NAZAN KAPLAN

Konuyla ilgili olarak dün şube binasında düzenlenen basın toplantısına; Şube Başkanı Eralp Batman ile yönetim kurulu üyeleri Egemen Lofçalı ve Ahmet Oğuz katıldı.

“İŞLETMELER DİJİTAL DÖNÜŞÜME HAZIR OLMALI”

Toplantıda konuşan Batman, “5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleşen 20. Türkiye muhasebe kongresine katılarak derneğimizi temsil ettik, kongrede ele alınan konuların başında dijitalleşme yer aldı. Kongreye akademisyenler, iş hayatından insanlar ve bürokratlarda katılım sağladılar. Konferansın sonunda ortak sonuç işletmelerin büyük bir hızla dijital dönüşüme uğrayacağı oldu. Teknoloji birçok alanda etkisini gösterirken iş ve vergi dünyasını da boş geçmiyor. Daha düne kadar fiziki ortamda olan kayıtların dijital ortama taşınmasına başladı ve devam ediyor. Artık işletmelerde bu değişim ve dönüşüme ayak uydurmaları kaçınılmaz olarak gözüküyor.” dedi.

“YENİ YIL İLE BİRLİKLTE KÜÇÜK İŞLETMELERİMİZ HER AN DENETİM ALTINDALAR”

Eralp Batman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni mali yıl ile birlikte kanunda Il. Sınıf işletme defteri tutan işletmeler olarak belirttiğimiz mükelleflerin gelir-gider işlemleri ay sonları itibari ile direk Gelir idaresi Başkanlığı'nın Sistemlerinde online olarak gözükecek. Bu da her an mükelleflerin inceleneceği manasına gelmektedir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir idaresi Başkanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele için altyapısına olağanüstü yatırım yaptı ve hızla yapmaya devam ediyor. Bu sebepten ötürü mükelleflerin belgesiz olarak alım-satım ve diğer işlemleri yapmaktan kaçınmalılar.” 

“7143 SAYILI KANUNDA İLK TAKSİT SÜRESİ 15 EKİMDE SONA ERİYOR”

Batman, sözlerini şöyle tamamladı: “7143 Sayılı kanun ile kamuya olan borçların yapılandırılması imkânı getirilmişti. Gelir idaresi Başkanlığı ilk taksit süresini 15 Ekim’e kadar uzattı. Mükelleflerin yapılandırma haklarının kaybolmaması için ilk 2 taksiti süresinde ödemeleri zorunludur. Bilhassa matrah artırımı yapın mükellefler bu haktan faydalanmak istiyorlarsa mutlaka ödemelerini yapmak zorundalar.”