MMMBD (Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği) Keşan Şubesi Başkan Yardımcısı ve Sekreter Mustafa Çelik, dün yaptığı açıklamada, gelir vergisi beyanında BES (Bireysel Emeklilik Sistemi)

ve hayat sigortası prim indirimi hakkında bilgi verdi. Çelik, “yıllık gelir vergisi beyannamelerinde, BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) dışında kalan şahıs sigortaları için ödenen primlerin, beyan edilen gelirin %15’ine kadar olan kısmının, matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.” dedi.

BES’E ÖDENEN KATKI PAYLARINA İNDİRİM YOK

BES’e ödenen katkı paylarının hiçbir şekilde indirim konusu yapılmayacağını altını çizen Mustafa Çelik, “Yıllık beyannamede matrahın tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri; mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, emeklik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin %100’ünden oluşmaktadır. İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. 2015 yılı gelirlerine ilişkin olarak kullanılacak olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı, 14 bin 850,00 TL’dir.” dedi.

GMSİ BEYANNAME SÜRESİ, MART AYININ 25’E KADAR

Vergi hukukunda GMSİ (Gayrimenkul Sermaye İradı) olarak adlandırılan kira gelirleri ile ilgili olarak da bilgilendirmelerde bulunan Çelik, şunları belirtti: “GMSİ beyanname süresi, Mart ayının 25. günü akşamına kadardır. Beyanların doğru ve eksiksiz yapılması şartı ile 3 bin 600 TL istisna var. Yanlış ve hiç beyan olmaması ve idarece tespit edilmesi durumunda istisnadan yararlanılamaz. Mağduriyetlerin yaşanmaması için doğru ve eksiksiz beyan yapılması gerekiyor.”