Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası), İpsala TB (Ticaret Borsası) yöneticileri ile Denizbank Keşan Şubesi ve İpsala Şubesi müdürleri tarafından, dün Keşan TB Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, "Nefes Kredisi" ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunuldu.

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlandırılmasına katkı sunmak amacıyla Cumhurbaşkanlığınca açıklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında KOBİ’lere düşük faizli kredi sağlamak için hayata geçirilen, TOBB Nefes Kredisi ile ilgili düzenlenen basın toplantısına; Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Denizbank Keşan Şubesi Müdürü Ahmet Arda Bilgin, Denizbank İpsala Şubesi Müdürü Volkan Taştan ile bazı oda ve borsa yöneticileri katıldı.

HAMZADERE BARAJININ TAMAMLANMASI TALEBİ

Oda ve borsa üyelerinin krediye ulaşabilmesi için sağlanan kaynağa ilave olarak, TOBB tarafından sağlanan Nefes Kredisi'ne başvuruların dün itibarıyla Denizbank şubelerinde başlandığını vurgulayan Kaymaz, şunları söyledi: "Keşan Ticaret Borsası olarak kendi üyelerimiz için taahhüt etmiş olduğumuz limitleri tekrar sizinle paylaşacağız. Nefes Kredisi daha önce 6 kez uygulanmıştı ve bu 7.'si oluyor. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na tüm odalar ve borsalar adına teşekkür ediyorum. Nefes Kredisi'nin detayları hakkında şube müdürlerimiz detaylarını verecekler. Talepler bugünden itibaren alınmaya başlandı. Üyelerimiz, bağlı bulundukları odalar ve borsalardan üyelik faaliyet belgelerini alıp, banka şubelerine başvurabilirler. Bu konuda emeği geçen ilgili bakanlıklarımız başta olmak üzere herkese teşekkür ederiz. Bizler bölgemizde yaşanan ekonomik sorunları da sürekli olarak üst merciler ile paylaşıyoruz. Hamzadere Barajı'nın ivedilikle tamamlanması için talebimizi ilettik. Bilindiği gibi gıdanın önemi, coronivirüs salgını ile bir kez daha ortaya çıktı. Hamzadere Barajı'mızın tamamlanmazı için ısrar etmemizdeki başlıca neden, bölgemize kazandırılacak Gıda İhtisas OSB'dir. Bölgemizdeki katma değerli ürünler artacak ve pazara sunulacak. Bu da bölge ekonomimize direkt olarak yansıyacaktır. Atık ülkemizin hammadde deposu olmak istemiyoruz. Ülke ekonomisine katma değerli ürünler üreterek sanayiye kazandırmak istiyoruz. Sicil affı gibi birçok konuda da talepler iletildi." 

TARIMIN VE GIDANIN ÖNEMİ GÖRÜLÜYOR

Kaymaz'dan sonra söz alan Girgin, "TOBB öncülüğünde 7. defa verilmeye başlanan Nefes Kredisi'nin bölgemiz üreticisine ve esnafına hayırlı olmasını diliyorum. Bu oranlarda bir kredi imkanı, yakın dönemde olmadı. Önemli olan bu kredilerin doğru kullanılmasıdır. Tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Gıda olmadan yaşayamayacağımızı gördük. Son dönemdeki Katar krizi de bunun önemini bize gösterdi. Ülkelerin ihracatı durdurarak stok yapmaya başladığını görüyoruz. Biz de üretimin önemini, Hamzadere Barajı’nın önemini de anlayarak, üretime önem vermemiz gerektiğini görüyoruz. Odalar ve borsaların da üreticimizin ne kadar yanında olduğunu görüyoruz. Denizbank’a da teşekkür ediyoruz. İnşallah bölgemizde bu krediler üretim için kullanılır. Teşekkürler." dedi.

TOBB'UN KAYNAĞINDAN BÖLGEYE DESTEK

Girgin'den sonra konuşan Şapçı da, 3 kurumun gösterdiği birlik ve beraberlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bugün TOBB’un düzenlemiş olduğu 7. Nefes Kredisi'ni anlatacağız. Müdürlerimiz de ayrıntılarını anlatacak. 3 oda olarak İpsala, Enez ve Keşan olmak üzere 3 ilçeye hizmet ediyoruz. Bölgemizin de nefes kredisinden de mümkün olduğu kadar yüksek bir şekilde yararlanabilmesi için çabalıyoruz. Burada da destek veren Denizbank şubelerine teşekkür ederiz. Günün sonunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kaynağından biz de bölgemize destek alacağız. İnşallah üyelerimiz, bu krediden mümkün olduğunca yararlanırlar. Umarım bu nefes kredisi adı gibi bölgemize bir nefes olur. Bu imkanı sağlayan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Denizbank’a teşekkür ederiz." diye konuştu.

3 MİLYON 25 MİLYON TL ARASI FİRMALARA 100 BİN TL KREDİ

Denizbank Keşan Şube Müdürü Ahmet Arda Bilgin, Nefes Kredisi ile ilgili şu bilgileri verdi: "Denizbank olarak bugün burada coronavirüs salgınının bölgemizde yaşatmış olduğu sıkıntıları minimalize etmek amacıyla hazine ve maliye bakanlığımızın koordine ettiği TOBB nefes kredisinin banka tarafı olarak bulunmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isteriz. Denizbank olarak Türkiye genelinde dağıtılan bu krediden bölgemizin en yüksek şekilde faydalanabilmesi için çaba harcayacağız. Özel bankaların mesai saatleri 12.00-17.00 olarak devam etmekteyken, biz kampanya dahilinde çalışma saatlerimizi 09.00-17.00 olarak ayarlamış durumdayız. Her anlamda hazırız. Nefes kredisi, piyasa koşullarına göre birçok anlamda iyileştirilmiş bir kredi türüdür. Teminat anlamında kredi garanti fonu bulunduğu için, iyileştirilmiş haldedir. Faiz tarafına baktığımızda piyasa koşullarının altındadır. Proje kapsamındaki talepleri de değerlendirmeye her zaman sıcak bakıyoruz. Ciro kıstasına bakacağız. 0 ile 3 milyon cirosu olan kurumlara 50 bin TL’ye kadar kredi vereceğiz. 3 milyon ile 25 milyon TL arası cirosu olan firmalara da 100 bin TL kredi kullandırılacak.  Masrafları 450-500 TL civarında olacak. 2020 yılında hiç ödemesi olmayan bir kredi olacak." 

Toplantının sonunda, Nefes Kredisi başvuruları ile ilgili olarak yaklaşık 2 hafta sonra diğer bankaların da başvuru kabul etmeye başlayacağı bildirildi.