SONGÜL KONAR

Özkaya açıklamasında, altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde yukarı doğru yükselişler yaşayacağını da söyledi.

“ALTIN TEKRARDAN TARİHİ ZİRVELERE GELMİŞ DURUMDA”

Altın fiyatlarında 2021 yılının ortalarına kadar yükselişlerin yaşanacağına değinen Özkaya, açıklamasında şunlara yer verdi: “Altın dünyada ons bazında dolarla satılıyor. Geçtiğimiz günlerde altının onsu 2 bin 70 dolara çıkmıştı. Dünyada bir gerileme olduğu için şu an bin 700’lerde. İç piyasadaki dolar hareketliliğinden dolayı, altın TL bazında tekrardan tarihi zirvelere gelmiş durumda. Kısa ve orta vadede yukarı doğru artış bekleniyor. Burada yatırımcıya tavsiyemiz altını çıkarken değil, düştüğünde alsın. Altında oluşan hareketlilik ile panik oluştuğundan altın yukarı çıktığında alınıyor. Altın şu an TL olarak 486’larda. Geri çekilmelerde 460-465’ten alınabilir. Altının önü biraz açık gibi. İç piyasada doların yukarı gidişi altını düştüğü gibi gösteremiyor. Dolar sabit kalsaydı şu anda altının gramı 430-440’larda kalış olurdu. Doların bir anda 7’den 7,90’a çıkmasıyla altın çıkış yakaladı. Yatırımcı bunu sürekli takip etmeli. Vatandaş biraz bilinçli. Yaptıkları hata da altını çıktığında alması. Bir şey düştüğünde alınır, çıktığında alınmaz. Altının önü açık, yukarı yönlü hareketler bekleniyor. 2021’in ortasına kadar yukarı yükseliş devam edecek gibi duruyor.”

“BİR ANDA BIÇAK GİBİ KESİLİNCE İŞ HACMİNDE %70’LERDE DÜŞÜŞ OLDU”

Pandemi döneminde düğünlerin serbest kalmasıyla kısa bir hareketlilik yaşandığını ve bir anda kesilmesiyle de sektörde durgunluk oluştuğunu belirten Özkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Piyasalarımız pandemiden ve düğünlerin kısıtlanmasından dolayı durdu. Düğünlerin ani kesilmesiyle Eylül ayından sonra mecburi nikahlar yapıldı. Eylül ayının 15’inden sonra talep daralması var. Gidişatta sadece yatırım amaçlı almaya çalışanlar var. Piyasada durgunluk var. Önümüzdeki zamanlarda fiyatlar yukarı yükselir ama alımlar nasıl olur bilemiyoruz. Düğünlerin serbest olmasıyla Ağustos ayı çok iyiydi. Arka arkaya düğünlerin devam etmesinden sonra düğünler bir anda bıçak gibi kesilince, iş hacminde %70’lerde düşüş oldu. Devam etseydi iyi iş olabilirdi ama burada sağlık tabii ki daha önemli. Bazı şeyler mecburen ertelenmek zorunda kaldı. Düğün sezonu yazın buna rağmen iyiydi. O dönemde altın bir ara yükselişe geldi, panik havasıyla herkes altın almaya yöneldi. Yaz aylarında yine memnunduk ama bu rüzgar kısa sürdü. Sadece biz değil, organizasyondan hizmet sektörüne, gıdadan yeme içme sektörüne kadar birçok kesim etkilendi. Hareketlilik kısa sürdü.”

“YUNANİSTAN’DAN VATANDAŞLARIN GELMEMESİ ÇOK FARK ETTİRDİ”

Yunanistanlı vatandaşların gelmemesiyle birçok esnafın etkilendiğine dikkat çeken Özkaya, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bizim bölgemizin hareketliliği genelde yaz aylarında. Bunlar da turizm, tarım, ticaret. Kasım ayı gibi kendi kabuğumuza çekilmeye başlıyoruz. Bu yaz Yunanistan’dan gelen hiç olmadı. Cumartesi günleri tatil sabahı gibi oluyor. Normalde Keşan’ın pazarı var ama çarşıda sabah on bir buçuğa kadar bir hareket olmuyor. Yunanistan’dan vatandaşların gelmemesi çok fark ettirdi. Gelmiş olsalardı bize çok faydaları olurdu. Onların düğün sezonu Ekim Kasım ayı gibi oluyor. Onlarda gelmeyince piyasa daha bir durağan. Esnafa A’dan Z’ye herkese faydası vardı. 3-4 otobüs geldiklerinde bölgede inanılmaz para bırakılıyordu.”