalabalık ortamda daha hızlı yayılıyor. Baştan kimse ciddiye almadı. Cumhurbaşkanımızın açıklamaları da, ciddiye alınmadığını gösteriyor. Bu kapsamda tedbirler genişletiliyor. Vatandaşlarımız alışverişe giderken maskesiz gitmesin. Esnafımızı da bu maske konusunda bilgilendireceğiz" dedi.

“DEVLET TARAFINDAN YAPILAN ERTELEMELERDEN ESNAFIMIZ MEMNUN DEĞİL”

Esnafların hem işsizlikten hem de bunun ekonomik boyutundan dolayı son derece sıkıntılı günler geçirdiğinin altını çizen Kocaman, "Bu iş uzarsa oda üyelerimiz olan esnafımızın ekonomisi çöker. Bizler esnaflar olarak birbirimize bağlı olduğumuz için diğer meslek gruplarının da etkileneceğini düşünüyorum. Devlet tarafından yapılan ertelemelerden esnafımız memnun değil. İlerleyen günlerde ödemeler başladığında, bu ertelemelerden dolayı ödemeler esnaflarımızın önüne, ödemesi gerektiği ay ile birlikte ertelediği ay da çıkacak. Ancak bu şartlar altında bu ödemeler nasıl olacak bilmiyoruz. Elektrik, kira, su, doğal gaza kesinlikle bir iyileştirme gerekiyor" diye konuştu.

“İNSANLARIN EKONOMİSİ ZAYIFLIYOR”

Devletten, bu zorlu süreçte esnafın yanında olmasını beklediklerini vurgulayan Hasan Kocaman, şunları söyledi; "Özellikle kira, doğal gaz ve elektrik konusunda iyi bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Hatta elektrik ve doğalgaz kalemlerinin alınmamasını bekliyoruz. Şu anda işyerleri kapalı. Kaldı ki açsak ne olacak? Doğal olarak insanların ekonomisi zayıflıyor. Herkes yeni bir yaz sezonu hazırlığına girmişti. Esnafımız yaz sezonu için aldığı ürünleri kime satacak? Birkaç esnafımız dışında, üye esnaflarımız alınan tüm kararlara harfiyen uydu. Bu kararlara uyarken hepimiz önce toplum sağlığını düşündük. Biz de devletimizden esnafımızı düşünmesini istiyoruz. Örneğin, bankalarda 'kırmızı kalemi' olan esnaflarımız kredilere ulaşamıyor. Bu durumun düzeltileceği söyleniyor ancak bu da zaman alacak. Birçok esnafımızın şu an cebinde ekmek parası dahi yok. Esnafımızdan da bu anlamda biraz daha sabır etmesini istiyorum. Üst mevkilerde bu işin çözüleceğine inanıyorum."