HABER MERKEZİ

“SALGIN SÜRECİ, ESNAFI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ”

Koronavirüs salgını sürecinde esnafın yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Kocaman“Yaşanan salgın süreci, esnafı olumsuz yönde etkiledi. Esnafın işyerleri açık olmasına rağmen iş yapamadılar. Ama elektrik ve diğer giderlerimiz devam etti. Ayrıca, pazarcı esnafımız yaklaşık 2,5 ay süreyle tezgâhını kapattı. Geçmiş cumartesi günü tezgâhlarımız yeniden açıldı ve o gün belli bir hareketlilik yaşandı. Fakat Cumhurbaşkanımızın bayramda 4 günlük sokağa çıkma yasağı olacağını bildirmesinden sonra insanlar evlerinde döndü ve alışverişler durdu. Ama 22 Mayıs Cuma günü işlerimizde yeniden hareketlilik oldu. Esnafımız en azından 3-5 kuruş da olsa, evine ekmek götürecek kadar kazancı oldu diyebiliriz. Bunun yanı sıra; pazara gitmeyen esnaflarımız için Keşan Belediye Başkanımızla, eski itfaiyenin olduğu alanda etkinlik düzenlemiştik. Çok güzel gidiyordu ama hava buna müsaade etmediği için kısa sürmüştü. Bu tür etkinliklerin yeniden yapılabileceğini düşünüyorum. Halkımız ve esnafımız bu durumdan memnun kalmıştı. Haftanın belli günlerinde gece pazarı şeklinde bir şeyler yapılabilir” dedi.

“BORÇLARIN ERTELEME SÜRECİ DOLMAK ÜZERE”

Esnafın salgın nedeniyle uzun süre tezgâh açmadığını fakat giderlerin devam ettiğini dile getiren Hasan Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü: “3 aylık süreçte, ödenebilecek düzeyde olan borçları esnaflarımız ödemeye çalıştılar. Ama büyük kredileri ve çekleri olan esnaflarımız bunları erteleme yoluna gittiler. Ancak, erteleme süreci dolmak üzere. Bundan sonraki süreçte esnafımız ne yapacak? Ben bundan sonraki süreci merak ediyorum! Borçları her 3 ayda bir erteleyecek miyiz bilmiyorum. Esnafın ertelediği borçlar var ve yeni ödeme kalemleri olacak. Bunun yanı sıra; bankadan alınan kredilerin ödemeleri de yaklaşmaya başladı. Ama virüs salgını ve yasaklar devam ediyor. Esnaf olarak, bu süreçte ne yapacağımızı bilmiyoruz. 2020 yılı bizler için hiç iyi geçmedi.”

“HALKIMIZ ALIŞVERİŞ İÇİN YEREL ESNAFIMIZI TERCİH ETTİ”

Kocaman sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de bayram süresince uygulanan 4 günlük sokağa çıkma yasağıyla birlikte bu virüsten inşallah kurtuluruz. Bu kötü günlerin bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz. Bu süreçte, halkımız alışveriş için yerel esnafımızı tercih etti. Bundan ötürü de, halkımıza teşekkür ediyorum. Esnafımızın da, yasaklara uymasından dolayı teşekkür ederim.”