AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan’da mobilya sektörünün geniş bir coğrafyaya hizmet verdiğini kaydeden Mutaf, “Mobilya sektöründe, özellikle Trakya Bölgesi’nde; bunun içerisine Batı Trakya’yı da alırsak, oldukça geniş bir coğrafyada hizmet veriyoruz. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalarımız, gerek ürün çeşitliliği, gerek showroomları gerekse teknik personel anlamında sağladıkları hizmetle bu geniş coğrafyada adeta bir mobilya merkezi gibi hizmet veriyorlar. Bu da özellikle Keşan’a ciddi bir katma değer sağlıyor. Bir nevi bölgeye dışarıdan müşteri getiren önemli bir sektör yapısı. Bunun için mobilya sektörü Keşan’ın en önemli değerlerinden birisidir.” dedi. 

% 8’LİK KDV UYGULAMASI TÜKETİCİLER TARAFINDAN OLUMLU KARŞILANDI

Mobilya sektöründe geçen yıl yapılan KDV indirimini bu yıl da beklediklerini belirten Kadir Mutaf, “Mobilya sektörü özellikle bu yıl içerisinde kurdaki yükselişten dolayı fiyat açısından olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz hafta içerisinde perakendeciler birliğinin yapmış olduğu açıklamaya göre; inşaat ve mobilya sektörü kurdaki bu yükselmeden en olumsuz etkilen sektörler oldu. Bunu hepimiz hissediyoruz. Her ne kadar fiyatlara tam anlamıyla yansıtmamaya gayret etsek de fiyatlarımızda biraz yükselme oldu. Bu tablo tüketici açısından olumsuz bir tablo. Alım gücünün azaldığı bir dönemde fiyatların da yükselmesi tüketici açısından olumsuz bir durum ortaya koyuyor. Özellikle inşaat sektöründe; bankaların konut kredisi faizlerindeki indirim, en azından motivasyon anlamında, psikolojik olarak bir hareket sağladı. Mobilya sektörü için de geçen yıl yapılan % 8’lik KDV uygulaması tüketiciler tarafından olumlu karşılandı. Bu sadece tüketici açısından değil, sektör olarak; hem üretici hem firmalara da olumlu yansıdı. Hem kayıt dışının azalması hem fiyatlara yansıyan indirimin tüketici açısından olumlu olması bizim sektörümüze artı bir heyecan katacaktır diye düşünüyorum. Özellikle düğün sezonunun başladığı bu günlerde bu tarz bir hamlenin sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyorum.  Bu konuda beklentimiz var. Umarım yetkililer bu konuyla ilgili girişimlerde bulunurlar. Belli bir dönem de olsa KDV indiriminin uygulamaya konulmasının faydalı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN’DAN ALIŞVERİŞ İÇİN GELEN KİŞİ SAYISININ CİDDİ ŞEKİLDE ARTTIĞINI GÖZLEMLİYORUZ

Kadir Mutaf, açıklamasının devamından mobilya sektörünün beklentilerinden de bahsederek, şunları söyledi: “Şu an avronun değerlenmesiyle özellikle Yunanistan’dan alışveriş için gelen kişi sayısının ciddi şekilde arttığını gözlemliyoruz. Bu, şu an Keşan merkezinde dönen ticarete de oldukça katkı sağlıyor. Kur farkının yükselmesinin iç piyasada yarattığı olumsuz tablonun böyle dengelenebileceğini düşünüyoruz. Bu kişilerin yaptıkları alışverişlerin Keşan’a ciddi bir katma değer sağladığını düşünüyorum.” 

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇOĞU SEKTÖRÜ DESTEKLEYEN BİR KURUM

Keşan’daki inşaat sektöründeki hareketliliğin mobilya sektörüne de artı sağladığını aktaran Mutaf, sözlerini şöyle noktaladı: “Özellikle Yeni Mahalle bölgesi ve diğer mahallelerde devam eden inşaatlar var. Bu inşaatların tamamlanmasıyla mobilya sektöründe yeni bir ihtiyaç alanı doğacağını düşünüyorum. Bu durumun bizim sektörümüze olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Geçen yıl gerek imarda yapılan değişiklikler gerekse inşaattaki sıkıntılardan dolayı bu projeler tamamlanamamıştı ama bu dönem görüyoruz ki her gün bir bina yükseliyor. Bu binaların tamamlanmasıyla mobilya sektörüne ciddi bir artı gelecektir. İnşaat sektörü çoğu sektörü destekleyen bir kurum.”