“Başarılı siyasetçi” dendiğinde ne anlıyorsunuz?  Yalan da olsa iyi nutuk atanı mı? Polemik ustalarını mı? Aka kara, karaya ak dediği halde yüzü kızarmayana mı? Özellikle TV lerde gerçekleri evirip çevirip soruya cevap vermek yerine kendi istediğini anlatma kurnazlığını becerebilene mi? Kim kime laf olarak ne kadar geçirmiş olana mı? Televizyonu her zapladığınızda günün 24 saati 3 defa, 5 defa karşınızda çıkıp nutuk atanı mı? “83 milyonu kucaklıyorum” diyerek, bu 83 milyonun 50 milyonuna hakaretler yağdıranı mı?

Elbette bunların hiç biri değil. İyi de iyi siyasetçi kim?

***

İyi siyasetçiyi ayırt edebilmek için öncelikle siyaset nedir, niçin, nasıl, nerede yapılır sorularını yanıtlamak gerek. Elbette bunların yanıtını bu sayfalara sığdırmak mümkün değildir. Kaldı ki bu, benim işim de değil.  Ama bugün özellikle görsel medyada 2023 yılının seçim tahminleri konuşulurken yapılan yorumları  dinlediğinizde bu işin ne kadar ayağa düşmüş olduğunu hissediyor ve hatta bazen yüksek sesle “Hay sizin uzmanlığınızın, bilim adamlığınızın ..” diye başlayan cümleleri arkası arkasına sıralıyorsunuz..

***

Örnek mi? 2023 de yapılacak seçimin sonuçları ile şimdiden tahminler yapılıyor. Bir kere bunun bugünden tahmini yapmak fal bakmak olur. İYİ Parti bölünür mü? Cumhur ittifakına katılır mı? DEVA ne yapar? İNCE Parti kurar mı?  SARIGÜL kimden oy alır? Tüm bu ve buna benzer konularla ilgili olarak çeşitli programlarda saatlerce konuşuluyor. Bilimsel (!) açıklamalar yapılıyor. Halbuki konunun yanıtı çok basit; Kim nereye giderse gitsin, kim hangi partiyi kurarsa kursun önümüzdeki seçimde siyasi partilerin belirleyici olarak hiç birisinin kıymet-i harbiyesi yok. Çünkü bu seçim, partiler arası bir yarış olmayacak. 2023 ya da öncesinde yapılacak bir seçim Recep Tayyip Erdoğan’ı hala Cumhurbaşkanı görmek isteyenlerle, O’nu artık orada görmek istemeyen seçmenler arasında olacak.  Örneğin Kılıçdaroğlu ve CHP üst yönetimi Cumhur ittifakına katılma kararı alsa bu karar uyan kaç CHP’li seçmen Kılıçdaroğlu’nun ardından gidecek? Gider mi?

***

Bu konuda asıl belirleyici olanın siyasi partiler olmayacağını söyledik. Belirleyici olan kimdir? Bunu belirleyecek olan bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisidir. Yürüttüğü ekonomik politikaların başarılı olup olmayacağıdır. İşsizlik, çaresizlik, hukuka olan güven kriterleri ve özellikle dış politikada da ister dışarıdan yapılan komplolarla, isterse kendi uyguladığı politikalarla, bu mecrada kullandığı üslupla bir yere varıp varamayacağı görülecek ve ona göre son bir değerlendirme yapılacaktır.  Hatta şimdiden yapılmış bile sayılabilir. Yani bu ayrışmaya göre 2023 seçiminde hala “Erdoğan” diyenlerle “Artık yeter” diyen seçmenler partilerinden bağımsız olarak sonucu belirleyecekler. Bunu görebilmek için, bilim adamı, uzman, muzman olmak gerekmiyor. 

Salim’in kahvehanesindeki vatandaş bunu görüyor. Gevezeliklere kulak asmıyor. En başarılı siyasetçinin “kendi siyasi çizgisini bağımsız olarak kendisi belirleyebilen seçmenler” olduğunu görüyor.