BÜLENT SAYLAM

Gıda fiyatlarındaki artışla ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa Çakır, özellikle kahvaltılık ürünlerde ve gazlı içeceklerde fiyat artışının yüksek olduğunu kaydetti. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirten Çakır;  “Gelir az gider çok oldu. Her zam vatandaşın cebine zarar veriyor. Vatandaşın aldığı ekmek bile etkiliyor esnafı.  Talep az, satış yok. Küçük esnafın sattığı ürünler kısıtlıdır. Bunlar temel gıda maddeleri ile sınırlıdır” şeklinde konuştu.

ZAMLAR, FİRMALARDAN VE MARKETLERDEN KAYNAKLANIYOR”

Çakır, şu açıklamayı yaptı: “Marketlerin ürün yelpazeleri o kadar çok geniş ki önce bakkallara ve tekel bayilerine sonra plastikçiden züccaciyeye kadar küçük esnafa zarar verdiler. Bunların yaptıkları zamlar ürün yelpazesi fazla olduklarından göze batmaz. Bu zamların ne kuraklıkla ne döviz artışı ile ne enflasyon ile ne de küresel ısınma ile ilgisi var. Tamamen firmalardan kaynaklanıyor. Onlara sorarsanız ham madde ve elektrik zammını örnek gösteriyorlar. Esnaf borcunu kapatmak için borçlanıyor. Hem üretici mağdur hem tüketici mağdur hem de esnaf mağdur. Peki kazananlar kimler? Elektrik zammından esnafa özel indirim yapılması gerekiyor. Kış mevsimine girerken küçük esnafın giderleri daha fazla olacak. Alışveriş düşecektir. Esnaf kredisini ödemekte zorlanıyor ya yapılandırıyor ya da borcu borç ile kapatıyor. Yine derin bir borca giriyor. Büyük marketler meyve sebzeyi direk üreticilerden almaya başladıklarından beri halleri devre dışı bıraktılar bu da küçük esnafı etkiliyor. Çıkacak perakende yasası ile mutlaka hal yasasında düzenlenmeye gidilmelidir. Çünkü üreticilerin girdileri yükseldi mazot ve gübre gibi. Çiftçi üretmekten kaçıyor talebin ve üretimin azalması, fiyat artışının yükselmesi küçük esnafın mağduriyetidir. Bunları beraber yaşamamız için tek gerçek sağlıklı bir hayattır.”

“AŞIMIZI MUTLAKA OLALIM”

Açıklamasının sonunda vatandaşlara aşı konusunda da çağrıda bulunan Çakır; “Normalleşmek için bilime ve aşıya inanmalıyız. Tedbirlerle sağlık için kolları sıvamalıyız. Aşımızı mutlaka olmalıyız. Önce sağlık diyoruz sonra ekonomi. Bir kısıtlama veya kapanma ekonomiyi alt üst ede, ezilen yine küçük esnaf olur. Biz büyük bir ülkeyiz esnaflar bu ülkenin gerçeğidir, bitmeyen enerjisidir. Verdiği enerji Türk toplumunun ışığıdır. Sağlıklı yaşam için çalışacağız birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.