SONGÜL KONAR

Saat 13.00’te Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen açıklamaya, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Göksel Aktaş, Onur Yılmaz ve TSO KOSGEB Sorumlusu Kadircan Tunç katıldı. 

Toplantıda ilk olarak Onur Yılmaz söz aldı. 

YILMAZ: “EMLAKÇILAR OLARAK FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ”

Son 1-1,5 yıldır emlakçılık sektöründe olağan bir talep ve artışın olduğunu belirten Onur Yılmaz, şunları söyledi: “Emlak sektöründe meslektaşlarımız bu kadar çoğalmışken, kanununlar da günden güne değişiyor. Emlakçılar olarak faiz oranlarının düşmesini bekliyoruz. Geçen yıl yapılan faiz indiriminin tekrarlanmasını diliyoruz. Tüm sektörler canlanır. 2018 yılı itibari ile Gayrimenkul alım satım, emlakçılık sektöründe yeni bir uygulama olarak ‘taşınmaz ticareti bilgi sistemi’ ilgili yönetmelik hayata geçirildi. Bu yönetmelik kapsamında birçok deşiklik ve düzenleme ile sektörde ihtiyaçlar ve gereksinimler ortaya çıktı. Yeni yönetmelikle beraber ilk olarak odamız tarafından yapılan emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren veya bu işi yeni olarak yapacaklara firma sahipleri veya çalışanlarına yönelik ‘emlak danışmanı sorumlusu seviye 5’ mesleki yeterlik sınavlarımızı teorik ve uygulama bölümleri ile düzenlemeye başladık. 2019’da ilk defa düzenlediğimiz ve hala yılda 4 defa Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında gerçekleştirdiğimiz mesleki yeterlik sınavlarımız ile toplam ‘180’i üzeri emlakçılık seviye 5 mesleki yeterlik belgesini’ sınavları başarılı olarak tamamlayan adaylarımıza teslim ettik. Yeni sistem ile beraber firma sahipleri tarafından alınan bu mesleki yeterlik belgesi sonrasında emlakçılık sektöründeki odamız üyelerimiz; vergi levhası, işyeri açma- çalışma ruhsatı, oda faaliyet belgesi, mesleki yeterlik belgesi ve minimum lise mezuniyet diploması ile ticaret bakanlığı web sitesi üzerinden online olarak başvurularını yaparak ‘taşınmaz ticareti yetki belgesini’ alabiliyorlar. Odamız üyelerimiz ve emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hem işyeri ruhsatı hem de yetki belgeleri almaları için özellikle 25 metrekareden büyük işyerine sahip olmaları gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz. 14.10.2021’de çıkan en son yönetmelik kapsamında da emlakçılık sektöründe 14 Ekim 2021’den sonra yeni olarak faaliyet gösterecek firmalarımızın yetki belgesi alabilmesi için odamız tarafından sınavları yapılan mesleki yeterlik belgesinin yanında, milli eğitim bakanlığı tarafından onaylanmış en az 100 saatlik eğitim sertifikası ve lise mezunları için 12 ay, önlisans ve lisans mezunları için 6 aylık emlakçılık sektöründeki resmi iş deneyimi kriterleri gerekmektedir. Son olarak da 28 Şubat 2021 tarihine kadar yetki belgesini alan odamız üyelerimiz ve işletmelerimiz için online olarak sisteme tüm çalışanlarını bildirmeleri gerekmektedir.”

Yılmaz’dan sonra sözü Göksel Aktaş aldı. 

AKTAŞ: “APARTMAN ALTI VE ŞEHİRİÇİNDE GALERİCİLİK YAPILMAYACAK”

Galericilik mesleği hakkında bilgiler veren Göksel Aktaş ise şunları söyledi: “2018 yılı itibariyle ikinci el araç alım-satım, galericilik sektöründe yeni bir uygulama olarak, ‘ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti yetki sistemi’ ilgili yönetmelik ile hayata geçirildi. Bu yönetmelik kapsamında birçok değişiklik ve düzenleme ile sektörde yeni ihtiyaçlar ve gereksinimler ortaya çıktı. Yeni yönetmelikle beraber ilk olarak odamız tarafından yapılan galericilik sektöründe faaliyet gösteren veya bu işi yeni olarak yapacaklara firma sahipleri veya çalışanlarına yönelik ‘motorlu kara taşıtları alım-satım sorumlusu seviye 5’ mesleki yeterlik sınavlarımızı teorik ve uygulama bölümleri ile düzenlemeye başladık. Haziran 2018’de ilk olarak düzenlediğimiz ve halen yılda 4 defa Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında gerçekleştirdiğimiz mesleki yeterlik sınavlarımız ile toplam ‘150 üzeri galericilik seviye 5 mesleki yeterlik belgesini’ sınavları başarılı olarak tamamlayan adaylarımıza teslim ettik. Yeni sistem ile beraber firma sahipleri tarafından alınan bu mesleki yeterlik belgesi sonrasında emlakçılık sektöründeki odamız üyelerimiz; vergi levhası, işyeri açma- çalışma ruhsatı, oda faaliyet belgesi, mesleki yeterlik belgesi ve minimum lise mezuniyet diploması ile ticaret bakanlığı web sitesi üzerinden online olarak başvurularını yaparak ‘ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti yetki belgesini’ alabiliyorlar. Özellikle bölgemizde galericilik sektöründe faaliyet gösteren ve odamız üyelerimizin bu sisteme kayıt olurken ‘işyerlerinin 80 metrekare açık ve 20 metrekare kapalı alan olmak üzere valilik ve belediyelerin belirlediği gerekli kriterli sağlayarak’ ruhsatlarını ve yetki belgelerini alarak, tüm resmi işlemlerini yapmalarını tüm odamız üyelerimize altını çizerek belirtmek istiyoruz. Aksi takdirde ticaret bakanlığı tarafından geriye dönük olarak da işlem başına önemli ölçüde cezai işlem ile karşılaşabilirler. Odamız üyelerimizden gelen bildirimler ve yaşanan ruhsat problemleri sonrasında Keşan belediyemiz ile görüştük. Ulaşım komisyonuna ilgili başvurularımızı yaptık. Komisyondan alınan olumlu sonuç sonrasında mart ayı meclisine sevk edildi. Olası olumlu karar sonrasında bölgemizde artık sadece galericiler sitesi gerekli uygunlukları sağlayan her iş yerinde bu ruhsatlandırma yapabilecektir. Apartman altı ve şehir içi olmamak kaydı ile, apartman altı ve şehir içinde galericilik yapılmayacak. Son olarak da 28 Şubat 2021 tarihine kadar yetki belgesini alan odamız üyelerimiz ve işletmeklerimiz için online olarak sisteme tüm çalışanlarını bildirmeleri gerekmektedir.”