MURAT ARKAN

Obalıoğlu Zeytin Dünyası işletme sahibi çalışanı Galip Duran, zeytin alırken vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. İyi zeytini anlamak için tadına bakmak gerektiğini belirten Duran, şunları kaydetti: Zeytinin görüntüsüne, ilaçlı olmamasına, kendine has renkte ve naturel olmasına dikkat etmeliyiz. Tamamen bakarak anlayamazsınız. Zeytinin farklı renklerde olması zeytininin kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Bu zeytinin gıda boyası ve diğer gıda maddeleri kullanılmadan yapılmış olduğunun önemli işaretidir. Kaliteli zeytinin çekirdek renginden de anlaşılır. Vatandaşların zeytin almadan önce zeytinin tadına bakmaları da ayrıca önemlidir. Küflü bir tat vermemeli, tazelik tadı olmalıdır. Isırdığınızda ağzınıza acı bir tad su vermeyecek, diri bir ürün olmalıdır. Açık satılan zeytinlerin kaliteli ve iyi olduğunu anlamanın en iyi yolu tadına bakmak olacaktır.”

ZEYTİN, DALINDAN KOPARILDIKTAN SONRA LEZZETLENMEYE BAŞLAR

Zeytinin, özellikle toplatıldıktan sonra daha da lezzetli olduğuna değinen Duran sözlerine şu şekilde devam etti: “Zeytin özellikle dalında ilk toplatıldıktan sonra lezzetlenmeye başlar. İlk tadıyla biraz zaman geçtikten sonraki tadı başkadır. Bu zeytinde yağ oranını dahi etkiler. İlk toplama ve son toplama arasında yağ farkı dahi vardır. Zeytinler bekledikçe giderek yağlanıyor ve siyahlaşıyor.

ZEYTİNİN KALİTESİ TADINDAKİ TUZ İLE ÖLÇÜLMEZ

Zeytinlerde bulunan tuza de vurgu yapan Duran sözlerini şöyle tamamladı: Zeytinde bulunan tuzun kalitesi veya zeytinin tuzlu veya tuzsuz olması onun kaliteli veya kalitesiz olduğunu göstermez, tuz oranı kişinin ağız tadıyla alakalıdır. Tercih meselesidir.”