“Ekonomiye nefes aldıran bir toplantı oldu”

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, dün yaptığı açıklamada, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından Ankara’da düzenlenen Marmara-Trakya Bölge Toplantısı’nı değerlendirdi.

Mustafa Helvacıoğlu, TOBB tarafından Ankara’daki merkez binada düzenlenen Marmara-Trakya Bölge Toplantısı’na Keşan TSO olarak katılım sağladıklarını belirterek, “Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, yönetim kurulu başkanı olarak ben ve Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak’ın katılımıyla toplantıda odamızı temsil ettik. Toplantıda, oda, borsa başkanları ve genel sekreterlerimiz ile birlikte olduk. Toplantıda TOBB’un devrim niteliğinde yeni çalışmaları iş camiasına tanıtıldı. Türkiye’de ekonomiyle ilgili çalışmalar masaya yatırıldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun kararları tartışıldı. Hükümetin çıkardığı EKG kararları tartışıldı. Bunun dışında Keşan TSO’nun ve TOBB’un 2017’de işleyişi ile ilgili yeni yöntemler anlatıldı. Verimli bir toplantı yaşadık. Oda ve borsaların neler yaptığı anlatıldı.” dedi.

SİCİL AFFI GELİYOR

Toplantıda görüşülen maddelerin içeriği ile ilgili konuşan Helvacıoğlu, şunları söyledi: “TOBB olarak hükümetten istediklerimiz oluştu. KDV iadelerinin hızlandırılmasını istedik. Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’lere destek verilmesini istedik. Bu şöyle gerçekleşti, hem KOSGEB hem de Nefes Kredisi aracılığıyla bu çalışma gerçekleşmiş oldu. Yine bankaların reel sektör kredileri yapılandırılmasının kolaylaştırılmasını istedik. Yine sicil affı çıkarılması gündeme geldi. Şu anda bu yasa tasarısı meclise gönderildi. Bu çok önemli bir çalışmaydı. Yasa çıktığı tarih öncesinde karşılıksız çek, protestolu senet, kredi kartı borcu olanlar bu borçlarını 6 ay içinde öderse veya yeniden yapılandırırsa geçmişe yönelik olumsuz sicil kayıtları dikkate alınmayacak. Sicil affının çıkarılmasını talep ettik ve sicil affı çıkarıldı. Yine KOBİ’lere Nefes Kredisi adı altına bir kredi gerçekleştirdik. Bu da piyasaları kısmen rahatlattı. TOBB 80 bin üyesini bu krediyle buluşturdu.”

İŞLEMLER İNTERNETTEN ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Mustafa Helvacıoğlu, TOBB’da dijital bir dönüşüm başlayacağını da ifade ederek, “Üyelerimiz artık oda ve borsalara gelmeden tüm işlemlerini dijital ortamdan sağlayabilecekler. Üyelerimiz evinde, işyerinde bulunduğu herhangi bir yerde akıllı telefonları veya bilgisayarlarıyla tüm işlemleri sistemden, e-belge hizmetlerinden yapabilecekler. 365 oda ve borsadan 224’ü bu sisteme 2017 yılı Şubat ayında başlayacak. Bizde bu sistemin içinde olacağız. Şirket kuruluşunda odaların tek durak ofisine dönüşmesini de konuştuk. Yani bundan sonra şirket kurulurken ne notere ne de başka bir kuruma gidilmeyecek. Sadece ticaret ve sanayi odasındaki sicil noktasında işlemler yapılacak. Toplam 3 bin TL’ye kurulan bir şirket, şimdi 1200 TL’ye kurulacak. Yeni şirkete bu ekonomik anlamda da tasarruf sağlayacak. Bu uygulamada Ocak ayı itibariyle başlayacak.” diye konuştu.

BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA CEZA KESİLECEK

Toplantıda mesleki eğitim faaliyetleri ile ilgili geniş bir çalışmanın yapıldığını kaydeden Helvacıoğlu, şöyle konuştu: “Hükümete mesleki eğitim ve istihdam seferberliği ile ilgili 4 farklı program sunuldu ve hükümet tarafından bu kabul edildi. Bu kabulde de çalışmalara başlanıldı. 2017’de işbaşı eğitim programları, mesleki eğitim programları olacak ve firmalara stajyerler bulunacak. Bu stajyerler, lise ve üniversite öğrencileri olacak. Firmalar ticaret ve sanayi odalarından stajyer isteyecekler, bizde lise ve üniversite öğrencilerini stajyer olarak İŞKUR maaşlı part time olarak gönderebileceğiz. Bir de mesleki yeterlilik belgesi olmayanlara yönelik kurslar vereceğiz. Yeterlilik belgesi yoksa, gazetecilikte, fırıncılıkta, eczacılıkta, sanayide, ticarethanelerde bu belgeleri bizler vereceğiz. Bunlar oldukça önemli. 48 ay boyunca maaşını devlet ödüyor, 24 ay boyunca maaşını devlet ödüyor gibi. Birde inşaat sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sistemi’yle getirilen 40 meslek listesi belirlendi. 2017’den itibaren bu belgeler olmadan inşaat sektörü işçi çalıştıramayacak. Belgesiz olan işçi için işletmeye ceza kesilecek. Yeterli belgeye sahip olmayan şirket veya müteahhitler bundan sonra bu kişileri çalıştıramayacak. Çalışanlar da yakalandığı taktirde firma işçi başına her ay 500 TL ceza ödeyecek.”

EKONOMİYE NEFES ALDIRAN BİR TOPLANTI OLDU

Mustafa Helvacıoğlu, ekonomiyi destekleyici bir toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, “Ekonomiye nefes aldıran bir toplantı oldu. TOBB’un tüm istekleri hükümete sunuldu. Hükümet tarafından da bilirkişi bizler olduğumuz için dertlerimiz dinlenildi. Bu TOBB’un bir başarısıdır. Çünkü ekonomik sıkıntılar var. Bu sıkıntıları aşmanın yollarını aradık.” dedi.