SONGÜL KONAR

Öztürk açıklamasında, şu anda kiralamalar olmadığı için stopajı da düşünenin olmadığını söyledi. 

“FAİZLER DÜŞERSE NEFES ALABİLİRİZ”

Emlakçılık sektörünün birçok sektörü ilgilendirdiğini ve hepsinin durumunun sıkıntılı olduğunu ifade eden İbrahim Öztürk, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “İşlerimiz %60 azaldı. Faizler bir ara düşmüştü, işlerimiz o zaman çok iyiydi, elimizde daire kalmamıştı. Faizler 0,99 olsun yine olsun, şu an 1,45-1,49. 1,49’da kim konut kredisi alır? Bu şartlarda emlakçı olarak bende kredi almam. İnsanlar alıp kimisini kredi kullanıyor, kimisini nakit kullanıyor, işin içinden çıkamıyorlar. İnşallah düzelecek, yapılandırmalara bakıyoruz, bazı kolaylıklar sağlanıyor. Beklentimiz konut kredilerinin de faizlerin de düşmesi. Faizler düşerse nefes alabiliriz. Şu an sıkıntımız büyük, hem emlakçı hem inşaatçı olarak, marangozu da, demircisi de, nalburcusu da, boyacısı da bu meslek en az 50 farklı mesleği ilgilendiriyor. Baktığımızda hepsinin durumu sıkıntılı, hepimiz zor durumdayız.”

“GEÇEN YILA GÖRE MÜTHİŞ BİR DÜŞÜŞÜMÜZ VAR”

Geçtiğimiz yıla göre bu yıl düşüşlerin daha çok olduğunu belirten Öztürk, “Zaten işler çok olmuyor, pandemi nedeniyle insanlar evlerinden dışarıya çok çıkmıyor. Parası olan da yatırım yapmıyor, diyelim ki daire 400 bin TL insanlar pazarlık yapıyor, 350 bine verirsen daireyi alırım diyor. Şu an piyasada o tarz insanlar var. Geçen yıla göre müthiş bir düşüşümüz var. Normal şartlarda ayda hiç olmazsa iki veya üç satış yapabiliyorduk, şu an 2-3 ayda ancak bir satış yapıyoruz. Zor durumdayız. Keşan’da bu işi daha fazla takip eden belli başlı 5-10 emlakçıyız. Bizde yoksa diğerlerinde hiç yoktur” dedi. 

“DAYANABİLECEĞİMİZ KADAR DAYANACAĞIZ”

Yılsonuna kadar %20’den %10’a indirilen gayrimenkul kiralamalarındaki stopaj oranının uygulanma süresinin 1 Haziran’a ertelenmesiyle ilgili konuşan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Stopajı düşünen yok, çünkü şu an kiralama olmuyor. Öğrenciler yok, pandemiden dolayı okullar açılmadı diye gelmediler, burada olan da eşyasını gelip aldı. Memurun tayini çıktı, eşini çocuğunu pandemiden dolayı getirmedi, memleketimde anne babamın yanında kalsınlar dedi. Kiralamalarımız tamamen bitti. Satış yine tek tuk oluyor, o da ihtiyacı olan alıyor. Elimizde kiralık olarak hiç olmasa 15-20 daire vardır. Bu kiralamalardan evini geçindiren insanlar var. Evini kiraya verecek olan kişiler de kiracı gelir diye evine bir sürü masraf yaptı. Çark sadece emlak ve inşaat işi ile değil. Bu iş aslında her tarafa, bütün dallara yansıyor. İnsanlar pazardan alışverişlerini de yapamıyor. Ekonominin ne kadar zayıf olduğunu buradan görün. Sıkıntımız çok büyük. Bir müddet dayanabileceğimiz kadar dayanacağız. Dayanamayan birçok kişi de kepengini vuracak. Kira yardımı açıklandı. Tamam, yardım olarak 500 TL verecekler ama bu da normal gütüre olanlara veriliyormuş, birinci sınıf defterde olanlara verilmiyormuş. Basit usuldekilere veriyor. Burada basit usul yok ki, Keşan’da basit usul pazarcılar var, demek ki parayı pazarcılara verecek. 500 TL verilse ne olacak, hiç vermeyen kiracı 2 bin-2 bin 500 kira veriyor zaten. O da çok etkilemez. Çok kötü, zor durumdayız. Umudumuz faizlerin ocak, şubat ayında düşmesi.”