HABER MERKEZİ

24-25-26 Ocak 2018 tarihlerinde AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ile Ankara’ya ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Bostancı, “Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan randevu almıştık. Enez’de 983 dönüm meradan, mera vasfını kaybedip 1983’te tapusu Enez Belediyesi’ne kesilen yerlerle ilgili Enez Belediyesi ve Hazine arasında 30 senedir dava devam ediyor. Bu sorunu kökten çözmek için Ankara’ya gittik. Yapılan ölçümlerle bu yerin 800 dönüm olduğu ortaya çıktı. Bu yerlerle ilgili daha önce planlama yapılmış. Mahkeme 51 parsele tedbir koymuştu. Bu yerlerin bir kısmı vatandaşlar ile mahkemelik olduğu için uygulama dışı kalmış. Aslında konuşulan, mahkemelik olan yer 202 artı 84 dönüm. 2003 ile 2014 arasında 392 dönüm yer hazineye geçmiş ve zamanla satılmış. Kalan bu yerler üzerinde planlamalar yapılmış, kanalizasyonları geçmiş, elektrikleri getirilmiş. Bunlarla ilgili 2005 yılında bir kanun çıkarılmış. ‘2003 yılından önce bu yerlerde planlama yapılmış, yerleşime açılmış ise bu yerler bedelsiz olarak ilgili belediyeye terk olur’ diyor. Mera Kanunu’nun geçici 3. maddesi çıkarılmış. 30 senedir bu yerlerin bizim olduğunu iddia ediyorduk ancak anlatamıyorduk. Nihayet anlatma fırsatı bulduk. Bakanımıza bu olayı anlattık. İl Başkanımıza da bizle geldiği için teşekkür ediyorum. Bakan, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne kesin talimat verdi. ‘Bu yerleri bir daha benim karşıma çıkmayacak şekilde çözün’ dedi.” ifadelerini kullandı.

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRÜ’YLE GÖRÜŞTÜK

1-2 Şubat 2018 tarihlerinde tekrar heyet olarak Ankara’ya gittiklerini aktaran Bostancı, şöyle devam etti: “Bakan’ın talimat verdiği Milli Emlak Genel Müdürü’yle görüştük. Konu üzerinde pazarlıklarımızı, anlaşmalarımızı yaptık. Şimdi onların karar vermesini bekliyorum. Enez’in lehine güzel bir anlaşma olacak. Bu yerler Enez Belediyesi’ne kazandırılacak.”

ENEZ’İN KAZANMASINI İSTİYORUM

Bu yerlerin üstünde birçok spekülasyon yapıldığını kaydeden Bostancı, “Bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Lütfen rakamlardan bahsederken tapu üzerindeki rakamlardan konuşalım. 2014’ten beri bu yerlerle ilgili uğraşıyoruz. Bu yerlerden 400-500 kişiye yüzde 50 ıskontolu yer vereceğiz. Geri kalan parayı da belirli taksitlere böleceğiz. Dereyi görmeden paçaları sıvamayalım ama gidişat iyi görünüyor. İnşallah bir aksilik olmaz. Bazı zıpır arkadaşlar var. İnşallah gelişigüzel konuşup zıpırlık yapmazlar. Bazı insanlar çocuğunu çok severken ısırırmış. Enez’i de böyle çok severken ısıranlar var. Hepimizin kazanmasını, Enez’in kazanmasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

YAPILANLARA BAKSINLAR

Bostancı, açıklamasının devamında göreve geldiklerinden bu yana yaptıkları icraatlardan bahsederek, şunları söyledi: “Cumhuriyet Meydanı’nda çok eski yıllar önce yapılmış olan, tehlike oluşturan binayı yıktık. Burada kazılar devam ediyor. 50 bin TL kazı parası harcadık. Bu bölgeye bina yapılabilir konumuna geldik. Tarihi dokuya uygun bir proje hazırlattık. 1. kat müze diğer katlar kültür-sanat binası olacak. Projemiz uygun bulundu. ‘Şunu yapamadı, bunu yapamadı’ şeklinde söylemler duyuyorum. Öncelikle yapılanlara baksınlar. Biz, 60 milyon TL’lik borçla belimizi doğrultmaya çalışıyoruz. Bunun yanında her ne kadar küçümsense de 15 milyon TL’lik hacmiyle beton fabrikasını kurduk. Bunun yanında kum eleme fabrikasını kurduk. 300-400 kişinin hiç aksatmadan parasını ödedik. İstediklerine sorabilirler. Sadece Ocak ve Şubat aylarında 10 günlük gecikmeler oldu. 4 yıldır herkes tıkır tıkır maaşını alıyor. Geçmişte 1 yıldır maaşını alamayanlar vardı. 1 tane aracı olmayan belediyeydi şimdi 43 tane aracımız var. ‘Enez’de bir şey yapmadılar’ diyenlere bunları söylemek istiyorum. 27 tane çocuk parkı yapıldı. Enez’deki güzelleşmeyi herkes görecek. Görmeyenler de gelsin ben göstereyim. 4 buçuk milyon TL’lik bütçeyi 27 milyon TL’ye çıkarttık. 4 senede 6 kat. Cenaze arabası olmayan bir belediyeden TIR’ına, iş makinesine kadar olan bir belediyeye. Belediye’de yazın 400 küsur kişi çalışıyor. Şu anda sadece 210 kişi çalışıyor. Bizden önce 54 kişi çalışıyordu. Fabrikanın işinden yararlanan çalışanlar da var.”

ENEZ’E YARARLI OLALIM

Enez’in ilgi çeken bir bölge haline geldiğini belirten Bostancı, “Eskiden insanlar Enez’den villalarını satıp Erikli’den alıyordu, şimdi oralardan satıp Enez’den alıyorlar. Bunlar Enez’in nerelere geldiğinin bir göstergesidir. Enez örnek gösteriliyorsa bazı arkadaşlarımız bunu içlerine sindirsinler. 10 Şubat 2018 Cumartesi günü saat 14.00'te Enez Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda toplantı yapacağız. Enez’e katkı sağlamak isteyen herkesi bu toplantıya davet ediyorum. Gelsinler oturup konuşalım, tartışalım, Enez’e faydalı olalım. Herkes bir şeyler yazıp Enez’e zarar vermeye kalkarsa bu doğru olmaz. Artık ‘Enez şöyleymiş, böyleymiş’ demeyi bırakalım. Çağ değişmiş, devir değişmiş, insanların kafalarının da değişmesi gerekli. Gelsinler birlikte oturalım, konuşalım. ‘Enez’e ne katkı sağlayabiliriz’ paydasında buluşalım, Enez’e yararlı olalım.”

ENEZ’İN DİK DURMASI İÇİN TEMELLER ATILDI

Enez Belediyesi’nin borcunu 42 milyon TL’ye indirdiklerini de ifade eden Bostancı, sözlerini şöyle noktaladı: “15 milyon TL’ye yakın borcu ödedik. 10 milyon TL borcu da sebepsiz zenginleşmeden borç hanemize yazılmış borcu da sildirdik. Enez’in sırtından bu borç yükü geri alındı. Toplam borç 66 milyon TL küsurdu. Bazıları 40 milyon TL borcun benim zamanında olduğunu söyledi. 2002 yılında böyle bir durumun olması söz konusu değil. Bunu yazanlar 2002 yılındaki hesabı Ziraat Bankası’ndan alsınlar. Alamazlarsa ben yardımcı olayım. 2002’de ne kadar para bırakmışız 2014’te ne şekilde almışız buna baksınlar. Birbirimizi karalarken Enez’i karalıyoruz. Yıllardır Enez bundan çok kaybetti. Enez’in dik durması için temeller atıldı. Artık üst yapıya geçildi. Enez, bir aşamaya geldikten sonra üzerine taş, tuğla koymak çok kolay. Hep birlikte el ele verip Enez’i bir yere taşıyalım.”