Yazlık evlerin art arda, siteler halinde yapılması ile Enez birçok değişime uğradı. Öncelikle nüfus arttı. Yazlıklarda yaz kış kalıcı yerleşmeler başladı. Binaların yapımı tamirat, tadilat vb. nedenlerle de ustalar, kalfalar, çıraklar, işçiler vb. yerleşimler oldu. Enez’e ve Çataltepe gibi yerlere yeni göçler oldu, göçlerin büyük ağırlığı Türkiye mozaiği.

Su, elektrik, barınma, gıda, eğitim, sosyal, tarım, hayvancılık, temizlik, biyolojik arıtma, kanalizasyon gibi ihtiyaçlar ve sorunlar arttı. Ne yazık ki son dönem Enez yerel yönetimi bu kadar ihtiyaç ve yükü kaldıramaz duruma geldi, kaldırmak için de halkla kolektif bir dayanışma içine değil, kavga yoluna gidildi.

Alt yapısı yarım yamalak, suyu içilemez, yazları pislikten geçilemez, arıtması çalıştırılamaz, tarımı ve hayvancılığı desteklenip ürünler, insanlara sunulamaz hale geldi  ve de en önemlisi mozaik gibi olan halkın hiçbir maddi temeli olmayan abuk anlayışlarla ayrıştırılması yaşanmaya başlandı..

Gerçekte birbirleri ile yol kardeşi olan bu insanlar, yine de büyük feraset sahibidirler ki siyasilerin yalnız koltuk ve ikbal uğruna yaptıkları kışkırtmalara, bölgeci ve etnik ayrıştırma çabalarına ciddi anlamda uymazlar.

Öyle ise sorunları çok olan Enez’de ilk yapılacak iş geniş bir kardeşlik örgüsünü kurmak, ayrıştırıcılara imkan tanımamak ve onlara seçilmiş anlamında görev de vermemektir.

Bu sağlandığında inanılır ki;

  • Enez’in biyolojik arıtması tamamlanacak, deniz tertemiz olacak, balıklar çoğalacaktır, Saroz körfezindeki tüm Ege kıyıları mavi bayraklı olacaktır. 
  • Altyapı ve üst yapı halkın da cüzi katkı ve katılımları ile tamamlanacaktır.
  • Tarım ve hayvancılık Trakya’nın büyük zenginliğidir. Tarım alanlarının korunması, yüksek verimli ayçiçeği ve kanola ürünlerinin desteklenerek çoğaltılması, süt ve süt ürünleri, arıcılık, meyve ve sebzecilikte marka olunması hedeflenecektir.

Yaşanabilir ve her yönü ile kalkınmış, tarihi kültür mirasına, doğa, çevre ve denizine sahip çıkılan, insanları el ele, kol kola barışık bir Enez hiç de uzak ve hayal değildir.