AYŞİN SEÇİL GEZER

Ankara’dan müjdeli haberlerle döndüklerini söyleyen Bostancı, “Enez’de tarihi ve doğal güzellikler olduğu için doğal sit alanları var. Bir de arkeolojik sit alanları var. Arkeolojik sit alanı olmayan yerler doğal sit alanı. Buralarda bir şey yapmak, projelendirme kararı kurula ait. Biz, ne Keşan’a ne Enez’e, ne İpsala’ya benziyoruz. Farklı bir özelliğimiz şu; sit alanı olduğu için ancak kurul projelere izin verirse bu projeleri hayat geçirebiliyoruz. Geldiğimiz günden beri Enez’le ilgili yapmayı düşündüğümüz projelere ancak şimdi izinler çıktı. Örneğin; belediyenin yapmış olduğu çökmüş, eski binalar vardı. Onları yıkıp, yerine belediye hizmet binası, dükkânlar, kültür merkezi ve altına da müze yapmayı düşündüğümüz bir projemiz vardı. Projelendirdik, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne müracaatımızı yapmıştık. Gelip kontrol ettiler, buraya bina yapabilmek için kazı yapacağız dediler. Yaklaşık 4-5 metre kazı yaptık. Kazı sırasında eski zamanlardan kalan dağınık taşlar çıktı. Bunların çok önemli olduğunu ileri sürdüler, kazıyı durdurdular. Biz de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne konuyla ilgili itirazımızı yaptık. Uzun uğraşlardan sonra 30 Mayıs 2018’de bizi toplantıya çağırdılar. 50-60 kişiden oluşan bir kuruldu. Verdiğimiz mücadele sonrası oraya inşaat yapma iznini çıkarttık. Finansmanı da sağladığımız zaman güzel bir bina yapmış olacağız. 2014 yılında ilçe kararlarının değişmesi gerektiğini, insanlara tarihi zorluklar değil, tarihi kolaylıklar getirmek gerektiğini belirtmiştik. Nihayet onu da gerçekleştirdik. Artık Enez’de kurullar sadece kazılara karışacak. Üst binaların yapılarına bundan sonra belediyemiz karışacak. Doğrusu da buydu.” dedi.

TOKİ’NİN SOSYAL KONUTLARI İÇİN GÖRÜŞMELERİMİZ OLDU

Abdullah Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “30- 40 senedir Enez’de kanayan bir yara vardı. Belediyenin kazandığı hazine yerlerinin hazinenin itirazıyla tapu iptal davası açılmış, 10 milyon 673 bin lira da sebepsiz zenginleşmeden hazine bize ceza kesmiş ve mahkemede bunu kabul etmiş. Yaptığımız istişareler sonucunda bu durumda olumlu sonuçlandı. Şu anda 10 milyon 673 bin lira borcumuz silindi. Bunu kazandıktan sonra 800 dönüm olan yaklaşık 200 dönümü kumsallara gitmiş, zaman içinde parsellenmiş 400 dönümünü hazine almış geri satmış.  Geri kalan 204 dönümü uygulama sonucu kalan, 152 dönümün şu anda 60 dönümünü kazandık. Bir diğer önemli konu da TOKİ’nin Sosyal Konutları için görüşmelerimiz oldu. 2 artı 1 ve 3 artı 1 şeklinde olacak. Ödemeler 20 yıl ödemeli olacak. Teklifleri almaya başlayacağız.” 

40 YIL ÖNCEKİ ENEZ’İ ÖVÜYORLAR

Enez’le ilgili yapılan eleştirilere de değinen Abdullah Bostancı: “Yaklaşık 40 yıl önceki Enez’i övüyorlar. Geleceğe bakmak, yapılanları görmek lazım. Bunun aksini söyleyenlerle de görüşmeye hazırım. Gelsinler, açıklayalım.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bostancı, bu yılsonunda doğal gaz için Enez’e kazmayı vuracakları müjdesini de verdi.