Suya Yazı Yazmak -  İsmet Esengin

  • Üsmen agam a bire süüp durursun, nooldu gine beyaa?
  • Nasıl süümeyim be kızanım. Ain terör örgütü 13 vatan evladını katletmiş. İçimiz yanar beyaa.
  • Sorma be agam. Allaa belacıklarını versin bu alçakların. Besleyenin de, yol verenin de, destekleyenin de, göz yumanın da, engel olmayanın da taa… Millet olarak içimiz yanar be agam.
  • Bu gibi acı olaylarda toplumsal refleks çok ünemlidir kızanım. Toplumun verdii tepki o toplumun ne kadan geliştiini ve demokratik olduunu da gösterir. 
  • Bizde acaip tepki oldu be agam. Siyasi partiler, alkın tamamı, sosyal medyada paylaşım yapanlar  ve aber kanalları bu ain katliamı lanetledi. Tepkinin alası oldu yani.
  • Benim tepki dediim gelişmiş toplumlarda iki aşamalıdır be kızanım. Birinci aşama bu tip elim olayları lanetlemektir. Bizde bu fazlası ile var. Sonrasında sorumlulardan esap sorulmalıdır.
  • Biz de esap sorarız be agam. Bak terör yuvalarında taş taş üstünde bırakmamış kahraman askerlerimiz.
  • Esap sorma da iki taraflı yapılır be kızanım. Burada iki sorumlu vardır. Birincisi bu ainler. Bunnarın akkından memetçik gelir zaten. İkincisi de yöneticiler. 13 can verdiysek onnar da bu katliamı neden önleyemediklerinin esabını vermeliler. Bu adise olduğunda yerin dibine batması gereken yöneticiler ziitin yaı gibi üste çıkıp kendilerinden başka erkesi suçladılar. Asıl onnar esap vermeli. Bu adise enine boyuna sorgulanmalı.
  • Sen ne dersin be agam? Nedenmiş o? Em o ölenler de şeitlik mertebesine ulaştılar.
  • Şeitlik Allaan takdiridir. Allaa mekanlarını cennet etsin. Bu çocuklar asker olsun, polis olsun devlete izmet ederken ain terör örgütü tarafından 2015 yılında kaçırılıp 6 yıl rein tutulmuşlar. Maalefet bu konuda tam 6 soruşturma ünergesi vermiş. İç birine dooru düzgün cevap bile vermemişler. Bu arada iktidar partisinin başkanı operasyondan birkaç gün ünce bir müjde vereceeni açıklamıştı. Müjde gelmedi ama şeit aberleri geldi. Onu da ünce kendisi ya da ilgili bakanlar diil Malatya valisi açıkladı. Kendisi açıklarken de büük bi gaf yaptı. Ain PKK’nın kaçırdı evlatlarımızdan baasederken reine tabiri yerine esir tabirini kullandı. Sanki karşıda meşru bir taraf varmış gibin. Esir savaşta olur. Aydutlar ise reine alır. Bu altı yılda ükümet sadece şeitlerin ailelerini arayıp al ve atır sormuş. Albuki  böle bir dünemde ülke ve dünya kamuoyu ayaa kaldırılmalıydı. Bu aydutluk karşısında ain terör ürgütünün iplii pazara çıkarılmalıydı. Onnar ne yaptılar. Geçen seçimden ünce ainlerin sözcüsü Osman Öcalanı TRT’ye çıkarıp kendi lehlerine propaganda yaptırdılar. Bari karşilıında bu vatan evlatlarını serbest bıraktırsaydılar. İç mi akıllarına gelmedi? Atta şimdi kafasını koparcaklarını süüledikleri Murat Karayılan adlı terörist başını bilem istediklerini süülerse TRT’ye çıkarabileceklerini süülediydiler. Em bunnar diil miydi bariş süreci deyip teröristlere neredeyse dokunulmazlık saalayıp barış umutlarını yok edenler? Em bunnar diil miydi Abur’da teröristleri davul zurna ile karşılatıp çadır maakemelerinde beraat ettirenler? Bunnar diil miydi Oslo’da terör ürgütüyle görüşüp mutabakat yapanlar? Şincik de annaşılıyor ki müjde dedikleri şeitleri kurtarma operasyonu imiş. Operasyon sırasında ainler de evlatlarımızı alçakça katletmişler. Evlatlarımız kurtulsaydı epicii şişinip nasıl başarılı ulduklarını annatacaktı. Bööle bir operasyon yapıp tek bir reine bile saa kurtarılamamışsa demokratik ülkelerde başta ilgili bakanlar alktan üzür dileip istifa eder. 
  • Sen rüya mı gürürsün be agam İç bizde istifa eden olur mu? Bizde bırak istifayı bu elim ulaylardan bilem istifade etmee çalışırlar. Suçu maalefete atar üste bilem çıkarlar.
  • Ben de demokratik ülkelerde istifa ederler dedim zaten be kızanım. Bu şişinen zatlar şu an için bu ain ürgüt elinde başka reine var mı, kaç tane var unu bile açıklayamıyorlar. Zaten bizde iç bi olayda kimse sorumluluu üzerine almaz. Atırlamazsın eminim. 2004 Pamukova ızlı tren kazasında 41 kişi üldüydü. 2018 Çorlu tren kazasında 25 kişi ülmüştü. Esap verip istifa eden uldu mu? 2020 Şubat başı Van Baaçesaray’da çığ felaketi uldu. 7 kişi üldü. Onnarı kurtarma giden ekibin de üzerine çıı düştü. 35 ülü daa. Çığ bülgelerinde en ufak bir titreşim bile ünemliyken cümbür cemaat ve greyderlerle yapılan yannış kurtarma operasyondan dolayı kimse istifa etti mi? Üstüne çıı bülgesine konyoy ile giden, belki de ikinci çıı düşmesine sebep ulan siyasi şaasiyet sorgulandı mı? PKK katliamları yanında İŞİD’in Ankara garı ve Suruç katliamlarından sona tek bir yetkili istifa etti mi? 
  • Aklısın da agam, naabalım? Ülen üldü. Millet olaraktan başımız saolsun. Başka ne diyelim?
  • BAŞIMIZ SAALMASIN. Ep başkasını suçlayarak, vatan evlatları telef ulduunda şeitlik mertebesine sıınarak, em duyarsız kalıp em de sorumlulardan bırak esap sormayı alkış bilem tutarak epiciimiz sorumluyuz. 6 yıldır ain terör ürgütünün elinde rein ulan evlatlarımızı kurtarmak için yeterli çaba ve duyarlılııı güstermedik. Buna en güzel cevabı şeit annesi verdi. Katliamdan iki gün soona şeit annesini iktidar partisi Rize il kongresine telefonla bağlayanlara söyledii söz ibretliktir. ‘BEN SANA EVLADIMI EMANET ETTİM’. O emaneti koruyabildik mi? Aydi şimdi birazcık vicdan saibi ulanlar yutkunsun bakalım. 

Sözün Özü: Şehitlik elbette en yüksek mertebedir. Ancak kendi çocuklarını askere göndermeyenler ya da bedelli askerlik yaptıranlar başkalarının çocukları üzerinden şehitlik edebiyatı yapmasın.