Bu gördüğünüz fotoğraf Enez’in duayen gazetecisi merhum İbrahim BİTİKLİ’nin arşivinden alınmıştır. 

21 mayıs 1963 senesinde çeltik tarlalarında çalışan mevsimlik işçilerin işlerini tamamlayıp memleketleri Kars’a gitmek için bindikleri otobüsün yaptığı kaza ile ilgilidir. 

Gece 23.00 sıralarında Emin GİRGİN yönetiminde Enez’den yola çıkan işçi otobüsü Çavuşköy’ü geçip bugünkü KİL fabrikasına doğru rampa aşağı giderken birden farları sönmüş ve o nedenle otobüs İncirlidere diye bilinen köprüden uçarak dereye düşmüştür. 

Kazada şöför dahil 11 işçi ölmüş, 25 kişi de yaralanmıştır. Bu hesaba göre otobüste en az 36 kişinin bulunduğu anlaşılmaktadır.. “BİR KAŞIK SUDA BOĞULMAK anlamındaki bu kazada kurtulanlar arasında Bekir KARA’nın oğlu ve çeltik alanlarının patronu Turgut KARA da bulunmaktaydı.. Onu kurtaran da Çavuşköy’ün başarılı eski muhtarlarından o günkü şöför muavini Muzaffer BURGAZ ...

Suda yüzen şapkalara bakan ve ağlayan işçi fotoğrafı belki de YILIN FOTOĞRAFI olarak değerlendirilmesi gereken bir kare ve BİTİKLİ’nin nasıl önemli bir haberci olduğuna çok güzel ama acıklı bir örnek..

Kazada ölenler için yaptırılan toplu mezar Enez- Keşan yolu üzerinde ve kaza yerine çok yakın bir yerde, biraz da bakımsız olarak bir İBRET anıtı gibi bulunmaktadır.