Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, yaptığı açıklamada, eski tip ödeme kaydedici yani yazar kasaların yeni nesil yazar kasalarla değiştiren mükelleflerin, eski tip yazar kasaları ya da yazar kasanın beyni olarak tabir edilen cihazını 10 yıl saklamak zorunda olduğunu ifade ederek, herhangi bir denetimde bu cihazı ibraz edemeyen mükellefin, en az 700 TL para cezası ödeyebileceğini bildirdi.

31 ARALIK'A KADAR KASALAR YENİLENECEK

3100 Sayılı Ödeme Cihazları Kullanma zorunluluğu getiren Kanunun 69, 70 Sayılı tebliğleri ve son yayınlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği Kapsamında Vergi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları’nın en geç 31 Aralık 2015 tarihine kadar Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazı yani yazar kasalarla yenilemeleri gerektiğini dile getiren Kaba, “Yazar kasada yenileme süresinin kısalmasıyla birlikte mükellefler, yeni yazar kasa alıyor ve işlemleri başlatıyor. Ancak mükelleflerin biranda yazar kasa değişiminde bulunması vergi dairelerinde yoğunluğu artırdı. Birçok mükellef ise yazar kasa değişimi ile ilgili tarihin uzatılacağı düşüncesinde. Yeni nesil yazar kasa almak isteyen mükellefler, en az bin 100 TL ödeme yapması gerekiyor. Yeni nesil yazar kasanın alımının ardından vergi dairelerine müracaatta bulunularak işlemler başlatılıyor. Bu işlemler sonucunda eski yazar kasalar hurdaya ayrılırken, yeni nesil yazar kasalar işyerinde kullanılmaya başlıyor. Birçok işyerinin defterini tutan mali müşavirler, yapılan işlemlerin biraz zaman aldığını ve vatandaşların yeni nesil yazar kasaya geçiş sürecinin uzatılacağı beklentisi de vergi dairesindeki yoğunluğu arttırıyor. Bu nedenle sürecin kısa zamanlı olsa bile uzatılması gerektiğini savunuluyor.” dedi.

10 YIL SAKLAMAK ŞART

Haluk Kaba, yeni nesil yazar kasa kullanmaya başlayan mükelleflere uyarıda bulunarak, eski yazar kasalarını en az 10 yıl saklamak zorunda olduklarını dile kaydederek, şunları söyledi: “Hurdaya ayrılan eski yazar kasa, yeni nesil yazar kasa markasının servisine gönderiliyor. Burada içi açılan yazar kasanın beyni olarak adlandırılan hafıza cihazı sökülüyor ve mükellefe teslim ediliyor. Mükellefe teslim edilen hafıza cihazının 10 yıl saklanması gerekiyor. Vergi denetiminde bu cihazın istenmesi ve verilememesi durumunda vergi usul kanunlara göre en az 700 TL ceza uygulanacak.”