BÜLENT SAYLAM

Kocaman, basit usul vergili mükelleften vergi almamasını ve gelir vergisi beyanname verme yükünü kaldırdığı için ve yeni iş kuran girişimciye veya esnafa düşük faizli kredi ile uzun vadeli düşük faizli kredi teşviki veren kamu bankalarına, esnaf kefalet kooperatif teşkilatına teşekkür etti. Kocaman, atılan bu adımlara acil olarak perakende yasasının da eklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

AVM VE PERAKENDE YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI

Kocaman, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu ürünler burada satılmasa da esnaf güçlü olsa da devlette düşük faizli krediyi gerçekten üretim yapacak girişimciye verse daha iyi olmaz mı? Bizler esnaf temsilcileri olarak uzun süredir bu konuda çağrıda bulunuyoruz. AVM ve perakende yasası bir an önce çıkarılmalı, her köşe başında bir zincir market olmamalı diyoruz. Bu yasa çıkarılırken de esnafın menfaatine ve lehine olmalı. Ancak bu konudaki adımların atılmaması, her geçen gün tüm esnafı daha da zor duruma düşürüyor. Bir gecede kendileri için gereken kararları alan vekillerimizin, aynı duyarlılığı esnaflar için de yapabileceğine inanıyorum. Bu her köşe başına açılan zincir marketlerden yerel yönetimler de sorumludur. Bu konuda örneğin eczaneler gibi bulundukları yerin nüfus oranı baz alınabilir. Trafik sorunu örnek göstererek ruhsat konusunda kriterler koyabilirler. Nasıl bir esnaf işyeri ruhsatı alırken bazı kriterler aranıyorsa bu da olabilir. Bazı şeyler yapılmadığı sürece esnafın ne bankalara ne devlete ne belediyesine borcu biter. Hiç bir sorumluluğu da yerine getiremez.”

SON ZAMLARIN ARDINDAN ARTIK ESNAFIN GÜCÜ KALMADI

Kocaman, açıklamasını şöyle bitirdi: "Özellikle son zamların ardından artık esnafın gücü kalmadı. Bağ-Kur'unu ve dükkanının kirasını ödeyemez duruma geldi. Yetkililer sesimizi duysun. Buna bağlı olarak bir de son zamanlarda yapılan zamlar hem vatandaşı hem esnafı büyük ölçüde etkiliyor. Esnaf bir malını sattığı fiyata yerine koyamıyor ve ürün bulmakta da zorlanıyor. Daha yazılıp çizilecek çok şeyler vardır ama en önemlileri perakende yasası ve zamlar hem biz esnafı hem vatandaşı çok üzüyor. Bizler devletine bağlı sorumluluklarını yerine getiren bir toplumuz. Ancak durum böyle olunca bizler de devlete ve ailemize olan sorumluklarımızı yerine getiremiyoruz."