AYGÜL KONAR

Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman, yaklaşık beş haftadır pazaryerinde tezgah açamadıklarını ve esnafın bu durumdan dolayı ekonomik olarak güçlük çekerken, zincir marketlerde ürünlerin pazardaki gibi herkesin dokunabileceği şekilde satış yapılmasının rahatsızlık verici olduğunu belirtti. 

Kocaman, Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası üyesi esnafların, yaklaşık 5 haftadır pazarda tezgah açamadığını, bundaki nedenin de, açıkta satışı yapılan ürünlere herkesin dokunmasının sağlıksız olabileceği ve kalabalığın önüne geçilmesi olarak gösterildiğini ifade etti. Kendilerinin bu nedenle tezgah açmayarak ekonomik olarak zor sürece girerken, zincir marketlerde, açığa konulan sepetlerde satış yapılmasının, esnafı rahatsız ettiğini vurgulayan Hasan Kocaman, "Bu ürünlerin toplatılmasını istiyoruz. Bir sektör kapatılacaksa hep beraber kapatalım ama ayrımcılık yapıp da bizim satış şeklimiz gibi zincir marketlerde de satış yapılıyorsa, benim esnafım bundan rahatsızlık duyar. Dolayısıyla biz bu rahatsızlığımızı Ankara’ya iletmek istiyoruz"  diye konuştu.

“AÇILIŞ-KAPANIŞ SAATLERİNİ BİR SAAT UZATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile Keşan genelindeki bazı işyerlerindeki çalışma saatlerinin kısıtlandığını hatırlatan Kocaman, 17.00 olarak belirtilen saati, bir saat uzatmak için Keşan Kaymakamı Nuri Özder ile görüşeceğini belirterek, "Bu saatin uzamasını sağlayacağız. Pazar kurulmadığı gibi günler uzadığı için esnaf erken kapatmak zorunda kalıyor. Memurlar saat 17.00’de işlerinden çıkıyor. Belki memur alışverişini yapacak. İşyerleri kapalı olunca alışverişini yapamıyor. Kapanış saatlerini bir saat uzatmayı düşünüyoruz. 5 haftadır pazar kurulmuyor. Esnafın durumu oldukça sıkıntılıydı bir de bu olay çıkınca katmerli oldu. İnsanlar ufak tefek ihtiyacını ödemeye çalışıyordu ama bu durumda şimdi onları da ödeyemez duruma geldiler. Devlet öteleme yapıyor ama ilerleyen zamanlarda bunlar tekrar toplu olarak esnafın karşısına çıkacak. Kredi verildi, alabilen vatandaş kredisini aldı. Oda üyesi esnafımızdan yüzde 60’ı krediyi aldı. Bu şartlar altında kimse aldığı krediyi ödeyemeyecek. Kredileri 3 yıla yaydılar, gelecek yıllar için bir şey söyleyemeyiz ama ilk etaptaki taksitler ödenemez" dedi.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BİR ASGARİ ÜCRET TALEP EDİYORUZ”

Tezgah açmayan esnaflar adına bakanlıktan ücret talep ettiklerini söyleyen Hasan Kocaman,"Bütün oda başkanlarımız, Sayın Kaymakamımız ile görüştük. Benim pazarda tezgah açamayan oda üyesi esnafım için özellikle İçişleri Bakanlığı’ndan bir asgari ücret talep ediyoruz. Tezgah açmayan esnafımıza en az bir asgari ücret verilmesini istiyoruz. Belediyemiz zaten açmadığımız pazarların işgaliye ücretlerini almayacak. Kurumların burada esnafımıza esneklik göstermesini istiyoruz. Ayrıca, daha önce de söylediğimiz gibi halkımızın da yerel esnaftan alış veriş yapmaya özen göstermesi lazım. Bunlar bizim en kötü günümüz. Esnafıma da, kurallara uydukları için ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.