ENEZ MEKTUBU

Ulaş DEMİRAY

Sizlerle paylaştığım son yazım “CUMHUR İTTİFAKI MECBURİ İNİŞTE...” başlığını taşıyordu. Bu sadece benim canımın öyle istediği keyfi bir görüş değil. Bunun sayısal olarak kanıtları da tüm anketlere yansıyor. AKP’de ve MHP’de önemli bir erime var. “Kararsızlar” dağıtılsa bile bu iki partinin toplamı %40’ları zor buluyor. Düşüşü yaratan göstergelere bakıldığında önümüzdeki aylarda mucizevi bir durum yaşanmazsa bu çöküşün daha da hızlanacağı görülebiliyor.

İyi de… İktidarın kaybettiği bu oylar nereye gidiyor? Yine anketlere bakıldığında çeşitli görüşler olsa da, ortak görüşe göre,  bu oyların CHP’ye yönelmediği, CHP’nin %23-24’lük kendi klasik tabanında yerinde saydığı anlaşılıyor. 

***

Bunun nedeni bellidir. Bir süre önce yazdığım yazı başlığındaki gibi CHP “ÖRGÜTSÜZ BİR ÖRGÜT”tür. Özellikle Belediye başkanlarının CHP’li olduğu yörelerde örgütler buharlaşmış durumdadır. Elbette Belediye Başkanları da örgütün çok önemli köşe taşları ve elbette o kentlerdeki örgütler Belediye Başkanlarını da gözeterek çalışmalar yapmalı ve elbette ki Belediye Başkanları bulundukları çevrede örgütlere omuz vermeli. Ama bugün, CHP’de bu sitem böyle çalışmıyor. Tüzük gözardı edilmiş ve örgütler belediye başkanlarına teslim edilmiş.  Bu durumda Belediye Başkanları örgüte değil, örgütler Belediye Başkanlarının bireysel gelecekleri için çalışıyor. 

***

“Tek adam” ölçütleri ile örgütsüz bir örgüt çatısı altında cirit atan belediye başkanları CHP oylarını torbada keklik saydıkları için daha da sağ’laşıyor, daha da sığ’laşıyorlar. Parti umurlarında değil. Sadece Kendi geleceklerini kurmaya çalışıyorlar. Örgütü sadece bu amaçla oluşturup kullanıyorlar. “Parti 3 oy daha fazla alsın” diye bir gayret göstermiyorlar. Bu nedenle Cumhur İttifakı’ndan kaçan oylar CHP’ye gelmiyor. İYİ Parti’ye gidiyor veya bu kararsız oylar yeni kurulan GELECEK veya DEVA partilerini bekliyor.

***

Dün, Kemal Kılıçdaroğlu bütçe konuşmasında harika bir portre çizdi. Devletin işleyişi ile ilgili herkese ders verdi.Üzülüyorum.Kelle koltukta bu mücadeleyi yapan bu insanın emeklerine yanıyorum. Örneğin, Genel Merkez’de 17 maddelik esnaflara dönük bir öneri paketi hazırlanıyor. Örgüte dağıtılıyor, ama bu paket esnafların %80’nine ulaştırılamıyor. 

Kılıçdaroğlu bu paketi elbette gelip kasabalarda esnafa kendisi dağıtmayacak. 

Bunu kim yapacak? Örgüt? 

Örgüt nerede? Dağa kaçtı. 

Dağ nerede? Yandı kül oldu.

İddia ediyorum, CHP’li esnafın, hatta parti yöneticilerinin bile bu öneri paketinden haberi yok..

***

Gerçi, elbette örgütlerin şimdiki örgütsüzlüğünden en başta kendisi sorumlu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun kendi bu emeklerine saygısı varsa çok acilen yapması gereken iş, örgütleri derhal belediyelerin vesayetinden kurtarmasıdır. Demokratik mi değil mi diye tartışmalara girmeden KURŞUN ASKER olan İl Başkanlarını görevden almalı hiç yoksa bir dönem Belediye başkanlarına sorun çıkartmayacak ama Belediye Başkanlarından bağımsız çalışabilecek köklü bir örgüt restorasyonuna gitmelidir. Tüm il ve ilçe örgütleri gözden geçirilmeli ve bu kökten değişim acilen sağlanmalıdır.

***

Genel Seçim 2023’e kalmayacaktır. Bu sıcağa kar dayanmaz. O nedenle Edirne İl ve Belediye Başkanları’nın ve onlar gibilerinin “Sen Başkan ol, ben milletvekili olayım” hesaplarının bu sürece hiçbir katkısı yoktur. Zamanı da değildir. Akıllı mantıklı bir düşünce de değildir. Ülkenin geleceği bu tür ince hesap sahiplerinin keyfine bırakılamaz. 

***

Kıssadan hisse: CHP örgütlerine acilen taze kan gereklidir.

NOT  : Zillet; menfaat peşinde koşmak, menfaat adına, beklentileri dolayısıyla başkalarına kul, köle olmayı kabul etmektir. Zillet; başkası sayesinde, ancak başkasıyla ayakta durabilmektir”

Sizce bu kavrama uyan parti hangisidir?