HABER MERKEZİ

Konu ile ilgili açıklama yapan Keşan TSO Ticaret Sicil Müdürü İsa Yıldırıcı şunları kaydetti: “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 35. Maddesinin dördüncü fıkrasında “ilan, Türkiye genelinde sicil kayıtlarının ilanına özgü Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi ile yapılır” hükmüne yer verilmektedir. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ise 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 56. Maddesinin (m) bendi kapsamında, TOBB tarafından, Ticaret Bakanlığı gözetimi ve denetiminde çıkarılmaktadır. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin ilk nüshasının TOBB tarafından yayımlandığı 21.02.1957 tarihinden günümüze kadar geçen 61 yıllık yayın hayatı içerisinde, 16 Binin üzerinde sayı yayımlanmıştır. Bu sayılar, 5 milyon sayfadan oluşmakta ve 15.5 Milyon ilan ihtiva etmektedir. Ülkemizin ticari gelişimini gösteren bir arşiv niteliğinde olan ve ticaretin güven içerisinde yürütülmesini sağlayan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin tüm nüshaları dijital ortama aktarılmıştır. Bu suretle, Gazetenin ilk basımından günümüze kadar yayımlanan tüm nüshaları www.ticaretsicil.gov.tr internet sitesinde 01.08.2018 tarihinden itibaren erişime açılacaktır.”

Yıldırıcı açıklamasının sonunda, Ticaret Sicil Gazetesi’nin mühürlü ve onaylı olarak istenilmesi durumunda ise yine Keşan TSO Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gelinmesi gerektiğini belirti.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Yönetmeliği’nin 12. maddesi hükmü gereğince kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ticaret siciline tescili zorunlu kıldığı hususlara ilişkin olarak emrettiği ilanlar; mahkemeler, resmi daireler ve kamu tüzel kişileri tarafından ticaret işleriyle ilgili olarak verilen ilanlar ile özel duyuru mahiyetini taşıyan ilanlar Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmaktadır.