Tekrar gündeme gelen Perakende Yasası Taslağı’na olumlu baktıklarını söyledi

Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, dün yaptığı açıklamada, hazırlanan bir çalışma ile tekrar gündeme gelen Perakende Yasa Taslağı’nı esnaf açısından bazı eksiklikleri bulunmasına rağmen olumlu bulduğunu belirterek, “Yıllardır olması gereken de buydu” dedi.

İŞYERİ AÇMAYA AVRUPA STANDARTLARI GETİRİLİYOR

Hazırlık çalışmaları süren yasada öngörülen şartların Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulandığını bildiklerini söyleyen Aldanmaz, şöyle konuştu: “Avrupa’da bir bakkalın veya lokantanın yanı başına aynı sektörde hizmet veren başka bir işletme açılamıyor. Bizim ülkemizde de yıllardır olması gereken buydu. Keşan’da bizim en hareketli caddelerimizden birisi Bankalar Caddesi. Bu caddelerimizde yaklaşık 10 adet dönerci esnafımız var. Bazı sokaklarda da yan yana bakkallar oluyor. Bu ticaret etik değil. Bu esnaflarımızın hepsine birer parça ekmek değiyor ama çok mu kazanıyorlar? Bir bakkalın yanına başka bir bakkal dükkanı açılması için ruhsat verilmesi iki esnafı da etkiler. Taslağın getireceği önemli şeyler var; ancak eksikler de çok fazla”

PAZARYERİNDE HERKES ESNAF OLDU 

Bir dönem devlet dairesinde çalışıp emekli olan çok sayıda vatandaşın aldıkları emekli ikramiyesine güvenip esnaflığa soyunduğunu da hatırlatan Aldanmaz, “Bir çoğu pazarcılığa başladı.Niye? Sermayesi en az olan iş bu. 200 lira verip bir tezgah, bir 200 lira daha verip terazi alıp işe başladılar. Bu işe yıllarını vermiş insanların ekmeğini böldüler küçülttüler” dedi.

HER YERE AVM AÇILAMAYACAK

Perakende Yasa Taslağı’nın henüz netleşmediğini ve şu haliyle eksiklerine rağmen yine de olumlu bulduğunu ifade eden Aldanmaz, "Günümüzde AVM’ler istediği yerde uygun bir bina bulunduğunda açabiliyor. Ancak bu yasanın çıkması halinde öyle her istenilen yere market açılamayacak. Böylece mevcut bakkallarımız da rahat edecek. Çünkü yanına bir AVM açılma şansı kalmayacak. Bu yüzden bu yasa esnaf açısından faydalı. Bence; valilik, kaymakamlık, belediye, vergi dairesi, ticaret odası, esnaf odası ve ilgili diğer kurumlardan oluşan bir komisyon kurulmalı. Oluşturulacak olan bu komisyon bir cadde veya sokakta işyeri veya AVM açılma durumu olup olmadığına karar vermeli ve bu karar her şekilde uygulanmalı. Şu haliyle bu yasa taslağına olumlu bakıyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz” diye konuştu.