HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Yılbaşından sonra gelen zamların taşımacılık sektöründe olumsuz etki yarattığını ifade eden Demirkan, “Araç kullanan vatandaşlarımız yakıt almak için benzin istasyonlarına gittiği zaman fiyatları görünce şaşırıyorlar. Bizim sektörümüz maddiyat ile dönmekte. Biz taşıma sektörü olarak yaptığımız yatırımlarla birlikte geçimimizi sağlamamız gerekiyor. Ticari taksicisi, minibüsçü,  otobüsçüsü, kamyoncusu, TIR şoförcüsü başta olmak üzere akla gelebilecek her türlü amme hizmetleri yapan bir sektörüz. İnsanoğluna doğumundan ölümüne kadar faydası olan kaliteli bir meslek yapıyoruz. Yılbaşından sonra gelen zamlar bizi çok kötü etkiledi. Ticari araçların her yıl muayene istasyonuna gitmesi zorunlu. Bu muayene hususi araçlarda iki yılda bir yapılırken ticari araçlarda her yıl yapılması gerekiyor. Araç muayenelerine, MTV ve ÖTV ‘ye gelen zamları hep beraber biliyoruz. Nasıl hareket edeceğimizi, kimden ne kadar ücret alacağımızı ve ne kadar sıklıkla tarife isteyeceğimizi bilemez olduk. Bu sorunlar sadece tarife almakla çözülmüyor. Sonuçta bu taksi veya minibüslere binecek yolcu lazım. Ama toplu taşımaya ya da ticari araçlara binecek yolculunda gıda, elektrik, doğalgaz gibi başka giderleri var” dedi.

OKUL TAŞIMACILIĞI YAPAN ARKADAŞLARIMIZ ŞUANDA BU İŞİ ZARARINA YAPIYOR

Mahmut Demirkan, öğrenci taşımacılığı yapanların büyük sıkıntı yaşadığını dile getirerek, “Öğrenci taşımacılığı yapan sektörümüzde büyük sıkıntılar var. Kazandığımız ihalelerin farklarını alamadık. Bakanlıklarımız bu konuya el atıyor ama ne derecede fayda olacağını bilemiyoruz. Bu ihaledeki farkların taşımalı eğitim sektöründe çalışan arkadaşlarımıza acil bir şekilde iadesi yapılması lazım. Günlük kilometre bazında anlaştığımız rakamlar şu anda sadece yakıtı ancak karşılıyor. Okul taşımacılığı yapan arkadaşlarımız şu anda bu işi zararına yapıyor” diye konuştu.

GİDERLER KONUSUNDA AYRICALIK GÖSTERİLİRSE PARADA KAZANMIŞ OLACAĞIZ

Zamların sektörde işleri durma noktasına getirdiğini kaydeden Demirkan, “Sigorta ve ÖTV gibi giderlere gelen zamları nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz. Taşımacı sektörüne yakıtta, ÖTV, bandrol, sigorta başta olmak üzere giderler konusunda bir ayrıcalık yapılması lazım. Çünkü biz hem evimize ekmek götürebilelim hem de halkımıza hizmetimizi doğru bir şekilde yapabilelim. Hükümetimizden ve devletimizden bizim isteğimiz bunlar.  Bize gelen zamlar her şeye yansıyor. Kamyoncular tonaja göre taşımacılık yapıyor ve bu tonajı geçemez. Tonajların düşük olmasından dolayı aldığı rakamlar ancak yakıtını karşılıyor ve eve getirmeye parası kalmıyor. Bizim yaklaşık 45 köyümüzde taşımacılık yaparak hizmet veren arkadaşlarımız var.  Yaklaşık 30 kişilik otobüs ya da 16 kişilik minibüs ile köyünden Keşan’a 3-5 yolcuyla gelinerek bu işi yürümez. Ama arkadaşlarımız yine de kimse mağdur olmasın diye 3-5 kişi de olsa seferini gerçekleştiriyor. Bizler köydeki vatandaşlarımız eczaneden veya manavdan verdiği siparişlerini de yerine getiriyoruz. Bizim de vatandaşlarımızın da alım gücü kalmadı. Bize giderler konusunda ayrıcalık gösterilirse bizlerde taşımayı ucuz yapacağız ve ucuz yaparken parada kazanmış olacağız” ifadelerini kullandı.