MEHMET AYTAÇ

Gazetemize açıklamalar yapan Ahmet Oğuz, Meclis’in açılmasıyla birlikte 65 maddelik bir torba yasanın, komisyonlarda görüşülmeye başlandığını ve geçecek yasanın birçok vatandaşı etkileyeceğini söyledi.

TANITIM VİDEOALARI STOPAJ USULÜYLE VERGİLENDİRİLECEK

Yeni torba yasayla bazı yeniliklerin olacağını ifade eden Oğuz, sosyal medya üzerinden firma tanıtımı yapan kişilerin stopaj usulüyle vergilendirileceğini söyledi. Oğuz şöyle dedi: “Bu sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili bir vergi almayı planlanıyor. Stopaj usulüyle ile. Bu küçük işyerlerine tanıtım filmi şeklinde iş yapanlar var, bunları hazırlıyorlar, sosyal medyada paylaşıyorlar. Bunlarla ilgili bir usul getirilmesi planlanıyor. Bu tanıtım videolarının bedelleri bankaya yatacak. Bankalar da belirlenen vergi oranını, vergi dairelerine aktaracak. Bu şekilde hızlı vergilendirme planlanıyor.”

DİJİTAL İNTERNET VERGİ DAİRESİ

Oğuz, yasa kapsamında kurulması amaçlanan Dijital İnternet Vergi Dairsi hakkında şu bilgileri verdi: “Digital internet vergi dairesi kurulması planlanıyor. Bu da önemli bence. Dijital ortamda her şey olacak. Zaten çoğu beyannameler olsun, tebligatlar olsun her şey dijitale atılmıştı mailler üzerinden. O şekilde bir internet vergi dersi kurup mükelleflere daha hızlı ulaşmak amaç. Mesela şöyle bir uygulama var.  Bir mükellefin işe başlamasını biz buradan oturduğumuz yerden evrakları girip beyanname gönderiyoruz.  Ama arkasından da işte kira kontratının fotokopisini, kimliğinin fotokopisini, bunların hepsini tekrardan vergi dairesine o dilekçenin ekinde veriyoruz. Görünüşte dijital ortamda gibi oluyor. Şimdi onunla ilgili de bu bildirim kolaylığı getirilecek. Yani biz sistemden ne bildirirsek vergi daireleri onu kabul edecek.  Tabii komisyonlardan ne çıkacak, nasıl olacak onu da göreceğiz.”

BASİT USULDEKİ MÜKELLEFLERE VERGİ MUAFİYETİ

Türkiye’de 850 bin civarında basit usulde vergi mükellefi olduğunu hatırlatan Ahmet Oğuz, yeni torba yasa ile bu mükelleflere vergi muafiyetinin uygulanmasının amaçlandığını kaydetti. Oğuz şu bilgileri verdi: “Basit usulde vergiye tabi mükelleflerin bu yasayla vergiden muaf tutulması gündemde. Ayrıca yıllık 240 bin TL’nin altında cirosu olan esnaftan da vergi alınmayacak. Ancak beyanname verme işlemi devam edecek. Sonuçta bu rakamın ulaşılabilir olup olmadığı verilen beyannameler ile anlaşılabiliyor. Zaten basit usül mükelleflerde zaten bir vergi istinası var. Her yıl yeniden değerleme oranında artan. Geçen yıl 13. 1700 liraydı yanlış hatırlamıyorsam, gelir o rakama ulaşmadığı sürece vergi almıyordu devlet. Sadece damga vergisi alınıyordu. Şu an komisyonlarda ne aşamada bilmiyorum. Belki geliştirirler bunu gerçek usulde yayarlar diye bekliyoruz biz açıkçası.”

TARIMSAL DESTEKLEMELERDEN VERGİ KESİLMEYECEK

Yasada tarımsal destek ödemelerinden kesilen %4’lük verginin de kaldırılacağını bildiren Oğuz, “Mesela destek ödemeleri asılıyordu. Üretici 2000 TL destek bekliyordu ama bankaya gittiğinde bunu 1800 TL olarak alıyordu. Çünkü kendisinden gelir olduğu için vergi kesiliyordu. Bununla alakalı düzenleme yapılarak çiftçi desteklemesinden vergi alınması kaldırılacak. Hatta bunla ilgili Danıştay’a davalar açılmış ve bir çiftçi davayı kazanmıştı” dedi.

4. GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ KALKIYOR

Oğuz, dördüncü geçici vergi döneminin de yasayla kaldırılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Oğuz şunları söyledi: “Bizim mesleğimiz açısından da önemli olan yine durum var. Dördüncü geçici vergi denen durum vardı. Yani vergi, yıl içinde geçici vergi dönemleri üçer aylık dönemler halinde zaten tahsil ediliyordu. Son dönem geçici vergi, ekim, kasım ve aralık ayını kapsayan üç aylık dönemi kapsayan beyanname, şubatın 17 sine kadar verilip ödenmesi gerekiyordu. Ama 1 ay sonra da biz gelir vergisi yapıyorduk.  Aslında bir ay önce bizden bunu beyanname alıp sonra tekrardan gelir vergisi beyannamesi alınmasını biz mesleki açıdan eleştiriyorduk. Şimdi bu dönem kaldırılacak diye öğrendik. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi dönemlerinde birer ay geriye çekiyorlar. Yani dördüncü geçici vergi kalkıyor şubat ayında ama gelir vergisini bu kez Şubat ayında yapacağız. Kurumlar vergisi de aynı şekilde Nisan ayındaydı ama oda Mart ayında gelecek. En azından mart ayındaki iş yükümüzü azaltır diye düşünüyorum.  Kanun koyucu, Şubat ayında bunu mecbur tutuyordu. Geçici vergi verdiğin zaman zaten her şeyin hazır olması lazım. Bankalara işleniyor, bütün o yıl kesinleşmiş oluyorsun bir nevi. Yüzde 10’luk bir hata, yanılma payı oluyordu, ona da gelir vergisini de yapıyorduk. Mart ayında ilave gelirleri varsa ilave edilip beyan ediliyordu. Ama bunu şubat ayına çekmeyi planlıyorlar. Kurumlarda da nisanı marta çekecekler, bir ay geriye gelecek.”

“KEŞAN’DA 108 FAAL MESLEK MENSUBU VAR”

Ahmet Oğuz, açıklamalarının sonunda yeni seçildikleri dernek yönetimi olarak, pandemi nedeniyle ara verilen eğitimlere devam edeceklerini belirtti. Yeni bir oluşum olduklarını vurgulayan Oğuz, Keşan ve bölge ile ilgili istatistikler de paylaştı. Oğuz şu açıklamayı yaptı: “Bizim mesleğimiz sürekli güncellenen bir meslek. Biz pandemi süreciyle baya bir eğitim alamadık. Eğitimleri alıp vereceğiz. Zaten genel merkezimiz, Edirne Mali Müşavirler Odası TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) destek veriyorlar sağ olsunlar. O şekilde koordineli bir şekilde eğitim yapmak istiyoruz. Arada da sosyal aktiviteler yapmak istiyoruz. Ben şimdi toplamda Enez, İpsala ve Keşan'da 108 tane meslek mensubu var total. İpsala'da 8, Enez'de 1, Keşan'da ise 91 faal meslek mensubu var. 79 büro vardı şimdi bir arkadaşımız daha büro açtı, büro sayısı 80’e yükseldi."