HABER MERKEZİ

Enez Balıkçı barınağında sahipsiz bırakıldıklarını, her gün bir tekneye zarar verildiğini, hırsızlıklar yaşandığını belirten Denizciler, “Edirne Valisi ve Enez Kaymakamına sesleniyoruz. Sorunlarımızı ne zaman dinleyeceksiniz.  Bizi üvey evlat gibi mi görüyorsunuz?” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2017 yılında ihalesi yapılan ve işletmesini halen Enez Su ürünleri Kooperatifinin yaptığı Enez Balıkçı barınağına yıllardır teknelerini bağladıklarını ve bunun için bakanlığın belirlediği ücreti ödediklerini belirten amatör denizciler isyan noktasına geldi. Özellikle bu yıl bağlama ücreti konusunda kooperatif ile yaşanan sorun nedeni ile zor günler geçirdiklerini belirten denizciler, “Adeta üvey evlat muamelesi görüyoruz.  Hem para ödüyoruz hem sorunlarla uğraşıyoruz” dediler.

"PARAMIZLA REZİL OLUYORUZ"

Vali Ekrem Canalp ve Enez Kaymakamı Şükrü Alperan Göktaş'a seslenen Amatör Denizciler, açıklamaların şöyle devam ettiler: “Her yıl kooperatife bağlama parası ödüyoruz ve yıllık 100-150 bin lira arasında bir para kasalarına giriyor.  Ancak tek bir hizmet alamıyoruz. Üstelik sürekli sorun yaşıyoruz. Bir bağlama planı yok, elektrik, su, güvenlik hizmeti yok. Çekek yerinden teknemizi indirmek için akla karayı seçiyoruz, bir tek yetkili yok. Sadece para almayı biliyorlar. Yaşanan hırsızlıklar ise çabası. Birçok arkadaşımızın teknesinden malzemeleri çalındı, benzin hortumları kesildi, bununla birlikte teknemizin namusu olan bayraklarımız bile direkleri ile sökülüp çalındı. Yaptığımız şikâyetlerde muhatap bulamıyoruz. En ucuz tekne 50 bin lira. Devlete vergi veriyoruz, istihdam yaratıyoruz ama malımız ve canımız güvende değil. Kooperatif bizi duymuyor, sorunları dinlemiyor. Buraya tekne bağlamamız istenmiyor ise bağlamayalım, evimizin önüne çekelim. Hepimizin yazlığı var ve en az 30 yıldır Enez'de yaşıyoruz ama balıkçı barınağında yok sayılıyoruz. Valimizin iyi bir balıkçı olduğunu biliyoruz. Bizi dinleyecekse toplu halde gidip derdimizi anlatalım. Balıkçı barınakları 5 kişinin inisiyatifine bırakılmasın. Yok, kooperatif tek görevi sadece bağlama parası almak ise yetkililer çıkıp bunu bize anlatsın”

"AMATÖR DENİZCİ YOK SAYILIYOR"

Konu ile ilgili olarak Enez Amatör Denizciler ve Su Sporları Derneği yönetimi ise, “70 üyesi bulunan derneğimiz yönetimi kooperatif ile birlikte çalışmak, yardımcı olmak, yeni projeler üretmek için defalarca görüşme yaptı ve her konuya açık olduğumuzu belirttik. Ancak Kooperatif yönetimi yasal olmayan bir ücrette diretince sorunlar yaşanmaya başladı. İl Tarım Müdürü, İlçe Tarım Müdürü, Enez Belediye Başkanı ile sorunlar hakkında konuştuk ama tek bir geri dönüş olmadı. Üstelik tek yetkilinin Kooperatif olduğu belirtildi. Bu gün için tekne sahipleri büyük sorunlar yaşıyor. Devlet milyonlarca lira harcadı ve alt yapı yaptı ama barınakta su yok, elektrik yok. Resmi olarak güvenliği sağlaması gerekirken resmi güvenlik yok. Her gün hırsızlık oluyor ve hırsızlığı yapan kapıda duran kişinin akrabası çıkıyor. Yani sorunlarımızı anlatacak makam bulamıyoruz. Edirne Valiliği amatör tekneler için duba yaptı, Bakanlık karşı bölgeye iskele kurdu ama tekne sahipleri kooperatifin keyfine bırakıldı. Sadece para toplamakla iş yapılmıyor. Dernek yönetimi olarak da, amatör denizci olarak da kooperatif yönetimine ulaşamıyoruz. Bu güne kadar tekne sahipleri bağlama ücretlerini hep zamanından önce yatırdı ama şimdi 6 aylık değil, pandemi nedeni ile 1032 lira yatırdılar diye, gelecek yıl yer vermemekle tehdit ediliyorlar. Sorunlarımızı ileten dilekçeler vermemize rağmen dilekçelerimize cevap bile yok. Derneğimiz çabaları ile derneğimiz adına kurulan güvenlik kameralarının şifreleri bile tekne sahiplerine verilmiyor. Yetkililerin bu işe el atması gerekmektedir” şeklinde konuştular.

"LİMAN KAPISININ KAPANMASI ÇÖZÜM DEĞİL"

Öte yandan dernek yönetimi yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Sürekli olarak liman kapısının kapanması gündeme geliyor. Kapının kapanması çözüm değil. Sözleşmeye göre kapalı olması gerekir ama orası halkın dinlenebileceği, güneşin batışını izleyeceği bir alan. Gece belli bir saatten sonra kapanabilir, otopark alanları yapılabilir ama en önemlisi güvenliğin sağlanması. Ne yazık ki burada güvenlik hak getire. Bir aracın denize düşmemesi mucize. Bununla birlikte güvenlik olmadığı için gece gelenler teknelere biniyor, içlerinde alkol alıyor, hatta ateş yakıyor. Yetkililer bir hafta sonu erken saatte barınağa gidip etrafın ve teknelerin içlerini görmeli”