AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 11.00 sıralarında Şapçı Ağadayı Tesislerinde gerçekleştirilen ödül törenine; Edirne Valisi Günay Özdemir, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz, Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Havsa Kaymakamı Yunus Ataman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda meclis üyeleri ve iş adamları katıldı.

Ödül töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

HELVACIOĞLU: “BÖLGEMİZ EKONOMİSİ HER YIL DAHA DA GELİŞTİ”

Ödül töreninin açılış konuşmasını Helvacıoğlu yaptı.

Mustafa Helvacıoğlu, Bu gün bölgemizin gurur günü. Sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hoş geldiniz. Bizleri şereflendirdiniz. Sizlere en içten şükranlarımızı sunuyorum.” dedi. Odaların reel sektörün asli hizmet merkezleri haline geldiğini belirten Mustafa Helvacıoğlu, “Bu sayede bölgemiz daha çok yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kazandı. Tüm bunları, el birliği, gönül birliği, akıl birliğiyle başardık. İş camiamızın emekleri ve gayretleriyle, bölgemiz ekonomisi her yıl daha da gelişti.  Bu camiaya, ülke ve bölge ekonomisine 40 yıl ve üzerinde büyük hizmetlerde bulunan üyelerimize fazlasıyla hak ettikleri ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ni takdim edeceğiz. Bu kıymetli insanların emeklerini, her zaman minnet ve takdirle anacağız. Allah, bu ülke ve bölgesi için emek veren, alın ve akıl teri döken herkesin başarılarını daim kılsın. Bizler, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak, hiçbir zaman sadece günü kurtarmak ve mevcutla yetinmek gibi bir anlayışta olmadık. Hep daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalıştık, çalışıyoruz. Her alanda yeni ve çok daha büyük hedeflere ulaşmak için gayret gösteriyoruz.” dedi.

“ÜLKEMİZ İÇİN ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece şikayet etmek, sadece talep etmek bize yakışmaz. Sorunlar ve tespitlerle birlikte çözüm önerilerini hazırlıyor, siyasilerimizle, bürokrasimizle istişare ediyoruz. Tüm platformlarda bölge iş camiamızın sesini duyuruyor, hakkını savunuyoruz. Her gün halkımızın içinde, piyasaları en iyi bilen, ülkemizdeki sıkıntıları en yakından takip edenler, işte buradaki müteşebbislerdir. Bu camianın mensupları, yaşadıkları sıkıntılara rağmen, her sene daha çok iş, daha çok aş sağlıyor, milletimize daha çok umut veriyor. Yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı, işte bu salonda gördüğünüz insanlar ve temsil ettikleri camia yapıyor. Bu salonu dolduran vefakâr ve cefakâr üyelerimizle iftihar ediyoruz. Allah hepinizden razı olsun. İş camiası olarak, dün olduğu gibi yarın da, ülkemizi ve bölgemizi daha güçlü, daha zengin yapmak için üretmeye, emek vermeye devam edeceğiz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ni almaya hak kazanan üyelerimizi yürekten kutluyor ve başarı dolu nice yıllar diliyorum.”

GÜNAY: “KEŞAN TSO ŞEHRİN HAYATINDA GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Daha sonra Cengiz Günay söz aldı.

Günay, “Bugün sizlere bir arada olmaktan çok mutluyum. Salona baktığımda harika bir tablo var. Keşan TSO 60. kuruluş yıldönümünde 40 yıldır odaya kayıtlı olan firmalarımız, bölgemiz ekonomisinin çınarlarını onura edeceğiz. Programın gençlere örnek teşkil edeceğinden eminim. Bu kapsamda Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve yönetim ile meclisine çalışmalarından ötürü teşekkür ederim. Mustafa Bey oda ve borsa başkanlarımız içerisinde özveri ile çalışan bir arkadaşımız. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun söylediği bir söz var; birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Bir şehrin kalkınmasında bu söz önem arz etmekte. Marka şehirlere baktığımızda önümüze çıkan tablo bir şehrin yöneticilerinin birlik ve beraberliği. Bu gün ve daha önceki programlarda birlik ve beraberliği gördük. Keşan TSO şehrin hayatında güzel çalışmalar yapıyor. İş adamlarımız, bölge ve ülkemiz içim yatırımlar yapıyor. Kazandıklarıyla da vergisini ödüyor. Bu tablo bizleri gururlandırıyor. Ödül olacakları tebrik ediyorum. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. İş insanı olarak her zaman dirayetli olmak zorundayız. Bu ülke bizim. Gidecek başka yerimiz yok. Bu nedenle daima üreteceğiz, ülkemizin gelişimine katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

ÖZDEMİR: “HEPSİNİN BERABER PLANLANMASI GEREK”

Ödül töreninde son olarak Vali Özdemir konuştu.

Günay Özdemir, Bundan sonra çok daha önemli yere sahip olacak. Çanakkale köprüsü yapıldığında Keşan çok daha önemli hale gelecek. Egenden Avrupa’ya gidecek araçlar Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçiyor. Köprü olduktan sonra güzergah Çanakkale köprüsü olacak. 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirde hedef 20 bin dolar. Bunun için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu geliri hedeflediyseniz bütüncül olarak düşünmek zorundasınız. Ürettiğiniz malların gereken yere ulaşmasını düşünmek zorundasınız. Bunların hepsinin beraber planlanması gerek. Avrupa’ya ihracat önemli bir konu olduğundan 2-3 yıl sonra Keşan ve İpsala’nın öneminin artacağını ve ekonomik hareketliliğin önemli bir konuma yükseleceğini düşünüyorum.” dedi.

Gıda OSB’nin Keşan açısından önemine dikkat çeken Özdemir, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

“AÇIK LİSEYE DEVAM EDEN ÇOCUKLARIMIZI FABRİKALARA ÇIRAK OLARAK VERİYORUZ”

Gıda OSB’nin faaliyete geçmesiyle Keşan’ın önemli bir noktaya geleceğinin altını çizen Günay Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yüzden ara elaman ihtiyacı olacak. Bunun için de şu anda Edirne’de bir çalışma başlattık. Açık liseye devam eden çocuklarımızı fabrikalara çırak olarak veriyoruz. Bu çalışmalara başlamazsak 2023 yılında kalifiye elaman ihtiyacımız olacak. Tüm işletmelerimizin en büyük sıkıntısı yetişmiş elaman. Şu anda ihtiyacımızın %70’ini karşılayabiliyoruz.  Bu yüzden Edirne ve Keşan’da ara elaman konusunda sıkıntı çeken işletmelerimizler beraber ara elemanları yetiştireceğiz. Bunu da başardığımızda bölgemizde insan kaynağını yönlendirmiş olacağız. Çıraklarımıza 450 TL harçlık veriliyor. Bu bedelin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. İşletmeler yetiştirdikleri elamanları kendileri istihdam edebilecek. Bu gün 40 yılını dolduran işletmelere teşekkür ediyorum. Zaman zaman sıkıntıların yaşandığı devreler atlattınız. Devletin çok fazla desteği olmamasına rağmen yabancı dil bilmese bile ihracat yapan bütün esnaflarımıza teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından 40 yılı aşmış 148 işletme sahibine plaket takdim edildi. Plaket töreninin ardından AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, 10 Kasım nedeniyle Atatürk’ü anmak adına Vali Özdemir’e Atatürk heykeli hediye etti.