Keşan Tuhafiyeci ve Manifaturacılar Odası Başkanı İsmail Yüksel, dün yaptığı açıklamada, borç yapılandırmasıyla birçok esnafın Bağ-Kur borcunu ödeyebileceğini söyledi.

Vergi barışı veya borç yapılandırması olarak adlandırılan kanunun yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaşın bu fırsattan yararlanacağını ifade eden Yüksel, “Sadece Sosyal Güvenlik prim borcu 72 milyar TL. Bağ-Kurluların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumları yok. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermelidir.” diye konuştu.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERMELİDİR

İsmail Yüksel, şöyle devam etti: “Her kesimden milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasa Meclis’te kabul edildi. Yürürlüğe girdiğinde 300 milyar TL’lik bir borç yapılanacak. Sadece Sosyal Güvenlik prim borcu 72 milyar TL. Maalesef Bağ-Kurluların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumları yok. Şuan emekliliği gelmiş prim borçlusu 90 bin Bağ-Kurlu var. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermelidir.”

PROTOKOL YAPMASINI BEKLİYORUZ

Yüksel, son olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çok önemli bir görev düştüğünü kaydederek, “Yasa yürürlüğe girdiğinde prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnaf ve sanatkârımıza emeklilik imkânı sağlanacaktır. Ancak mali açıdan yeterli imkâna sahip bulunmayanların böyle bir imkândan yeterince yararlanması için kredi verilmesi gerekmektedir. 2011 yılındaki 6011 sayılı yasadan ülke genelinde 5 bin 677 kişi prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişi de Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak toplam 67 bin 248 kişi emeklilik hakkı kazandı. Bu yıl da bu kapsamda olan 90 bin Bağ-Kurlunun emekli olabilmesi için bankalardan alınacak ve emekli maaşından ödenecek düşük faizli kredinin çok yardımı olacaktır. Geçmiş yıllardaki gibi emekliliği gelmiş Bağ-Kurluların kredi kullanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın uygun göreceği banka ya da bankalar ile protokol yapmasını bekliyoruz.” dedi.