BÜLENT SAYLAM

Çakır, ayrıca 2021 yılı süre uzatım işlemleri için satış belgesi bedeli yatırılmasının son gününün, Bakanlık Makamı'nın olurları ile iki ay uzatılarak 31 Mayıs 2021olarak güncellendiğini söyledi. Çakır, satış Belgesi sahibi vatandaşlarımızın belge bedeli yatırmak dışında Bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine başvurmasına, müdürlüklerde herhangi bir ek işlem yapılmasına gerek bulunmadığını da belirtti.

KÜÇÜK ESNAF İSLAFIN EŞİĞİNE GELDİ

Zincir marketlerinin sektördeki payının koronavirüs ile birlikte arttığını dile getiren Çakır, şunları söyledi: “Salgın döneminde onbinlerce şubesi olan zincir marketleri sektördeki payına dikkat çeken rekabet kurumu esnafın mağduriyetlerini ortaya koyan rapor hazırladı. Bunun üzerine devletimizde bu konu üzerine yasa teklifi verme hazırlığındalar. Haksız rekabet yüzünden zor durumda olan esnaf ise vergi borçları, kira, çalışan giderleri ve birçok harcamanın üstüne bir de Koronavirüs kısıtlamalarıyla iflasın eşiğine getirdi. Yıllardır ekonomik krizle uğraşan küçük esnaf batma noktasına gelmiştir.”

TÜTÜN VE ALKOL ZİNCİR MARKETTEN ÇIKARILMALIDIR

Zincir marketlerin çeşitli kalemleri sattığını kaydeden Çakır, “Bugün Zincir marketler nalburluk da yapıyorlar bundan her kesim etkileniyor. Haksız rekabeti ortaya koyan Rekabet Kurumunun perakende sektöründe düzenleme yapılması gerektiği bu raporu bizlere umut olmuştur. Esnaf iflasın eşiğindedir. Bakkal gibi küçük perakendecilerin taliplerini karşılamak için ve bunları korumak için Zincir gıda marketleri hafta sonları 12'de açılmalıdır. Hiç değilse tütün ve alkol zincir marketten çıkarılmalıdır. Ekmek ve gazeteyi küçük esnaf satmalıdır.” dedi.

EN BÜYÜK GÖREV YEREL YÖNETİCİLERE DÜŞÜYOR

Zincir marketlerle küçük esnafın mücadele etmesinin mümkün olmadığını yerel yönetimlere görev düştüğünün altını çizen Keşan Sebze Manav ve Bakkallar Odası Başkan vekili Mustafa Çakır açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Metrekare büyüklüğü göz önünde alınmalıdır. Özellikle Apartman altlarına, cadde üzerinde küçük esnafın bulunduğu bölgeden uzak olmalıdırlar. Mesafe ve nüfus kriterleri getirilmelidir. Nüfus yoğunluğu göz önüne alınmalıdır. Bunda en büyük görev yerel yöneticilere düşüyor. Küçük esnafın bunlarla rekabet edecek gücü yok. Çıkacak bu yasa teklifinden çok umutluyuz. Çünkü küçük esnaf mahallesiyle bütündür. Doğumundan ölüme, mutluluğundan üzüntüsüne, hep yanındadır. Esnaf mahallesinin sokağının yanan ışığıdır. O ışık bütün yurdu aydınlatır. Küçük esnafı korumak için kolları sıvamalı. Tüm Meslektaşlarımıza hayırlı işler diliyoruz.” 

.