Sakin Şehir kavramı İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Sakin, Yavaş) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Merkezi İtalya Ontevio’da olan Uluslararası Belediyeler Birliğidir. Amblemi salyangozdur. Bir kentin Sakin Şehir olabilmesi için aşağıdaki kriterlere uyum sağlaması, Sakin Şehir felsefesine göre hareket etmesi ve nüfusunun 50.000’den az olması gerekmektedir.

Sakin Şehir kavramı çağımızda koşuşturmalar sonucunda yemek dahil yaşamdan keyif almanın zorlaştığı yaşam biçimine direnç olarak kurulmuştur. FastFood yerine SlowFood, yani hızlı tıkınma ve yemek yeme yerine geleneksel ve yerel yemeklerin korunması, keyif alınarak tüketilmesi ve bu konuda iyi, temiz ve adil (uygun fiyat) bir sistem sunulması kavramın başlangıç noktasıdır. 

Sakin Şehir felsefesi, yemekte olduğu gibi yaşamın her alanında kentlerin dokusunun, renginin, tarihinin, zenginliklerinin, doğal güzelliklerinin, mutfağının, geleneklerinin, ruhunun, hikayesinin, müziğinin vb korunmasına ve tüm bireylerin keyif alarak yaşadığı bir kent kavramının oluşturulmasına yöneliktir. Yerel zenginlikler ön plana çıkarılırken, gürültü, hava, ışık kirliliğinden uzak, trafik ve park sorununu kent merkezinden uzaklaştırarak çözen, temizliğe, çevre duyarlılığına, temiz ve yenilenebilir enerjiye, temiz suya önem veren bir anlayış geliştirilmektedir. Amaç kentin kendi kimliğine sahip çıkmasını sağlamak ve diğer kentlerle aynılaşmayı önlemenin yanında, Kenti yönetirken yöresel yemeklere, üretimlere, geleneklere, mimariye, yöresel sanatlara, zanaatkar ve esnaflara sahip çıkmak ve desteklemektir. Dolayısıyla Sakin Şehir Kavramı küreselleşmenin kentleri sıradanlaştırmasına ve birbirlerine benzemesine karşı alternatif bir kalkınma modeli sunmaktadır. Tüm kentin ve ziyaretçilerin kentten keyif alarak yaşamalarını hedeflemektedir.

Sakin Şehir olabilmek için 7 kategoriye politikalar geliştirmeli ve 70 kritere uyum sağlanmalıdır. Bunlar; Çevre Politikaları (7 kriter), Altyapı Politikaları (9 adet), Kentsel Yaşam Politikaları (17 adet), Yerel Üretimi Koruma, Ekolojik Tarım, Turizm, Esnaf ve Sanatkarları Destekleme Politikaları (10 adet), Misafirperverlik, Farkındalık ve Eğitim Politikaları (10 adet), Sosyal Uyum Politikaları (10 adet) ve Yerel Gıda ve Mutfağın Desteklenmesi Politikalarıdır. (2 adet)

Sakin Şehir Felsefesi dünyada 30 ülkede ve toplamda 233 şehirde uygulanmaktadır. Türkiye’de Sakin Şehir Kriterlerini karşılayan 14 şehir mevcuttur. Bunlar; İzmir Seferihisar, Muğla Akyaka, Çanakkale Gökçeada, Şanlıurfa Halfeti, Sakarya Taraklı, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç ve Eğirdir, Aydın Yenipazar, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, Erzurum Uzundere, Sinop Gerze ve Bolu Göynük’tür.

Sonuç olarak Enez Sakin Şehir Kriterlerine kolayca uyum sağlayabilecek bir şehirdir. Bu felsefe,tarihi ve doğal güzellikleri korumanın yanında, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel zenginliklerini yaşatmaya ve Enez vatandaşlarının yaşamdan keyif alarak yaşam kalitelerini ve standartlarını artırmaya yol açacak bir kalkınma modeli sunmaktadır. 

Bu deneyim, lokantalarında yılan balığı şişi, gözleme, akıtma ve oturtma tatlısı gibi yerel yemeklerin sunulduğu, yöresel pazarlar ile Enezli üreticilerin ürünlerinin değerlendirildiği, kadın ve genç girişimciliğin özendirildiği, butik oteller ve pansiyonculuk ile turizmin geliştiği örnek ve güleç bir Enez yaratmayı hayal olmaktan çıkarıp zorunlu hale getirecektir. 

Çevre, atıksu, çöp sorunlarının çözüldüğü, göllerin kurtarıldığı, kent merkezinin trafikten arındırıldığı, park sorununu çözüldüğü, iyi bir tanıtımla ‘Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler’ listesine giren ve Enezlilere ekonomik değer sunan bir Enez yaratmak hayal değildir. Bu felsefeyi benimseyen bir yerel yönetim Enez’in gelişmesine yepyeni bir ufuk açacaktır.