2017 Enez Yılı idi, geride kaldı. Ama bitti mi? 

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği’nin önerisi ile Enez’in Edirne İl Genel Meclisi üyeleri Şenol KILIÇ ve Erol AÇIK konuyu İl Genel Meclisine taşıdılar. Tam arzu ettiğimiz gibi Meclisteki tüm parti üyelerinin Oy Birliği İle İl Genel Meclisi’miz 2017 yılını ENEZ YILI ilan etti. Bu kararın gerekçesi neydi? Neler başarıldı? Neler olabilirdi? Nasıl olmalıydı? Başarılı oldu mu? Olmadı mı?  Artık bunların muhasebesini yapma zamanı geldi.

Beklenen, hedeflenen amacı; “Edirne Valiliğinin, yerel yöneticilerinin, STK’ların, özel sektörün, varlıklı, ya da uzman kişilerin ve merkezi hükümetin dikkatini Enez’e çevirebilmekti” şeklinde kısaca özetleyebiliriz. Başarıldı mı? Böyle bir YIL’ın ilan edilmesinin bile gözlerin Enez’e çevrilmesine çok önemli katkısının olduğu kanaatindeyim, ama yeterli miydi? Elbette HAYIR. 

Niye yeterince başarılı olunamadı? 

İşte buyazının konusu bu. 

Bugün Enez Yerel Yönetimi’nin başında her şeyin para ile yapılacağını sanan, katılımcılığa, birlikte üretmeye, dayanışmaya, ortak akla inanmayan,  ya da bu gibi konularda beceriksizliği belli olmasın diye topu taca atmak için “PARA PARA” diyen, paradan başka bir güç tanımayan bir anlayış var. Belediye Başkanı Ecz. Sn Abdullah BOSTANCI daha ne olduğunu anlayıp dinlemeden, bu öneriyi getiren, buna karar veren kendi partisinden kimselere bile danışmadan “Bütçesi yok, hani bunun bütçesi?” diyerek, daha en başından yan çizdi, olaya destek vermedi ve hatta pek çok konuda da engelleme yapmaktan geri kalmadı. Hâlbuki böyle bir etkinliğin başarısı için Yerel Yönetimin önemi çok büyüktü ve bu vesile ile Bostancı çok önemli bir kitleyi arkasına alarak çok yaşamsal konuları çözme şansına sahipti. Bunu göremedi, meseleyi anlayamadı, kavrayamadı. Örneğin “YILAN VE YALAN” hikayesine dönen Enez-Keşan yolu için bu ÖZEL YIL dolayısıyla Keşan’dan da katılacak çeşitli Oda temsilcileri, STK’lar, milletvekilleri ile birlikte otobüslere dolup Ankara’ya gider, bu sorunla ilgili önemli bir mesafe alabilirdik. Sonuçta parsayı toplayan da AKP ve BOSTANCI olurdu.

Çok büyük bütçelere gerek de yoktu.. Aslında Enez için hiç önemli harcamalar yapmadan yapılacak o kadar şey vardı ki.. Örneğin yazılı ve sözlü olarak Valiliğe kadar her kademede götürdüğümüz öneriye göre Edirne’deki tüm okullara valilikçe bir yazı yazılarak “Yılsonu gezilerinin bu yıl Enez’e yönlendirilmesi” gerçekleştirilebilirdi. Böylelikle bu yıl içinde binlerce öğrencinin Enez’i görmesi ve tanıtımına katkı vermesi sağlanabilirdi.. Bu konuda İl Kültür Müdürlüğü’nün sembolik olarak düzenlediği ve Kartopu Derneği’nden de bir öğle yemeği desteği istediği 45-50 öğrencilik bir ENEZ GEZİ GRUBU’na Kartopu Derneğinin bu ikramı bile Enez mahreçli siyasiler ve bürokratlarca son dakikada iptal ettirildi. Enez öğrencilerinin yetişkin meslek sahibi kimselerle buluşturulmasına yönelik “KARİYER GÜNLERİ” etkinliğimiz de siyasi hesaplarla engellendi. Şahsi ilişkilerimizle getirtip misafir ettiğimiz  Enez’de Aile ve Çocuk ilişkisi konusunda konferans verecek uzman öğretim üyesine bile okullara giriş yasağı kondu. Enez Öyküleri kitabımız yasaklandı. Okullara sokulmadı

Verilecek daha pek çok örnek var. Ama bakıyorum Edirne İl Genel Meclisi’nin Keşanlı üyesi Sayın Adnan Vural, yerel gazetelerde yer alan demecinde “2017 yılını Enez yılı ilan ettin, Özel İdare bütçesi hariç ne yaptın? Özel İdare programı haricinde Enez’e hiçbir şey yapılmadı” diyerek Enezli İl Genel Meclisi üyelerini eleştiriyor. İyi de bu kararın altında Adnan Vural’ın imzası yok mu? Başarısızlık varsa Bunda Sayın Vural’ın payına düşen nedir? Kaldı ki AKP belediyesinin, bürokratlarının engellemelerine rağmen çok güzel çalışmalar da yapıldı, önemli mesajlar da verildi. İlk fırsatta onlardan da söz eden bir yazı paylaşacağım. Sayın Vural bu kendi aldığı kararın uygulanmasını BAŞARISIZ buluyorsa burada ilgisizliği ve yeteneksizliği öncelikle kendi partisini temsil eden Enez yerel yönetiminde ve daha şimdidenkirli siyasi oyunlarla aday olmaya hevesli yandaş bürokratlarında araması gerekir.

Özetle..Başarılı bir yıl geçirdiğimiz inancı ile  ben Enezlilere bu fırsatı veren İl Genel Meclis üyelerimizin tümünü ve dolayısıyla Sayın Adnan Vural’ı tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum..

***

Enez yılı 2017 ile bitmemiştir.  Daha yıllarca sürecektir. Ta ki tüm Trakya Enez’in önemini kavrayana kadar.