Keşan Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ali Uslu, dün yaptığı açıklamada 2. el araç satışında piyasaların son durumunu değerlendirdi.
İkinci el araç satışının bölgede tarıma bağlı olduğunu ifade eden Uslu, “2016 yılı son çeyreğinde bulunuyoruz. İyi, kötü 6. ve 7. aylara kadar güzel bir yıl geçirdik. Piyasada talep ve hareket vardı. Ama 7. aydaki yaşanan darbe girişimiyle oluşan tedirginlik sonucunda genel olarak piyasalarda yaşanan para sıkıntısı otomobil piyasasını da etkiledi. Oluşan tedirginlik vatandaşı yatırım yapmak konusunda çekimser bıraktı. Bu tedirginlik yatışıncaya kadar da önümüze kış hazırlıkları çıktı. Sezonun bitmesi gündeme geldi. Buna istinaden ilk çeyrekte yakaladığımız hareketliliği 2. çeyrekte bulamadık. Bu dönemde ticari olarak talebi bulamadık. Piyasalarda son dönemde yaşatmamız gereken para hareketi tamamıyla tarıma bağlı olan bir para hareketiydi. Tarımda malum 3 sene evvel tonu 875 lira olan buğday bu senede 775 liraya satıldı. Bölgede yaşanan kuralıktan dolayı verimde çok iyi değildi. Tabi ki buğdaydan mantıklı bir para hareketi yakalayamadık. Bu sene ayçiçeği gündeme geldi. Devletin ayçiçeğinde olumlu açıklamaları var. Fakat bana göre ters bir ortam yaşatıldı. Bu sene daha ürün hasadı başlamadan kişinin ürününü nereye vereceği konusunda bir taahhüt ısmarlandı. Bu taahhüt sonucunda herkesin daha hasadını yapmadan ürününü kime satacağı belirlendi.  Zaten bölgede 4 veya 5 tüccara çalışılan bir ortam var. Bu tüccar, ‘Fiyatı neden hareketlendireyim benim alacağım mal kapasitesi belli oldu’ diye düşünüyor. Bu tüccara vermezsem 60 kuruşu kaybedeceğim, sözleşme yaptığıma verirsem 60 kuruş kazanacağım düşüncesiyle böyle bir önden taahhüt ısmarlaması yapıldı. Her tüccar alacağı malın kapasitesini belirlemiş oldu. Buna istinaden de aşırı bir talep olmadığı takdirde ayçiçeğinde bir fiyat artışı beklemiyoruz. Böle bir fiyat artışı olmayan noktada da piyasalara çıkabilecek fazlalık bir para olmayacağı anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
BÜYÜK BİR PARA HAREKETİNİN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Birkaç gün önce İpsala bölgesinde bulunduğunu söyleyen Uslu, “Son harmanımız dediğimiz çeltik harmanı başladı. Takip ettiğim üzere çeltik fiyatları da fazla hareket halinde değil. Ürünün veriminin ve randımanının güzel olduğunu duydum fakat piyasada alıcı yok ve fiyat iyi değil. 1 lira 40 kuruş -1 lira 50 kuruş gibi alış rakamları konuşuluyor. Kendi izlenimlerime göre bu sene Trakya tarımdan istediği verimi alamayacağından dolayı hem otomotiv piyasasında hem de diğer piyasalarda büyük bir para hareketinin olmayacağını düşünüyorum.” dedi.
EN İYİ FİYATIN BELİRLENECEĞİ YER GALERİCİLER SİTESİDİR
Galericiler sitesi olarak bölgesel bir ticaret merkezi şeklinde oluşum sağladıklarını belirten Uslu, “ Fakat ne hikmetse geçen senenin son zamanlarından başlayan ve bu seneyi içine alan süreçte piyasalar aşırı durgun gidiyor. Gördüğüm kadarıyla sıfır araç piyasalarında da bir hareketsizlik var. Sıfır araçta hareket olmamasından dolayı ikinci el araçların istenilen kolaylık ve şartlarda elde edilememesi nedeniyle fiyatlar 2016’da yükselişe geldi. Ama talebin olmadığı bir durumda fiyat artışı hiçbir şey anlam ifade etmiyor. Biz isteriz ki talebin getirdiği fiyat artışlarıyla bir yükseliş yakalansın. Biz isteriz ki herkesin malı istediği değeri bulsun. Suni şişmelerle, internet sitelerindeki abartılı fiyatlarla oluşan fiyat yükselişi bana göre piyasayı yansıtmıyor. Vatandaş internet sitelerinden gördüğü fiyatlar doğrultusunda, ‘benim malımın fiyat şu kadardır.’ diyebiliyor. Fakat o fiyatlardan satmaya çalıştığında o platformda alıcı bulamıyor. Bu da oradaki piyasanın gerçeği yansımadığı ve fiyatlarda suni bir şişme olduğunu gösterir. Galericiler sitesine gelindiğinde de oralarda görünen fiyatların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkıyor. İnternet piyasası ile bizim tezgâhımızdaki mallara baktığımızda genel olarak 2-3 bin liralık farklar mevcut. Aracını satmak isteyenler sitelere değil de gerçek piyasaya çıkarak elindeki aracın fiyatını öğrensin. İnternetteki fiyatlara göre alım ya da satım yapacağını düşünen kişiler bu konuda yanılır. Bu yüzden güncel piyasada en iyi fiyatın belirleneceği yer galericiler sitesidir.”diye konuştu.
Ali Uslu, sözlerinin sonunda, 2016’nın son çeyreğinde ümitli olmak istediklerini dile getirerek, “Fakat pek fazla ümitli değiliz. İnşallah 2017 bize ve bütün piyasalara daha hayırlı gelir.” dedi.