HABER MERKEZİ

CHP’li Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, TBMM’de servisçilerin çok zor durumda olduğuna dikkat çekerek “Bu esnaf, bu vatandaş ne yapacak, taş mı yiyecek?” diye sordu.

Aylardır servisçilerin kontak çalıştırmadıklarını buna rağmen aylık sabit yüksek giderleri olduğunu ifade eden Okan Gaytancıoğlu şunları söyledi: “Az önce Edirne Uzunköprü'den okul servisi çalıştıran bir arkadaşım bana SGK'den gelen bir tebligatı yolladı. ‘On aydır servisler çalışıyor mu; neyi, nasıl ödeyeyim?’ diye soruyor. Servisçiler beyanname vermek zorunda, KDV, muhtasar, geçici beyanname derken her ay bir sürü para veriyorlar. Bir de araçlarının sigortası var. ‘Okullar açılıyor’ dendi; servisler, eksikse koltuk sigortalarını yaptırdı, araç muayeneleri yapıldı, güzergâh belgeleri için ödeme yapıldı. Sonuçta, on aydır çalışmayan servisçiler 1 lira gelirleri olmadan binlerce lira masraf yaptılar. Şimdi Hükümet bir de ‘Şu sigorta borcunu öde’ diye tebligat yapıyor. Borçlu olan servisçiler ya da diğer esnafımız değil AKP'dir. Devlet bugünlerde onlara ödeme yapmak zorundadır. Yıllardır alınan vergilerin, primlerin karşılığını şimdi esnafa vermek zorundadır. Siz hazineyi Moğolların şarkısında olduğu gibi yamyamlara yedirdiniz. Bir şey bırakmadınız diye bu esnaf, bu vatandaş ne yapacak, taş mı yiyecek?”

“DEVLET’E VE KIZILAY’A AİT YERLERİN KİRASINA BU YIL ZAM YAPILMASIN”

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, TBMM’de vakıf kiralarına bu yıl zam yapılmamasının kabul edildiğini söyleyerek bunun doğru bir karar olduğunu belirtti. Ancak aynı uygulamanın devlete ait tüm yerlerde, kiralanan tarlalarda ve mülkiyeti Kızılay’da olan yerlerde de yapılması gerektiğini ifade etti.

Okan Gaytancıoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’de en çok vakıf kiracısı bulunan il olan Edirne’nin milletvekili olarak geçen yıldan beri vakıf kiralarını Meclis’te sürekli gündeme getirdim. Geçen yıl yapılan fahiş zamların geri alınması gerektiğini söyledim. Orada az da olsa bir miktar zamlar geri alınmıştı. Bu yıl da aylardır vakıf kiralarına zam yapılmaması gerektiğini, esnafın zaten zor durumda bulunduğunu söylüyorum. Dün gece Meclisimiz bütün partilerimizin ortak önerisiyle vakıf kiralarına zam yapmama kararı aldı. Çok doğru ve yerinde bir karar olmuştur. Ancak eksiktir. Devlete ait bütün taşınmazlarda, kiraya verilen hazine arazilerinde bu yıl artış yapılmamalıdır. Bunun yanında Kızılay’a ait kiralık yerlerde de kira artışı yapılmamalıdır. Olağanüstü zamanlarda devlet bütün gücüyle vatandaşının yanında olursa vatandaş fazlasıyla daha sonra bunun karşılığını verir. Kızılay bu yıl kiracılarına zam yapmasın esnafımız birazcık ta olsun nefes alsın.”