Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Remzi Küçük, dün yaptığı açıklamada, bölgemizde buğday hasadının başladığını hatırlatarak, “Bir hafta süren aşırı yağışlar bizim bölgemizdeki buğdayın kalitesini olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu sene buğdayımız ince kaldı, renk yapmadı ve zayıf kaldı” dedi.

 BU SENE İKLİM ŞARTLARI ÖN PLANA ÇIKTI

Tarımda verime etki eden faktörlerin başında iklim şartlarının geldiğini ifade eden Küçük, “Buğdayın iyi bir şekilde olgunlaşmasında tohumların sık ekilmesi, buğdayın çiçeklenme dönemi bittikten sonra  sıcak rüzgarlara maruz kalması ve süt olum döneminde uzun süre yağan yağmurların etkisi altında olması çok belirleyici oluyor. Bu sene buğdaylarda incelik, beyazlık ve zayıflığın nedeni işte saydığım bu üç etken” diye konuştu.

SIFIR SÜNE DİYE BİR ŞEY YOK

Yağışlar, bir hafta kadar sürmeyip 1-2 gün ile kalmış olsaydı bölgemizdeki buğdayın hem veriminin hem de kalitesinin çok yüksek olacağını söyleyen Küçük, “İşte o zaman buğdayımız aranan buğday olacak ve TMO’nun verdiği en yüksek fiyatlardan değerlenecekti” dedi.

Açıklamasında süne konusuna da değinen Küçük, yüzde yüz sünesiz ürün olmayacağını ifade ederek, devletin buğday için belirlediği bir süne oranının bulunduğunu ve bu rakamın üzerine    çıkıldığında sıkıntı yaşandığını kaydetti.

MALINA BAKANIN BUĞDAYI PARA YAPIYOR

Buğday ürününde fiyatların normal olduğunun altını çizen Remzi Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ofiste 0.72 TL’nin üstünde mal alımı yapıldı. Zamanında kök boğaz, pas ilacı atan üreticinin ürünü para ediyor. Bazı üreticiler den 3 yıl önce de aynı fiyattan ürün verdik diyor. Geçtiğimiz günlerde bir tüccar ile görüştüm. Buğdayı 3’e ayırmış ve ona göre alım yapıyor. Bir üretici ürün getirmiş yemlik olmaz. 0,58 TL’ye o malı aldı. Ürüne göre fiyatlar değişiyor.”