MEHMET AYTAÇ

Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Mustafa Çakır, dün yaptığı açıklamada, tüketicinin gelirinin enflasyon karşısında eridiğini vurgulayarak; “Hayat pahalılığı vatandaşın en önemli gündem maddesidir. Temel ihtiyaç maddelerinin hemen hemen her gün etiketleri değişiyor, satış olmayınca bundan en çok etkilenen küçük esnaftır” dedi.

“ESNAFLAR BU KIŞI KARANLIKTA GEÇİREBİLİR”

Elektrik faturalarının çok yüksek geldiğinden de yakınan Mustafa Çakır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gelir düşük fiyatlar yüksek olunca alım gücü ve tüketicinin geliri enflasyon karşısında eriyor. Gelir gider dengesi bozulmuş oluyor. Esnafın en iyi müşterisi dar gelirlilerdir. Bunlar da alım yapamayınca etkilenen yine esnaf olmaktadır. Esnaflar bu kışı karanlıkta geçirebilir. Çünkü elektrik faturaları çok kabarık geliyor ödemelerde aksamalar başlayacaktır. Talebimiz faturalarda indirimdir.”

“ZİNCİR MARKETLER KONUSUNDA HASSASİYET GÖSTEREN

CUMHURBAŞKANIMIZDAN ALLAH RAZI OLSUN”

Zincir marketlerin piyasayı alt üst ettiğini savunan Çakır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da  zincir marketler konusunda hassasiyet gösterdiği için teşekkür ederek şunları söyledi: “Zincir marketler piyasayı alt üst ediyor. Üreticiden tüketiciye ürünleri yoğun bir şekilde topluyor. Zincir marketlerin sınırsız satışlarının olması yerel esnafın karşılaştığı en büyük sorunlardan birisidir. Her ürünü satması değil, belirlenen ürünler satması gerekir burada. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konu üzerinde hassasiyet ile durduğunu görmekteyiz kendisinden Allah Razı Olsun. Fiyat artışının sebebini sormak gerek. Üretim maliyetleri mi, zincir marketleri mi?

1 Ekim’de yeni yaşama yılında Meclis açıldığında beklentilerimiz bir an önce perakende yasasının gündeme gelmesidir. Perakende yasası fiyat istikrarını önler, haksız rekabeti önler, kuralsızlığı giderir, esnaflar da yan yana aynı işi yapan dükkânlar açamazlar. Zincirler de mevsimine göre mal satıp okul zamanı kırtasiye yaz sezonunda deniz ürünleri satışı gerçekleştiriyorlar. Dövizdeki oynamalar vatandaşa yansıyor. Girdi fiyatları yükselince fiyatlar yükseliyor bundan etkilenen yine esnaftır. Ticarette kuralsızlık olayı bu seviyeye getirdi. Kontrol zincir marketlere geçtiği için fiyatı onlar belirtiyor. Her ürünü alamamaları gerekiyor. Marketler özel markalarını yaptırıp istikrarı bozuyor. Kalıcı fiyat istikrarı ekonomiye yön verir. Gramaj oyunları ile fiyat yanılgısı önlenmiş olur. Hal yasası ile birlikte zincirler tarladan değil halden ürünlerini almak zorunda kalırlar. Esnaf bakanlığının kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Küçük esnaf yüzmeyi yeni öğrendi, derin sularda mücadele edecek gücü yok. Ama ilk günkü gibi heyecanını ve mücadelesini hiç kaybetmedi. Üniversitelerin yüz yüze eğitimine başladığı bu günlerde öğrencilerin şehrimize gelmesi ile birlikte esnafın yüzü inşallah gülecektir. Sevgili öğrencilerimize hoş geldiniz diyoruz. Bulunduğu mahallesinde ve sokağında esnaf onun en yakını ve arkadaşı olacaktır.”