SONGÜL KONAR

“FAİZ KARARINDA HİÇ KİMSE İNDİRİME GİDİLECEĞİNİ BEKLEMİYORDU”

25 Nisan’da Merkez Bankasının açıkladığı altın ve döviz fiyatlarını etkileyen faiz kararını hatırlatan Özbek, “Faiz Kararında hiç kimse indirime gidileceğini beklemiyordu. Merkez Bankası faiz indirmedi ama bununla birlikte döviz ve altında hareketlilik oldu. Bunun başlıca sebebi insanların halen dövizi talep etmeleri. 5,50 ve 5,60 yaklaştığında insanlar ellerindekileri parayla dolar alıyorlar. 5,75 ve 5,80’e yaklaştığında daha üste gider mi diye bekliyorlar. Şahıs ve şirketlerin ellerinde olan döviz hesapları, yüz 87 milyar dolara ulaştı bu da iyi bir rakam. Aslında hükümetten şu anda onların bir kısmının çözülmesi niteliğine geçmesi bekleniyor. Bununla ilgili gerekli hamleler atılmıyor. Mevduat faizine uygulanan %15’i stopaj oranını sıfıra ineceğini düşünüyordu. Öyle bir şey olsaydı dövizde aşağı doğru kayma olabilirdi, Merkez Bankasından öyle bir hamle gelmedi. Bununla birlikte dövizde artışlar yaşandı. Özellikle dolarda 5,95-6 ya kadar fiyatlar oluştu. Şu anda oturuştu 5,90-95, ama ilerleyen günlerde bu ateşin devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

“İÇERDEKİ ETKENLERDEN BAZILARI DA ENFLASYON”

İçerde ve dışarıda bazı etkenlerin olduğu ve bunların da dövizi etkilediğini ifade eden Özbek, “İçerideki etkenler de seçimde belirlenemeyen bazı unsurlar var. İstanbul seçiminin tekrarlanıp tekrarlanmayacağı, bazı itirazlar var onlar netleşmeli. Bunlar yabancı yatırımcıyı ve piyasa yapıcılarını biraz endişelendiriyor. İçerdeki etkenlerden bazıları da enflasyon, düşmeyen gıda fiyatları da dövizi etkiliyor. Enflasyon yüksek ise döviz düşmüyor. İnsanlarda hala belirsizlik ortamı, endişe ve korku var. Temmuz ve Ağustos aylarında Amerika’da Rahip krizinde dolar bir anda aldı başını gitti. İnsanlar yeniden olacak diye endişe içerisinde. Eskiden altında ufak bir artış olduğunda bize altına geri dönüşler olurdu. Ellerindeki altını satıp TL’ye döndürmeye çalışılırdı. Şimdi altın hızlı yükselişlerde olsa bile bu şekilde geri dönüşler göremiyoruz. Ben altın ve dövizde her geri gelişin bir alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. 6,20-50 civarına yaklaştığında da satım noktasına geliyor, oralardan da TL’ye dönülebilir.” şeklinde konuştu.

“ELİMİZDEN GELDİĞİNCE MÜŞTERİMİZİ KOLLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

İş anlamında olumsuz etkilendiklerini dile getiren Özbek, şöyle devam etti: “Geçen hafta 392 ye sattığımız küçük altın bu hafta 400 TL. İnsanlar bunları alırken önceki fiyatları söylüyorlar. Biz alışıyoruz ama müşterimiz alışamıyor. Elimizden geldiğince müşterimizi kollamaya çalışıyoruz. Kendi karlarımızdan fedakârlık ederek daha az kazanarak işimizi döndürmeye çalışıyoruz. Altın fiyatlarının yerinde kalması ve aşağı düşmesi bizim için olumlu. 2019 yılı içerisinde altın fiyatlarının geri gelineceğini düşünmüyorum. Fiyatların artışı işlerimizi olumsuz etkiliyor. Çeyrek altın 150 TL iken de 400 TL oldu yine 2 TL kazanıyoruz. Değişen bir şey bizim için onun yanında masraflarımız artıyor onu da kendi içimizde tolere ediyoruz.”

“BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN ÇARŞIYA EL ATMASINI TALEP EDİYORUZ”

İş anlamında üçüncü ve dördüncü aydan itibaren düğün, söz, nişan hareketlenmelerinin başladığını belirten Özbek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Altın artışından ötürü müşterilerimiz daha hafif gramajlı, daha gösterişli, bütçelerine daha uygun şeyleri tercih ediyorlar. 10 bilezik alacağına 6 bilezik alıyor. 2 bin TL lik bileklik alacağına bin 300-500 TL olanı tercih ediyor. Altın fiyatındaki artış herkesi olumsuz etkiliyor. Bu iş böyle devam edecek gibi duruyor, oturuşacak gibi durmuyor. Bizim de şöyle ümidimiz var, 4 yıl boyunca seçimsiz bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz hükümet açısından. Yapısal reformlar oturtulabilirse olumlu bir şeyler olabilir.  Hükümetinde işi zor, hem ihracatçıyı korumaya çalışıyor hem döviz piyasasında dengeyi korumayı çalışıyor. Bunun dış etkenlerinde de artan petrol fiyatları var. Ocak ayından beri petrolde hızlı bir yükseliş var. Pompa fiyatlarında artışın hepsi yansımadı bizde ama ilerleyen günlerde bunun artışını da göreceğiz. Petroldeki her artış ticari açımıza yansıyor. Dolar yükseliyor petrol de yükseliyor. Çarşıda işsizliği Yunanistanlı müşteriler ile açığı kapatmaya çalışıyoruz. Son on günde onlarda paskalya ile Yunanistanlı müşterilerimiz gelmeye başladı. Her şeyi onlara bağlamamız yanlış ama çarşı şu an onlarla dönüyor. Çarşı da hala bazı problemler var, Belediye Başkanımızdan çarşıya el atmasını talep ediyoruz. Çarşımızı el birliği ile güzelleştirmeyi umuyoruz.”