Merkezi İstanbul’da bulunan, Keşanlı İşadamları ve Girişimciler Derneği (KEYİAD) ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “2012 - Ekonominin Trakya Buluşması” konulu toplantı ile KEYİAD’ın, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve İpsala Ticaret Borsası’yla birlikte düzenlediği Tescilli Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’nin tanıtım yemeği, önceki gün İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Saat 15.00’te KEYİAD Başkanı Ahmet Eler’in açış konuşmasıyla başlayan “Ekonominin Trakya Buluşması” toplantısında, Bahçeşehir Eğitim Kurumları Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, KEYİAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Ferman ve CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın konuşmalarının ardından, Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, “2013 Yılında Eknomideki Beklentiler ve Ufuk Turu” konulu konuşmasını yaptı.

Boyner’e, KEYİAD yöneticileri tarafından “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verilmesinin ardından, program, Keşanlı Klarnet Virtüözü Serkan Çağrı’nın solo klarnet dinletisiyle sona erdi.

SATIR ET VE

İPSALA PİRİNCİ

TANITIMI

Geceyse, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), İpsala Ticaret Borsası ve Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD)’nin organizasyonda Keşan Satır Eti ve İpsala Pirinci tanıtıldı.

Birlik ve beraberliğin damgasını vurduğu tanıtım gecesine, Edirne Valisi Hasan Duruer, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Enez Kaymakamı Fatih Baysal, Edirne AK Parti Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Edirne CHP Milletvekilleri Recep Gürkan, Kemal Değirmenedereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler, Keşan TSO Meclis Başkanı Celil Tanyolaç, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, TRİYAD Başkanı Fevziye Altıparmak, Edirne Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz, esnaf ddası başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, Keşanlı ve İstanbullu işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

ELER: KEŞANLILAR, MARKALAŞMA KONUSUNDA BAŞARILI İŞLERE İMZA ATACAK

Saat 19.00’da başlayan tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler, markalaşmanın önemine dikkat çekerek, Keşan’ın ve Keşanlıların bu konuda oldukça başarılı işler yapacağına inandığını söyledi ve bunu da Keşan Satır Eti ve İpsala Pirinci’ne alınan marka tescilleriyle kanıtladıklarını ifade etti.

İPSALA TB BAŞKANI İBRAHİM GİRGİN

İTB Başkanı İbrahim Girgin’in “Markalaşma süreciyle birlikte üretici firmalarımız da gelişim atağına kalkmıştır. Bu süreçte öncelikle Keşan TSO olmak üzere desteğini esirgemeyen Edirne Valimize, İpsala Kaymakamımıza ve Vekillerimize teşekkür ediyorum.” şeklindeki sözlerinin ardından kürsüye davet edilen Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Markalarımızla Büyüyoruz Büyüdükçe Markalaşıyoruz.” sloganı ile yola çıktıklarını ifade ederek Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’nin markalaşma süreciyle ilgili bilgi verdi.

Helvacıoğlu sunumunda, 70’li yıllardan beri sofralarda yerini alan Keşan Satır Eti’ni diğer etlerden ayıran en önemli özelliğin, etin Güney Trakya Bölgesi olan Keşan – İpsala – Enez’de doğal ortamlarda yetişmiş olan yonca, kekik, arpa, buğday ve mısır gibi besinlerle beslenmiş süt kuzularından elde edilmiş olduğunu dile getirdi.

HELVACIOĞLU: YÖRESEL ÜRÜNLER, ŞEHİRLERİN ADIYLA MARKALAŞMALI

Helvacıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Satır et hazırlanırken karışımın içine tuz dışında hiçbir katkı maddesi konulmaz. Bu satır eti diğer etlerden ayıran en önemli özelliğidir. Yöresel ürünler şehirlerin adıyla markalaşmalı inancıyla yola çıkan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle Keşan Satır Et bir marka olmuştur. “Keşan Satır Et” adıyla da Türk Patent Enstitüsü’nden onay alarak 19 Haziran 2011 tarihinde Resmi G azetede yayınlanıp tescillenmiştir. Satır Etimizi markalaştırmamızla birlikte daha şimdiden satışlarımız %30 artış göstermiştir.”

İPSALA PİRİNCİ SOFRALARDA BİR İNCİ

Satır Et sunumunun ardından İpsala Pirinci ve İpsala Pirinci’nin markalaşma süreciyle ilgili bilgiler de veren Mustafa Helvacıoğlu şunları kaydetti:

“Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ikinci marka atağı İpsala Pirinci, markalaşma yolunda hızla ilerliyor. Keşan Satır Et’e coğrafi işaret alma yolunda edindiğimiz tecrübelerle İpsala Pirinci için Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığımız coğrafi işaret başvurumuz kabul edilmiştir. Yakın bir süreçte Türk Patent Enstitüsü’nden onay almayı beklemekteyiz. Trakya’nın bereketli topraklarına sahip İpsala Ovası’nda yetişen Baldo ve Osmancık cinsi pirinç Türkiye’de lezzetli sofraların vazgeçilmez ürünü durumundadır. Türkiye’nin en kaliteli pirinci İpsala’da üretilmektedir. Türkiye’de sofralarımıza gelen her üç tabak pilavdan biri İpsala’dandır.”

Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından konuklara İpsala’da Çeltiğin Öyküsü konulu kısa film izletildi.

İTO BAŞKANI DR. MURAT YALÇINTAŞ

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da yaptığı konuşmada, “İstanbul Ticaret Odası olarak Keşanlı firmalarımıza ve onların bu markalaşma konusundaki başarılı çalışmalarına bizler de her türlü desteği vermeye hazırız. Özellikle Keşan TSO’nun çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu konuda oldukça başarılı işler yapıyorlar. Bizler ülke olarak markalaşmaya önem vermeliyiz. Ama işin başı pazarlamadan geçiyor. Bu lezzetleri yöre isimleriyle markalaştırmak ve tanıtmak, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel mirastır” dedi.

Edirne Milletvekillerinin markalaşmanın önemi ile ilgili yaptığı konuşmalarla devam eden toplantı, Keşan TSO tarafından, Keşan Satır Eti satma, pişirme ve işleme yetkisi verilen firmalara üyelik belgeleri verilmesiyle sürdü. Sertifika töreninin ardından ise İstanbul’da yaşayan konuklara İpsala Pirinci ve Satır Et temalı 2013 takvimleri hediye edildi.

Toplantının sonunda ise Keşanlı genç müzisyen Cihan Sucuka, misafirlere müzik dinletisi sundu.