AYŞİN SEÇİL GEZER

Dövizde artış olduğunu ifade eden Özbek, “Biz, az çok böyle bir şey olacağını tahmin etmiştik. Dolar uzun süre 3.40 TL seviyelerinde seyretti. Bir artış olacağı belliydi. Şu an 3.80 TL seviyelerinde. Buna bağlı olarak altın da paralel olarak arttı. İnsanların alım gücü azaldı ama şu da bir gerçek; şu an düğünlerin olmayışı insanlara avantaj sağladı. Önümüzdeki günlerde altın ve dövizde artış olabileceğini düşünüyorum. Gerek ABD’den kaynaklanan bazı olaylardan gerekse bizim kendi siyasi belirsizliklerimizden, askerimizin Suriye ve Irak’ta oluşundan dolayı bir artış olması söz konusu.” dedi.

ALTINDA % 5-10’LUK BİR ARTIŞ POTANSİYELİ DAHA VAR

Altın alacak ve satacakların iyi analiz etmeleri gerektiğini kaydeden Özbek, şu uyarılarda bulundu: “İyi araştırıp ona göre hareket etmeleri gerekir. Döviz artışı iğneden ipliğe her şeyi etkiliyor. Herkesi temkinli olmaya davet ediyoruz. Paraya ihtiyacı olanlar şu an altınlarını bozdurabilir. İhtiyacı olmayanlara beklemelerini tavsiye ediyorum. Altında 160-165 bandına kadar bir artış olabilir. Altında % 5-10’luk bir artış potansiyeli daha var.”

EKONOMİYE HAREKET GETİREBİLİR

Son zamanlarda başlayan altın tahvili uygulamasına da değinen Özbek, “Vatandaşlar verdikleri altın karşılığında belli miktarda faiz alıyorlar. Bu iş bence insanların elindeki altını kayıt altına alma olayıdır. Şahsen elimdeki altını bankaya verip yıllık % 1 faiz almayı uygun bulmuyorum. Şu gibi bir artısı olabilir; ucuz maliyetli bir yatırım kaynağı oluşturulmuş oldu. Ekonomiye hareket getirebilir. Bizim insanımızın para, alışveriş kültürüne uygun olmayan bir davranış ama devlet kanalıyla olduğu için insanlar buna itibar etti. Bu durum bizim işlerimize eksi olarak yansıdı. Önceleri de altın hesabı uygulaması vardı. Bu, 2. uygulama oldu. Ellerinde olan altınları devlet kanadıyla bankaya verdiler ve beklenti içerisine girdiler. Hayırlısı olsun diyoruz.” şeklinde konuştu.

ÖRNEĞİNİ GÖRMEDİM

Sorulan soru üzerine, Türk mühendis ve yazılımcıları tarafından geliştirilen, yakında uygulamaya konması beklenen ve ATM’den işlem yapar gibi günün her saatinde sertifikalı altın vermeyi amaçlayan ‘Altınmatik’ uygulaması ile ilgili de yorum yapan Özbek, sözlerini şöyle noktaladı: “Hadi altını verdiler diyelim, iğnesini, kurdelesini nasıl verecek? Sonrasında iğne, kurdele taktırmak için bize gelecekler. Bu uygulama olur mu olmaz mı bilemem. Hiçbir yerde örneğini görmedim. Bana çok mantıklı gelmiyor. Bekleyip göreceğiz. Hadi altın verdi diyelim, sonrasında geri alacak mı? Biz, insanlardan altınını geri alıp parasını da veriyoruz.