BÜLENT SAYLAM

Saat 15.00 sıralarında Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu'nda başlayan toplantıya Edirne Verdi Dairesi Başkanı Selahattin Başkal, Gelir İdaresi Grup Müdürü Hasan Ahmet Erdal, Keşan Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner ve MMMBD (Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, katıldı.

Bilgilendirme toplantısında ilk olarak konuşan MMMBD Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un yayınladığını ve devlet ile vatandaşın barışması için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Kaba, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini hatırlatarak, “31 Temmuz 2018 son gün, son güne kalmayalım yoğunluk var. Peşin ödemede büyük avantajlar var. Bunların değerlendirilmesini diliyorum.” dedi. Kaba’dan sonra konuşan Edirne Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Başkal, kanunla ilgili kısa bilgi verdikten sonra “Edirne ve ilçelerinde kanunla ilgili tanıtımlarımıza başladık.” şeklinde konuşarak mükelleflerin bu kanundan faydalanması gerekliliğini söyledi. 

Sunumu yapan Gelir İdaresi Grup Müdürü Hasan Ahmet Erdal da 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

GELİN YAPILANDIRALIM, PEŞİN ÖDEYİN KAZANÇLI ÇIKIN

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 18 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu kanun vadesi 31.03.2018 tarihine kadar olan borçları ve beyana tabi vergilerde 31 Mart 2018 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameleri kapsamaktadır. 

Yapılandırma Kanunu borçları 18 taksitte 36 aylık bir sürede ödeme imkânı veriyor.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da GİB.’nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden veya www.turkiye.gov.tr adresinden internet aracılığıyla başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. 

Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 1 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı var.

Yasa ile;

-Kesinleşmiş alacakların asıllarının ödenmiş olması halinde vergi borç faizlerinde Yİ-ÜFE oranında güncelleme;

-Vergi aslına bağlı cezaların tamamının tahsilinden vazgeçilmesi;

-Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50 oranında silinmesi;

-MTV, trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalarda önemli indirim ve yapılandırma;

-YURT-KUR’dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçlarında yapılandırma;

-Peşin ödemelerde yurtiçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan % 90 oranında indirim. 

-Vergi ihtilaflarının sonlandırılmasında %80 e varan indirim.

-Kayıtlarda bulunan ancak işletmede bulunmayan ya da işletmede bulunan fakat kayıtlarda bulunmayan emtia ve varlıkların işletme kayıtlarına uygun hale getirilmesi;

-Yurt içinde ve yurt dışında bulunan kayıtsız varlıkların 30.11.2018 tarihine kadar, Vergi Dairesine beyan edilmesi, bu tutarlar üzerinden 31.12.2018 tarihine kadar %2 oranında vergi ödenerek kayıt altına alınması;

-2013-2017 yıllarında matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet; 

kolaylığı getirilmektedir.

İHTİLAFLAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜMLENİYOR

İhtilaflı vergi alacakları dava aşamasına göre yapılandırılıyor. İhtilaf vergi mahkemesinde henüz karara bağlanmamışsa vergi aslının %50 sinden vazgeçiliyor.

İhtilaf üst yargı mercilerinde ise (itiraz, istinaf, temyiz) verilen en son karara göre kanunda tanımlanan vergilerin tahsilinden %80 e varan oranlarda vazgeçiliyor.

HALEN VERGİ İNCELEMESİNDE OLAN MÜKELLEFLER İÇİN DE DÜZENLEME BULUNUYOR

Devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklar da kapsamda.

İnceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkânlarından faydalanabilecek.

Aynı şekilde takdir komisyonlarında olan dosyalar için de bu imkândan yararlanılacak.

İnceleme ve takdir komisyonu kararı sonucunda tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamesinin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde bağlı bulunulan vergi dairesine başvurulması halinde ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödeme imkânı bulunuyor.

2013-2017 YILLARINA İLİŞKİN GV/KV VEYA KDV, STOPAJ İÇİN MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI İMKÂNI VERİLİYOR

Matrah artırımlarına ilişkin başvurular 31.08.2018 cuma gününe kadar yapılması gerekmektedir. 

Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarını kanunda belli edilen oranlarda arttırırlarsa veya hiç beyan verilmeyen durumlarda kanunda belirtilen asgari matrahlar üzerinden artırım yaparlarsa, bu artırdıkları vergileri peşin veya taksitle ödemeleri halinde geçmişe dönük olarak herhangi  bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Ödemeler süresi içerisinde yapılmadığı takdirde matrah artırımının getirdiği hükümlerden yararlanılamayacak.

PEŞİN ÖDEMELER TEŞVİK EDİLİYOR 

Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;

    • Katsayı alınmıyor,
    • Yİ-ÜFE tutarından %90 oranında indirim yapılıyor.
    • Kanun kapsamındaki idari para cezalarından %25 indirim yapılıyor.

Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler.

Yapılandırılan borçların www.gib.gov.tr internet adresinden kredi kartı ile ödeme imkanı da bulunmaktadır.

Özellikle belirtmekte yarar var 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılmış ve ödenmekte olan alacaklar yeni Kanun kapsamında yapılandırılamayacak.

Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir.

Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan bu yeni yapılandırma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz.”